eidetak

«Jeg har ikke sett United så bevisste på å true rom og vende spill før»

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide, UEFA PRO-trener
Følg Eide på Twitter her

– West Ham er et veldig, veldig godt organisert fotballag, og det krever noen spesielle verktøy for å låse opp det, begynner Øyvind Eide da united.no spør ham om søndagens 2-1-seier.

– United gjør imidlertid store fremskritt på én viktig ting i denne kampen – gjennombruddsløp eller det å true det vi trenere kaller «rom 2», det er rommet som ofte blir mellom den ene midtstopperen og backen på utsiden av ham.

– I denne kampen var det tydelig fra start at United forsøkte å utnytte dette rommet, og til slutt fikk de også betalt – da scoringen til Jesse Lingard kommer nettopp etter at han har utnyttet dette rommet.

Eide begynner med å vise et bilde av hvordan West Ham er organisert. Han er veldig tydelig på at selv om de har sluppet inn noen mål tidligere denne sesongen så er det et lag som kan karakteriseres som meget godt organisert.

wht1

BILDET OVER VISER: – Dette bildet viser rett og slett hvordan West Ham egentlig er organisert. De står tett med alle spillerne. Dette var utgangspunktet United møtte. Da må man være tålmodige, og må man må true i det jeg nevnte som rom 2 eller på gjennombrudd.

– Det er én ting til som må til for å bryte opp dette. Det er vending av spill, enten direkte ved en crosspasning eller via ledd. Dette skal jeg også se på.

Bildet over viste West Hams defensive utgangspunkt, men Eide viser kjapt hva som skjer når United løser opp med vending av spill og løp i bakrom. Samtidig.

wht2

BILDET OVER VISER: – Dette er mitt første eksempel på at United vender spillet i denne kampen. Her skjer det to ting.

– Det ene er at Shaw fikk plass, som han ofte fikk det i denne kampen. Samtidig må dere se på Pogba. Det er ikke så ofte at vi er vant til å se ham som dette, men her går han på et løp i bakrom. Det åpner hele venstresiden for Shaw, som får mye plass å boltre seg på.

– Jeg har skrevet mye om flere samtidig løp i denne spalten, og her skjer det. Det virker også bevisst.

– Det er kun ett løp i bakrom, én vending av spill, men se på neste bilde hva som da har skjedd med West Ham-laget.

wht4

BILDET OVER VISER: – Dette bildet er ganske annerledes enn det første jeg la ut i denne serien. Nå er det store avstander mellom West Ham-spillerne, og alt etter løp som truer bakrom og en direktevending.

– Dette var essensen, det viktigste for meg i denne kampen. Nei, det var ikke flyt hele veien, men det var veldig mye gode intensjoner i Uniteds spill. 

– West Ham forsøkte, som andre har gjort det, å lede Uniteds spill over på høyresiden, men i denne kampen løste United dette bedre. Det er spennende for fortsettelsen.

– Jeg har flere bilder av det, men kan heller vise et bilde hvor United vender via ledd, altså via pasninger gjennom leddet.

wht5

BILDET OVER VISER: – Se igen plassen Shaw har her, selv om det ikke er det som det spilles på her.

– Her er det egentlig trangt. West Ham har fire mot to i sonen ved ball, men United løser opp, Pogba går på et løp inn bak ryggen motspiller og det spilles også på det løpet i dette rommet.

– Se på de to neste bildene hva som da skjer.

wht6
wht7

BILDENE OVER VISER: – Plutselig har United helt vendt spillet via eget midtbaneledd.

– Så gjentar jeg at jeg viser dette her fordi det å vende spill via ledd eller direkte var bevisst fra Uniteds side i denne kampen. Intensjonen og hyppigheten av dette i denne kampen var større enn jeg har sett før.

– Akkurat som at det virket veldig bevisst å utfordre det jeg innledningsvis kalte «rom 2» – rommet mellom midtstopper og back. La oss se på det nå.

wht8
wht9

BILDENE OVER VISER: – Her har jeg markert rommet mellom stopper og back med den blå linjen på det første bildet. Det vi kaller rom 2.

– Så er det et kombinasjonsspill her som det er vanskelig å fange opp på stillbilder, men Fernandes truer i alle fall rommet og får gjennomspillet.

– Dette er en fin måte å løse opp når United ledes over mot sin noe svakere høyreside. Dette gjorde United også om og om igjen i denne kampen.

– Hvis United klarer å kombinere disse løpene med nevnte vending av spill så har de et par ekstra verktøy til verktøykassen sin.

– Siden jeg er så godt i gang så tar vi et eksempel til.

wht10

BILDET OVER VISER: – Egentlig det samme som i forrige billedserie. McTominay går på løp ut mot backen. Hva skal backen da gjøre? Skal han følge McTominay eller støte mot Wan-Bissaka?

– Jeg tar ett til med McTominay litt senere i 1. omgang.

wht11
wht12

BILDENE OVER VISER:McTominay har posisjonert seg i det som kalles rom 2.

– På det neste bildet har han fått ballen og satt fart inn i feltet.

