eideranfr

– Coachingen da United ledet 2-1 var ganske skuffende

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide
Følg Eide på Twitter her

I det store og det hele så var det veldig mye som var bra i denne kampen. Det skal vi også berømme med bruk av bilder nedover.

Samtidig så ble det avgjørende at United ikke klarte å ta bort det som også var en del av gjennomgangsmelodien i forrige mandags kamp mot Aston Villa. Det var ganske så skuffende.

Vi begynner med å gjenta det store problemet United hadde i deler av mandagens kamp mot Villa.

villa1tak

Dette ble justert til oppgjøret på Villa Park.

Se bare her.

villatak2

BILDET OVER VISER: United gjorde en formasjonsendring og la om til 4-5-1. Det vises tydelig her, med Matic som et anker bak Fernandes og Fred.

Dette bildet viser også hvor kompakte United er, hvor korte avstander det er mellom spillerne og slik var det den første halvtimen.

Villa ønsket nemlig fortsatt å spille via mellomrom, som de hadde gjort med suksess på Old Trafford, men United stengte her dette rommet.

Det var derfor United lyktes så godt den første halvtimen.

villatak3

BILDET OVER VISER: Mer rundt den samme, og hvordan United løste det lørdag.

Se her hvordan Matic tar ut mellomromspilleren til Villa, og stopperne dermed har overtall med 2 mot 1 i midtforsvaret.

Uten Matic i denne rollen måtte stopperen her gått frem i mellomrommet, men på denne måten beholdt United overtallet i forsvarsspillet sitt.

villatak4

BILDET OVER VISER: Her fra en annen situasjon i samme periode. Se hvordan Matic igjen følger løpet gjennom backleddet. Dette var ikke mulig å gjøre slik de organiserte seg i FA-cupkampen mot Villa.

Bildet viser også hvor tette og kompakte United er. De har overtall rundt 16-meteren på en god måte.

Dette er et veldig godt bilde på hvordan et godt organisert forsvarsspill skal se ut.

villatak5

BILDET OVER VISER: Men United presset også høyt i denne perioden.

Se hvordan United-spillerne står i det høye presset her. De dytter etter med spillerne i midtbaneleddet, og presser til og med inn på Villas 5-meter.

Villa forsøker så å vende spillet, men hvis vi da ser på neste bilde – tre sekunder etter – så blir det også interessant.

villatak6

BILDET OVER VISER: Her er vi altså tre sekunder etter at United presset Villa inn i deres 5-meter.

United har likevel flyttet spillerne sine raskere enn det Villa har klart, og er dermed i et overtall på 4 mot 2 i siderommet.

Den kompaktheten de viste og den beinflyttingen de viste var suksessformelen den første halvtimen.

Dette var også basert på et klart og tydelig mottrekk fra Rangnick for å drepe mellomrommet som skapte så store utfordringer i mandagens kamp. Det fungerte.

villatak7

BILDET OVER VISER: Det samme gjaldt egentlig for 2-0-målet, som vi ser på her. Det ble rett og slett en forsterkning av den første halvtimen.

De var ikke like gode på dette i 2. omgang, men bildet viser igjen hvor kompakte United var i siderom. Her er United i høyt press med overtall i den firkanten jeg har brukt her, 5 mot 3.

De går knallhardt opp i press. Dalot bryter, det går rett i angrep med Fred som igjen kan rulle til Fernandes som scorer.

villatak8

BILDET OVER VISER: Gevinsten av det høye og aggressive presset. Bare et par sekunder etter at Dalot har vunnet ballen så finner Fred altså Fernandes som scorer.

Dette viser imidlertid ikke bare aggressiviteten i United lørdag. Det viser også mentaliteten.

Måten spillerne flyttet beina på i denne kampen var noe helt annet enn det var i FA-cupkampen mot Villa.

Men denne måten å spille på kommer selvsagt ikke uten sine småutfordringer.

villatak10

BILDET OVER VISER: Med småutfordringer tenker jeg defensivt.

Da Villa ikke kom gjennom sentralt så måtte de selvsagt spille seg rundt. Da blir det gjerne et innlegg i forlengelse av dette.

