russomchelsea061122

«Chelsea er favoritter, men det er flere grunner til å tro på United også»

Publisert Sist oppdatert

Søndag ettermiddag spiller Uniteds kvinnelag på Wembley for første gang, fem år etter at laget ble startet opp igjen.

Kampstart i FA-cupfinalen mot Chelsea er 15.30 (skandinavisk tid), og oppgjøret sendes på V Sport 1 (Norge), V Sport Fotboll (Sverige) og på Viaplay i hele Skandinavia.

Chelsea må finne seg i å være favoritter, men det er flere grunner til å tro på United også.

I denne saken har vi skrevet om de to åpenbare grunnene til å tro på Chelsea, og så har vi tatt med tre grunner til å tro på United, så veier vi litt opp for at grunnene til å tro på Chelsea er såpass overbevisende.

utdjubel070523v
MOTIVERTE FOR TRIUMF: Maya Le Tissier, Leah Galton og resten av United-spillerne.

Grunner til å tro på Chelsea-seier:

1. Uniteds statistikk mot Chelsea

United har etter hvert vunnet og spilt uavgjort en del ganger mot både Manchester City og spesielt mot Arsenal.

Chelsea er det eneste topplaget United ikke har hatt nevneverdig suksess mot.

Casey Stoneys United spilte uavgjort hjemme mot Chelsea i serieåpningen av 2020/21-sesongen, men foreløpig er det alt.

United har spilt ni kamper mot Chelsea hittil, og har tapt åtte – inkludert alle fem kampene mot Emma Hayes’ lag under Marc Skinners ledelse.

  • 2022/23: Chelsea 1-0 Manchester United
  • 2022/23: Manchester United 1-3 Chelsea
  • 2021/22: Chelsea 4-2 Manchester United
  • 2021/22: Chelsea 3-1 Manchester United
  • 2021/22: Manchester United 1-6 Chelsea
  • 2020/21: Chelsea 2-1 Manchester United
  • 2020/21: Manchester United 1-1 Chelsea
  • 2019/20: Manchester United 0-1 Chelsea
  • 2019/20: Chelsea 1-0 Manchester United
Chelsea Women v Manchester United Women: The FA Women's Continental Tyres League Cup - Semi Final
DET PLEIER Å ENDE SLIK: Med Chelsea-jubel.

2. Chelsea-kvinnene er storsamlere av titler

Manchester Uniteds eneste tittel var Championship-tittelen i 2018/19-sesongen, men etter det har United aldri vært i nærheten av et trofé verken under Casey Stoney eller Marc Skinner – frem til nå.

Chelsea kan derimot nærmest vinne titler med bind for øynene.

De har vunnet ligatittelen i tre sesonger på rad – og er nå favoritter til å vinne for fjerde gang – mens de også har vunnet FA-cupen i to sesonger på rad.

Selv om de har tapt to ligacupfinaler på rad, så står de likevel med to seiere på de siste fire årene i turneringen, siden de vant de to foregående årene.

Situasjonen med en FA-cupfinale på Wembley er på ingen måte ny for dette Chelsea-laget – det er den for United. Det er på ingen måte utenkelig at dette kan bli avgjørende.

Chelsea Women v Manchester City Women - Vitality Women's FA Cup Final
VINNER HELE TIDEN: Chelsea har vunnet The Double i to sesonger på rad, og vant ligaen sesongen før det også.

Grunner til å tro på United-seier

1. Mye tyder på at forskjellen mellom lagene er mye mindre enn før

Ja, United har aldri vunnet mot Chelsea, og ja, Chelsea er favoritter, men forskjellen mellom lagene har nok blitt en del redusert i løpet av de siste årene.

At United nå utfordrer Chelsea i kampen om ligatittelen (til tross for tap i begge internkampene) sier jo sitt, og den enorme forskjellen når det gjelder målforskjell sier også mye om dette.

Mens begge lagene nå har +42 i målforskjell (etter at Chelsea lå på +29 før de to siste kampene), så har forskjellen vært enorm i Chelseas favør tidligere. I 2021/22 hadde Chelsea +51, mens United hadde +23. Sesongen før hadde Chelsea +59, og United +24. Sesongen før det hadde Chelsea +36, og United +12 (sesongen ble ikke fullført pga pandemien).

Chelsea har også i større grad vært avhengige av United-forsvarsfeil i kampene mellom lagene, og United hadde ballen klart mest i bortekampen mot Chelsea i mars (undertegnede mente likevel at Chelsea-seieren var fortjent den dagen, skal det sies).

