Kroos eller Fabregas?

Hvem skaper mest? Hvor mange mål kan vi forvente? Hvem slår de beste lissepasningene? Vi har sammenliknet de to playmakerne!

Publisert Sist oppdatert

Det er sommertid og «silly season», og ryktene rundt Louis van Gaals nye United svirrer selvfølgelig allerede i avisene og på sosiale medier. For United-fansen er det hittil nesten et deja-vu.

Bør Van Gaal gå for Barcelonas Cesc Fabregas som David Moyes ikke maktet å hente til klubben i fjor sommer, eller er vinterens store overgangsmål, Toni Kroos, spilleren som kan løse midtbanekrisen på Old Trafford?

Vi har tatt en grundig kikk på om statistikken kan gi oss svar på hvem som passer United best. Kroos eller Fabregas?

1. Spilletid

Skjermbilde 2014-05-22 kl. 16.55.45

Mens Toni Kroos (24) nærmest har glidd ubemerket inn i Bayern-laget fra tyskernes egen juniorstall overskygget av kjente profiler som Mario Götze, Javi Martinez og Bastian Schweinsteiger, har Francesc Fabregas (27) vært en superstjerne helt siden han slo gjennom i Arsenal i ung alder.

Denne sesongen har de to spilt tilnærmet like mye i hver sin liga i Spania og Tyskland, men Fabregas har spilt ca. 4,5 kamper mer enn det Kroos har gjort, noe det selvsagt må tas høyde for i sammenlikningen nedenfor.

2. Pasningsspill

Skjermbilde 2014-05-22 kl. 16.56.20
Bayern Muenchen v Hamburger SV - Bundesliga

Dersom vi ser på pasningsspillet isolert sett kommer Kroos best ut. Fabregas slår marginalt flere pasninger, men med spilletiden tatt i betraktning så er det faktisk tyskeren som slår flest pasninger per kamp. Kroos slår også flere pasninger fremover og færre pasninger bakover enn spanjolen, noe som naturligvis er viktig for et lag som ønsker å dominere og angripe. 24-åringen har en imponerende pasningssikkerhet på 92 prosent.

Når det gjelder sjanseskaping er imidlertid Fabregas best. Han slår flere nøkkelpasninger, skaper flere sjanser og har langt flere målgivende. En forklarende årsak kan imidlertid være at Fabregas brukes høyere i banen, ofte nærmest som en spiss, enn hva Kroos gjør. Dermed er spanjolen ofte nærmere motstanderens 16-meter enn hva Kroos er. Likevel er det verdt å merke seg hvor overlegen Fabregas er når det gjelder offensiv effektivitet.

Men dersom vi ser på Champions League seiler Kroos opp som en soleklar vinner av pasningsstatistikken. I Europa har nemlig Kroos flere nøkkelpasninger (19 mot 4), flere målgivende (2 mot 1) og skaper langt flere sjanser (21 mot 5). Pasningsprosenten hans økes også til 94 prosent. Det er vanskelig å si hva som er årsaken, men tar vi med Champions League i regnestykket må Kroos sies å være bedre enn Fabregas i pasningsspillet.

3. Mål

Skjermbilde 2014-05-22 kl. 16.56.48
fabregas

Det gjør det dessverre heller ikke av Fabregas eller Kroos, selv om de i alle fall har truffet mål et par ganger i sesongen som har gått. Spesielt Kroos er kjent for et godt skuddbein og tar Bayerns dødballer, men tyskeren står likevel med kun to mål i ligaen, begge innenfor 16-meteren. Når det gjelder Fabregas har han åtte mål, to av dem på straffer, men igjen må vi ta hensyn til at spanjolen har spilt høyere i banen.

I Champions League står begge spillerne med ett mål.

4. Skudd

Skjermbilde 2014-05-22 kl. 16.57.06

Som nevnt ovenfor er Kroos kjent for å ha krutt i støvelen, og i løpet av en kamp skyter han oftere enn Fabregas. Flesteparten er også utenfor 16-meteren. Dessverre har ingen av dem gått inn og en skuddsikkerhet på 36 prosent er alt annet enn imponerende.

Når det gjelder Fabregas skyter han oftest fra kort hold og treffer da også oftere (63 prosent).

5. Forsvarsspill

Skjermbilde 2014-05-22 kl. 16.57.18

Selv om ingen av de to overgangsobjektene vil bli hentet inn for å rydde unna foran forsvarsfireren er det hensiktsmessig å ta en titt på hvordan de to løser sine defensive oppgaver. Ikke uventet er det Kroos som har involvert seg mest i det defensive mtp. at han spiller noe lavere i banen.

Tyskeren takler best, vinner flest hodedueller og bryter også flest angrep per kamp.

Konklusjon

kroosfab

Tar vi Champions Legaue med i sammenlikningen er Toni Kroos spilleren med det beste pasningsspillet. Selv om Fabregas er mer sjanseskapende i ligaen er Kroos sikrere i sitt pasningsspill og skaper dessuten langt mer enn spanjolen i Champions League.

Selv om begge er kjent som målfarlige midtbanespillere har de ikke scoret altfor mange mål denne sesongen. Kroos er farligst utenfor 16-meteren, mens Fabregas liker seg best innenfor.

Ingen av de to er solide forsvarsspillere, men Kroos er mer involvert i det defensive i Bayern enn hva Fabregas er.

Kilde: Squawka.com

Hvordan velger du å lese statistikken? Bør United gå for Toni Kroos eller Cesc Fabregas?

Powered by Labrador CMS