Her ser vi igjen hvor tette og kompakte United er, men når dette innlegget lander bak i feltet så får vi en naturlig utfordring.

Det ser vi på bildet rett under.

villatak11

BILDET OVER VISER: Da får vi en situasjon som her, hvor Greenwood plutselig må forsvare bakre stolpe.

Når motsatt back følger med opp så må Greenwood (eller annen kantspiller) nemlig følge dette løpet. Det er flere grunner til at det er en utfordring.

Greenwood er en offensiv spiller med kvalitetene sine der. Det kan være at han ikke følger med, og han har heller ikke egenskapene for å duellere, blokkere, stå riktig eller gå i kroppen på motstanders offensive spiller i slike situasjoner.

Samtidig er jo dette slik fotballen er. Man kan aldri gardere seg mot alt.

Men nå har vi sett på en del av det som var bra.

Det var også en grunn til at United ikke vant kampen. Det skal vi se på nå.

villatak12

BILDET OVER VISER: Og igjen kommer vi tilbake til rommet bak Fred.

Rangnick klarte altså å gjøre en endring i mellomrommet med Matic, mens Villa hele tiden forsøkte å spille bak Fred. Det greide de også utover i kampen, spesielt den siste halvtimen.

Da må vi snakke litt om Fred.

Det er nesten litt vanskelig, men han virker å være skrudd sammen slik at han alltid vil fram, alltid vil være aggressiv og alltid løper mye – faktisk så mye at han også løper en del ut av posisjon.

Spørsmålet mitt blir da: Er det ikke mulig å justere ham? Er det ikke mulig å få ham til å legge seg dypere eller er det slik at oppgaven hans i laget er at han skal være så aggressiv?

Uansett så blir dette feil.

Villa begynte nemlig etter hvert å finne rommet diagonalt bak Fred. Så kom Coutinho også inn i det rommet.

Da burde Fred fått som oppgave å være frimerke på ham, så fikk det heller være slik at Villa fikk ha ballen foran midtbanen til United.

Det skjedde ikke.

villatak13

BILDET OVER VISER: Nå har Villa kommet inn i rommet bak Fred, og se på dette bildet – nå har Villa helt andre forutsetninger for å angripe United. De kan rulle opp til venstre, de kan gå for innlegg og de kan gå direkte på avslutning.

Dette ble også ekstremt tydelig i forbindelse med reduseringen til 1-2.

villatak14

BILDET OVER VISER: Dette er rett i forkant av 1-2.

Se her hvordan Fred er framme i press, og hvordan Coutinho dermed blir etterlatt alene i rommet bak. Dette er å be om trøbbel.

Her har United allerede to spillere i press i situasjonen, Elanga og Greenwood. Da bør ikke Fred gå så hardt ut.

Her burde heller Fred og Matic skjøvet mer over på den siden, og Fred burde  altså vært lenger tilbake slik at han hadde kontroll på Coutinho.

villatak15

BILDET OVER VISER: I stedet kunne Coutinho angripe inn i feltet rettvendt.

Slik United agerte her så ba de nesten om å få slike situasjoner imot, og dette skjedde altså da de ledet 2-0 med mindre enn et kvarter igjen av ordinær tid.

Så får United også 2-2 imot som vi skal se på i det neste bildet – spesielt med tanke på det som Rangnick snakket om på pressekonferansen etter kampen.

villatak16

BILDET OVER VISER: Situasjonen i forkant av 2-2.

Rangnick snakket nemlig etterpå at han vurderte å legge om til tre midtstoppere, men sa at han var redd for signaleffekten og at de kunne bli for lave.

Men: Når det blir 2-1 så er det veldig legitimt å legge om til fem mann bak, da er det veldig legitimt å gjøre det de kan for å forsvare ledelsen.

Jeg mener at Rangnick burde lagt om til tre stoppere i det sekundet 1-2-reduseringen kom. Bildet over viser også hvor den ekstra stopperen da ville vært – han ville passet på akkurat det rommet pilene peker inn mot her.

Se også på pila fra Matic.