Så ja, Chelsea er favoritter, men dette er likevel ganske åpent. Timingen for å bryte Chelsea-barrieren hadde vært perfekt på Wembley.

Chelsea FC v Manchester United - Barclays Women's Super League
KUNNE STRAFFET CHELSEA: Akkurat i denne situasjonen i mars ville det kanskje vært for billig med et straffespark, selv om Nikita Parris var rasende, men i samme kamp ble kanskje Ona Batlle snytt for et straffespark, og da kunne utfallet blitt et helt annet.

2. Uniteds skadesituasjon er hyggeligere enn hos Chelsea

Ja, United mangler Maria Thorisdottir, og spillere som Lisa Naalsund og Jayde Riviere er neppe klare til å starte selv om de nå er tilbake fra skader, men United kan stille med sin beste ellever mot Chelsea.

Etter flere sesonger hvor Uniteds vår har blitt sterkt preget av store skadeproblemer, har vi altså ingen unnskyldninger nå, mens Chelsea derimot har hatt en del problemer i det siste.

Chelsea-legenden Fran Kirby går uansett glipp av finalen, og for øyeblikket er også landslagsstopper Millie Bright ute.

Kadeisha Buchanan, Katerina Svitkova og Maren Mjelde har også vært skadet i det siste, men Buchanan kom innpå i midtuka, og de to andre satt på benken.  I tillegg gikk Sam Kerr ut tidlig sist helg, og selv om Emma Hayes insisterte på at de gjorde det bare for å være helt sikre, så merket vi oss jo at Kerr aldri kom på banen i midtuka. Pernille Harder trenger de derimot neppe å bekymre seg veldig for. Hun kom nylig tilbake etter å ha vært ute noen måneder, og har umiddelbart begynt å score som om hun aldri noen gang hadde vært borte. 

Uansett: Chelsea sliter vesentlig mer med skader i troppen for tiden enn United, og Chelsea spiller nesten dobbelt så mange kamper som United i mai.

Manchester United Women v Chelsea Women - Barclays FA Women's Super League
MANGLER FOR CHELSEA: Fran Kirby, som har skapt trøbbel for United tidligere. Her gir hun Chelsea ledelsen i september 2021.

3. Uniteds angrepsrekke er i form, og flere av dem er gode når det gjelder som mest

Når United spiller toppkamper, så våkner Alessia Russo for alvor – bare spør Arsenal. Hvis Russo scorer mot Manchester City neste helg, så blir dette den andre sesongen på rad hvor hun har scoret mot både Arsenal, Chelsea og City (med flere mål mot Arsenal i begge sesongene). Hun scoret også i FA-cupsemifinalen, og hun har scoret en rekke mål på Wembley for England – som det spektakulære hælsparket i EM-semifinalen.

Ella Toone scoret da i finalen, og hun har levert en del mål og målpoeng i viktige kamper for United også (og har vært involvert i tre av de siste fire United-målene mot Chelsea), og hun gleder seg nok til en begivenhet som dette.

Manchester United Women v Chelsea Women - Barclays FA Women's Super League
SCORER I TOPPKAMPER: Alessia Russo.

Begge Uniteds kantspillere, Leah Galton og Nikita Parris, har scoret i to kamper på rad. Ja, Galton står faktisk med fem mål på de siste fem kampene. Lucía García er i god form også, og jeg tror ikke akkurat at Chelsea-backene vil glede seg til et eventuelt García-innhopp.

Rachel Williams er også en spiller som har bidratt godt fra benken, og hun var spilleren som sendte United til Wembley med sitt sene mål mot Brighton i semifinalen – og hun har vært med på å knuse Chelseas hjerter i FA-cupfinalen tidligere. Hun scoret nemlig på overtid i FA-cupfinalen i 2013, og gjorde da at det ble ekstraomganger og en straffekonkurranse hvor Chelsea tapte (så trenger vi ikke å bruke mye tid på at Williams bommet på sitt straffespark).

Chelseas angrepsrekke er god, men Emma Hayes bruker nok en del tid på å finne ut av hvordan hun best kan stoppe en formsterk United-angrepsrekke også.

Vi har heller ikke nevnt dødballfoten til Katie Zelem, eller ligaens beste høyreback i Ona Batlle.

galtonmal070523
HAR SCORET FEM PÅ DE SISTE FEM KAMPENE: Leah Galton.
Powered by Labrador CMS