– Poenget er altså at slike løp hele tiden skaper utfordringer for backleddet, men de må altså gjøres. McTominay var tilbake i denne kampen, og er en av dem som gjør det.

– Bare for å understreke det – United gikk for gjennombrudd som dette i mye større grad enn tidligere i denne kampen.

– La oss nå se på at dette også skjedde før 2-1-målet.

wht14
wht16

BILDENE OVER VISER: – Her er vi rett før 2-1-målet. Se hvordan Lingard i løpet av noen sekunder finner plass i det vi kaller «rom 2». Så er ikke pasningen fra Matic ferdigscoret, men United fikk der betalt for noe de forsøkt seg på i hele kampen.

Eide mener at Solskjær igjen viste seg som en god kampleder.

– Jeg vil berømme byttet med Matic mot Fred. Matic var akkurat det de da trengte, enda en spiller som kunne tre ballen mellom ledd, noe Fred ikke fikk til i denne kampen.

– Matic-byttet ble garantert gjort fordi de håper å få det de faktisk fikk, og nok en gang gjør Solskjær dermed noe han lykkes med.

– Mener du at Solskjær er en god kampleder?

– Jeg ser mange trenerne som ikke tør å gjøre noe. Som kun bytter en kant mot en kant eller en spiss mot en spiss, men Solskjær gjør stort sett noe.

– Så vet jeg at byttene med Fernandes og Ronaldo i Sveits i midtuka ble kritisert, men jeg er helt enig med Soskjær. United hadde ikke ball. De skapte ikke sjanser. Da må man få dem av og heller få inn folk som kan løpe.

– Men han kommer også til å gjøre masse feil. Det er også vanskelig for oss å vite hva som styres av Solskjær og trenerteamet og hva som styres av spillerne. Det er imidlertid fakta som vel viser at United er det beste laget når de først havner under. Det er ganske harde fakta på at man er dyktig til å ta grep, selv om sidesporet da blir: Hva er grunnen til at de havner under.

Hva så med baklengsmålet?

wht17
wht18

BILDENE OVER VISER: – Jeg har hørt at Harry Maguire har fått gjennomgå, men slik United spiller forsvarsspill så kan jeg ikke se at Maguire gjør noe spesielt feil her. Det han gjør er det United gjør i forsvarsspillet sitt.

– Når det kommer et løp inn bak backen så er det én av to som må følge det løpet, enten midtstopper eller en sentral midtbanespiller. Hvis det er stopper som tar løpet så skal en midtbanespiller falle ned som ny midtstopper.

– Her følger Maguire løpet bak stopper, og Fred faller ned som ekstra stopper. Dette er helt fint, og er akkurat det United pleier å gjøre.

– Feilen er imidlertid først at McTominay dras for langt over, og at Pogba ikke da går ned som ny sentral midtbanespiller.

– På det andre bildet så er Greenwoods posisjon også sentral. I et soneforsvar så skal man alltid dekke spillere nærmest ball, men det gjør ikke han her. Han blir stående mot backen som ligger bredt. Greenwood skulle forholdt seg til midtbaneleddet, og heller vært inne sentralt, der de blå pilene mine peker.

– Hvis han hadde vært det så tror jeg heller ikke at West Ham ville klart å skyve ballen ut til den brede backen sin.

Oppsummert:

– Bevisstheten og intensjonen United har i denne kampen om å vende spill og true for gjennombrudd eller i rom 2 var bedre enn jeg har sett før. Det er noe jeg virkelig håper at de klarer å ta med seg videre og heller utvikle.

– Som en enkeltkamp i Premier League så vurderer jeg dette som en god prestasjon mot et lag som må få merkelappen «godt organisert».

– At Scott McTominay er tilbake gir United en ekstra dimensjon, da han tar en del av disse løpene jeg snakker så mye om.

– Selv om han ikke fikk assist så synes jeg også at Pogba fortsatte sin gode trend. Samtidig så var det helt riktig å bytte ham ut da de gjorde det.

– Så må jeg også få si noen ord om Cristiano Ronaldo.

– En ting er det at det var veldig gøy at han scoret igjen, men jeg vil trekke frem holdningene hans. Det er veldig, veldig positivt. Hele kroppsspråket hans nå oser av at han ønsker at hele laget skal lykkes.

– Jeg har sett både for Portugal og Real Madrid før at han kan henge med hodet, kjefte og smelle, fremstå direkte negativ og ikke involvere seg.

– Nå ser vi i stedet at han applauderer alle forsøk, også de som er ordentlig dårlige. En gang mot West Ham var han jo også nede og taklet på venstreback. Det er ikke noe vi vil se veldig ofte tror jeg, men slik han fremstår nå så bygger han også opp de som er rundt seg. Det tror jeg er veldig bra for dette United-laget.

FOTBALLTRENER: Øyvind Eide er sportsdirektør for Norges Toppidrettsgymnas. UEFA PRO trener, veileder UEFA A og Mentor i prosjekt kvinnelige topptrenere. Trener i norsk toppfotball i ti år. Han rykket blant annet opp til Tippeligaen med Kongsvinger høsten 2009, og var trener for Stabæk kvinner mellom 2012 og 2016.
Powered by Labrador CMS