Han hadde tidligere i kampen dekket opp de løpene, men spørsmålet er om han nå klarer å følge de løpene i 90 minutter. Her klarte han det ikke.

Samtidig så burde Varane og Telles skjøvet over mot venstre.

Det å stole på posisjoneringsspillet så sent i kampen, i en kamp som hadde vært så intensiv, tenker jeg er litt naivt.

Rangnick vet jo hvor farlig det er når det blir 1-2 og det er mindre enn ti minutter igjen. Da spiller også det psykologiske inn. Det er nødt til å bli mye trøkk rundt Uniteds mål da.

Vel, tilbake til litt mer om det positive og noen smarte offensive endringer.

villatak17

BILDET OVER VISER: Villa er altså smale i sitt spill, men en endring United gjorde var at de la kantspilleren, her med Greenwood sirklet inn, litt inn i banen. Samtidig sendte de Dalot (øverste sirkel) frem i banen.

Da fikk Villas back (her: Digne) et dilemma. Skal han ligge inne og passe på Greenwood eller skal han ut i press? Uansett havner han i trøbbel siden han får to mann mot seg.

Dette grepet var med på å skape trøbbel for Villa den første halvtimen spesielt.

Bildet viser også hvor smale Villa er i midtbantreeren, og United utnyttet altså rommet på utsiden her.

Gevinsten på det ser vi på bildet rett under.

villatak18

BILDET OVER VISER: Gevinsten ble nemlig flere gode innleggssituasjoner.

United var i perioder også flinke til å fylle på med spillere i disse situasjonene. Her er det for eksempel 2 mot 2 bakerst i feltet.

Noe som igjen kan en annen type situasjon, som vi skal se to sekunder etter at dette bildet ble tatt.

villatak19

BILDET OVER VISER: Det som kan skje etter en situasjon som på forrige bilde er nemlig at begge stopperne følger løpet inn mot keeper (her: Cavani), men hva skjer da? Jo, plutselig står Greenwood helt alene.

Her får han også ballen i avslutning alene med keeper, men Villa-keeperen kom for tett på for scoring.

Det viktigste var likevel at United i perioder var flinke til å fylle på med folk offensivt. Det er det en del som har savnet.

Konklusjon:

Uniteds inngang til kampen og nesten hele 1. omgangen var veldig, veldig bra.

Det var en tydelig strategi hvor de ønsket at Matic stengte mellomrommet, det var korte avstander, aggressivitet og et veldig tydelig angrepsspill der de spilte i bredden rundt Villa.

Det vitner om et bra taktisk forarbeid, men også et bra arbeid på treningsfeltet.

Det store minuset er at de ikke greide å justere Fred etter at Coutinho kom inn. Som nevnt, kanskje det ikke er mulig, men da burde man vurdere et bytte.

Jeg lekte selv litt med tanken om å erstatte Fred med Jesse Lingard for å gjøre en jobb mot Coutinho. Jeg er riktignok litt usikker på hvor god defensivt han er, men han ville nok orket å løpe i den rollen.

United trengte i alle fall en som var litt mer tålmodig enn Fred slik kampbildet ble da.

Totalt sett så må jeg derfor si at coachingen i sluttminuttene, på 2-1 når det er igjen 10-11 minutter, var ganske så skuffende av en så rutinert trener. Da burde han stengt butikken.

Jeg kjøper ikke at han fortsatt lærer av dette United-laget. Rangnick har jo holdt på med dette yrket i en mannsalder, så akkurat på dette synes jeg ikke det er noen formildende årsaker. Jeg er veldig overrasket over at det da ikke ble gjort noe.

Nå venter Brentford borte.

Der blir Uniteds nøkkel mye av det samme som i denne kampen. De må beholde de gode avstandene, beholde aggressiviteten og beholde intensiteten som gjorde at de vant 1. omgangen lørdag.

Hvis de samtidig beholder Matic på banen og bytter Fred med McTominay så skal de ha gode sjanser til å vinne den kampen.

Her kan du lese flere eksklusive kampanalyser fra UEFA PRO-trener Øyvind Eide.

Dette er Øyvind Eide:

Powered by Labrador CMS