Døvetur til Old Trafford: – Det var magisk

Supporterklubben har samlet United-fansen siden 1981 – og hjalp nylig en gjeng døve og hørselhemmede med å få oppfylt drømmen om Old Trafford.

Mange av oss tar det som en selvfølgelighet, det å se og høre og få med seg absolutt alt, det å få oppleve Old Trafford, Manchester og alt som følger med.

Men det er ikke slik for alle.

Supporterklubben har over tid vært i kontakt med flere United-fans som er døve, som selvsagt har noen ekstra behov for å få like mye av turen til Old Trafford som alle andre.

Derfor arrangerte vi nylig en tur til Old Trafford hvor vi fikk med tegnspråktolker, og inviterte de døve med på tur.

OMVISNING MED TOLK: Tegnspråktolk Rikke Utvær Prøven tolker på fredagens omvisning.

– Herlig å være døv United-fan

– Det ble helt magisk, sier Øyvind Madsen, som selv er døv.

– Man kan faktisk ikke beskrive med ord, for dem som aldri har vært der, hvordan det var.

Men du som er døv – hvordan får du med deg stemningen og alt som skjer?

 – Det er bare helt herlig å være United-fan som døv.

– Til tross for den manglende hørselen, opplever vi at vi er like mye United-fan som alle andre. For oss er synssansen godt nok til å gi oss mening. Det handler om å akseptere hørselstapet og heller fokusere på det synet vi har. Det går helt fint, sier Madsen til united.no.

 Hvordan var forskjellen fra å se kamp i sofaen?

– Veldig stor.

– Inntrykkene er mer saftige – publikum, stemningen, fargene, stadionet i sin helhet er bare helt ubeskrivelig.

Meulensteen, omvisning, ekstrakamp og Old Trafford

Fredag fikk gruppen med seg Supporterklubbens kick off-arrangment med Sir Alex-assistent Rene Meulensteen, i tillegg til omvisning på Old Trafford. Alt ble selvsagt gjennomført mens tegnspråktolkene gjenga alt det som ble sagt, og søndag var det selve matchen mot Everton.

GRUPPEN UTENFOR MEGASTORE: Bak fra venstre: Niels Kristensen, Bjarte Lunde Troland, Johannes Lutro, Øyvind Madsen, Filip Madsen, Liv-June Krag, Ståle Lio Foran: Roy Skaftun

– Det ble en fartsfylt kamp med et godt resultat, sier Madsen om Uniteds fortjente 2-1-seier.

– Fem av de som reiste hadde aldri vært på Old Trafford, men nå kunne de defineres som stolte United-fans som hadde vært på Old Trafford minst én gang i livet.

Hva gjorde dere ellers på turen?

– Lørdag fikk vi med oss en annen kamp, Leeds mot Nottingham Forest. Etter søndagens kamp hadde vi også en fin avslutningsmiddag på en italiensk restaurant med reiselederne Per Harald Larsen og Håkon Aaberge.

– Vi var veldig fornøyde med hele opplegget, det var over all forventning. All honnør til Per Harald Larsen i Supporterklubben og våre dyktige tegnspråktolker som gjorde en god jobb med å oversette fra engelsk til norsk og omvendt.

Hva likte du best ved byen ellers?

– Jeg vil anbefale National Football Museum. Den passer både for gamle fotballsjeler som kan huske mange historiske spillere og klubber og mesterskapene for landslag. For yngre så var det mange morsomme og fine spill der.

– Ellers fikk man selvsagt alt man kunne ønske seg på Arndale-senteret midt i Manchester sentrum, og United-effekter kunne man handle på Megastoren på Old Trafford, sier Madsen.

– Jeg ble også glad i Cafe North, i den grad noen trenger en lett lunsj. God mat, godt utvalg av drikke og hyggelige kelnere.

– Manchester er rett og slett en by det er verdt å besøke, sier Madsen – som nå har vært United-fan i 41 år.

– Ja, jeg ble United-fan i 1977, da United slo Liverpool 2-1 i FA-cupfinalen. Etter den finalen hadde jeg United i mitt hjerte og i dag er jeg en kjempestolt og ihuga United-fan, både på godt og vondt, sier han.

Blir det flere turer?

– Ja, alle vi som var med var enige om vi kommer til å dra dit flere ganger i fremtiden.

Interessert? Det kan hende Supporterklubben gjentar turen. Bli medlem av Manchester United Deaf Club på Facebook hvis du ønsker kontakt med andre døve.