tomh

Derfor henter United en 35 år gammel keeper

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke Jadon Sancho, Harry Kane, Declan Rice eller en ny midtstopper som ser ut til å bli Uniteds første sommersignering.

I stedet er det ventet at 35 år gamle Tom Heaton blir det. En 35 år gammel keeper som sist spilte en tellende seniorkamp 1. januar 2020 – for godt over 500 dager siden.

Det melder de fleste seriøse engelske mediene nå.

Valget er faktisk forståelig.

Det er nemlig svært vanlig i fotballverdenen å knytte til seg en rutinert keeper med gode holdninger som har opplevd det meste – og også har kommet til et sted i karrieren hvor han godtar å sitte på benken.

Det handler selvsagt også litt om kvalitet, men det viktigste er ikke det at han eventuelt må i aksjon i en treningskamp eller en sjelden ligacupkamp. Det viktigste er det som skjer på treningsfeltet, holdninger, villighet til å akseptere sin plass i gruppa og også villighet til å øse av sin kunnskap til de yngre keeperne på alle nivåer i klubber.

På dette scorer Tom Heaton høyt.

Fra før av vet vi at Sergio Romero og Lee Grant forlater United i sommer, noe som betyr at det er en ledig «plass» bak Dean Henderson og David de Gea i keeperkøen.

Samtidig vet alle at United har en haug med unge keepere knyttet til seg, blant annet Nathan Bishop som nå er med til Polen som fjerdekeeper.

Selv om Heaton altså ikke har spilt en førstelagskamp for nåværende klubb (Aston Villa) siden 1. januar 2020 så vet nok Solskjær også nøyaktig hva han får.

35-åringen vokste nemlig opp i Chesire, og ble tidlig en del av United-akademiet. Han fikk aldersbestemte landskamper både på England U16, U17, U18, U19, U21 før han til slutt faktisk også fikk tre A-landskamper for England i 2016 og 2017.

Heaton var faktisk United-keeper helt frem til han fylte 24 år i 2010, men uten å få spilletid.

Hvem andre var det som var i United på 2000-tallet frem til 2010? Jo, nettopp, Ole Gunnar Solskjær.

solheat
HEATON OG SOLSKJÆR: Under draktlansering sommeren 2006.

United-manageren kjenner altså Heaton godt, vet hva United betyr for ham, vet hva han står for og vet ikke minst at Heatons bakgrunn altså er fra Chesire, like ved Manchester.

Solskjær jobbet i perioder også direkte med Heaton i sin første trenerjobb i United.

ronaldoheaton
TA BALLEN, DA: Heaton med blant annet Ronaldo og Rooney på trening i 2007.

Sergio Romero er også blitt 34 år, og har fortsatt ambisjoner på egne vegne. Derfor forsvinner han i sommer.

Lee Grant er blitt 38 år – mer en tre år eldre enn Heaton.

Grant spilte sist en Premier League-kamp i november 2017.

Heaton spilte mer eller mindre fast frem til januar 2020, har A-landskamper for England, er United-gutt, kommer fra området, kjenner Solskjær og blir sånn sett en oppgradering på keeperplass – uten at det egentlig koster United noe, siden kontrakten hans med Villa går ut denne sommeren.

Der har du forklaringen på hvorfor Tom Heaton blir United-keeper.

Heaton fikk aldri en seniorkamp for United i sin første periode i klubben. Han endte i stedet på utlån hos Swindon, Cardiff, QPR, Rochdale og Wycombe før han dro permanent videre til først Cardiff, så Burnley og deretter Aston Villa.

De fleste som har vært United-supportere i noen år vil også ha latt seg frustrere voldsomt av Heaton ved minst én anledning.

Høsten 2016, José Mourinhos første i klubben, så sendte United og Zlatan 37 avslutninger mot Heaton i Burnleys mål, men uten å klare å få ballen i nettet.

burnavsl
PEPRET HEATON: Oversikten over Uniteds avslutninger mot Heaton høsten 2016.

Nå virker det altså som om Heaton vender hjem igjen, og kanskje kan få debuten sin – cirka 20 år etter at han først kom til klubben.

Offentliggjøringen av avtalen er ventet i løpet av kort tid etter at sesongen er ferdigspilt.

Powered by Labrador CMS