analyse west ham

«Det er noe monotont over Sabitzers spillestil, men slik kan han være gull verdt»

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide, UEFA PRO-trener
Følg Eide på Twitter her

I en kamp med mange endringer så benytter jeg muligheten til å se på Sabitzer sine bidrag for laget.

Han har ikke spilt mye, og vil trenge tid, akkurat som andre, til å bli kjent med stil og medspillere.

Sabitzer i forsvar

Sabitzer har stor motor, og løper mye. Men løper han riktig? Vi skal se på noen eksempler, i forsvar først.

Bilde1

BILDET OVER VISER: Her fører Rice ballen fremover. Legg merke til tyngdepunktet til Sabitzer som er markert med svart pil. Han er i posisjon for å dekke rom, men samtidig så er han ganske sikker på at pasningen går til spilleren i midtsirkelen. Derfor flytter han tyngdepunktet sitt litt til den siden før pasningen blir slått.

Bilde2

BILDET OVER VISER: Da rekker han å følge tett på pasningen, og får lagt et ordentlig press når ny ballfører mottar ball.

Bilde3

BILDET OVER VISER: Presset blir ikke så bra at han vinner ball, men presser ballfører hjemover.

Bilde4

BILDET OVER VISER: Så ser vi på noe som skiller Sabitzer og Casemiro og Fred: Antonio var stadig en trussel. Her er United presset langt bak i banen, og det er stor avstand mellom midtstopperne. Her er det en veldig isolert 1v1-situasjon mot Lindelöf. Det kan ikke skje så nærme eget mål. Sabitzer bør følge pilen og komme seg ned i sikring. Det er ingen andre han trenger å passe på, så her må han hjelpe Lindelöf.

Bilde5

BILDET OVER VISER: Sabitzer oppsøker aldri dette rommet, og etterlater dermed en ryggende Lindelöf alene mot den største trusselen til West Ham.

Bilde6

BILDET OVER VISER: Da greier Antonio å skaffe seg nok rom til at han får skutt. Skuddet går rett på De Gea. Dette kunne vært unngått om Sabitzer hadde sikret ordentlig. Da hadde det tvunget Antonio til å gå på tvers eller bakover.

Bilde7

BILDET OVER VISER: Til sammenligning så ser vi Casemiro i en lignende situasjon, der hans avstand til førsteforsvarer er vesentlig kortere. Situasjonen er selvsagt ikke helt lik, men vi ser godt forskjellen allikevel.

Sabitzer i angrep

Bilde8

BILDET OVER VISER: Sabitzer er veldig mye i bevegelse gjennom en kamp. Men hvor beveger han seg? Han går ofte høyt tidlig. Det er McTominay som skal være ballfordeleren.

Bilde9

BILDET OVER VISER: Når United vender spillet da, så har Sabitzers utgangsposisjon gitt han mye rom. Fra denne posisjonen kan han møte og få den i bena, eller stikke i bakrom mellom stopper og back.

Bilde10

BILDET OVER VISER: Han velger å gå på løp. Dette tvinger backen til West Ham inn i banen for å dekke rommet bak stopperen sin. Da har Garnacho mye plass på siden. Slike løp er viktig for å skape rom.

Bilde11

BILDET OVER VISER: Igjen ser vi Sabitzer på vei igjennom i rommet mellom stopper og back.

Bilde12

BILDET OVER VISER: Han blir ikke brukt direkte, men pasningen går til Garnacho, og Sabitzer er ledig foran mål. Innlegget når ikke frem.

Bilde13

BILDET OVER VISER: Sabitzer er også veldig villig til å komme på løp inn i 16-meteren. Her er han veldig lavt i banen i det Maguire vinner ballen på siden.

Bilde14

BILDET OVER VISER: Når United kontrer så er han ikke i bildet engang. Men vi ser ikke at han nå ligger i sprint.

Bilde15

BILDET OVER VISER: Så når innlegget kommer, men ikke når frem noe sted, så er Sabitzer på plass for å enten avslutte fra buen på 16 eller avslutte på en andreball som blir klarert dit.

Dette er viktig rom å dekke, som Ten Hag har vist tydelig at han vil prioritere å dekke i angrepsspillet sitt.

Hvorfor er han ikke mer involvert?

Bilde16

BILDET OVER VISER: Men vi ser også at Sabitzer knapt nok er involvert. Hva skyldes det? Noe er selvsagt at han ikke blir brukt når han går på sine fine løp. Men han er også ikke den beste til å posisjonere seg. Slik som her: Han har gått for høyt for tidlig, som gjør at han blir feilvendt. Samtidig så møter han i et rom hvor det allerede er en United spiller. Ergo, blir han vanskelig å bruke.

Her burde han søkt rommet mellom de to sentrale midtbanespilerne. Fernandes ligger såpass bredt (nederst til høyre), så noen må komme i dette rommet og være en link spiller til Weghorst. Det må være Sabitzer sin oppgave når Fernandes vandrer så mye.

Dette har Sabitzer foreløpig ikke blikk for.

Bilde17

BILDET OVER VISER: I andre omgang så vi litt fler kombinasjoner hvor Sabitzer var involvert. Og mye av grunnen til det var avstanden til de andre spillerne, slik som til Fernandes her.

Bilde18

BILDET OVER VISER: Da åpnes mer rom, og United får flere spillere i gode posisjoner når de får i gang kombinasjonsspillet sitt.

Oppsummering

Jeg kaller det oppsummering og ikke konklusjon. Vi kan ikke konkludere på Sabitzers bidrag til laget riktig ennå.

Men vi ser antydninger til hva det er han kan bidra med. Basert på hans mange målpoeng fra tidligere klubber, og det vi ser på disse bildene så er Sabitzers styrke i og rundt 16-meteren.

Han er ofte i posisjon og har timing og løpskraft til å være på plass der det skjer. Samtidig har han en farlig skuddfot, som vi ikke har fått se så mye til ennå.

Defensivt så er han kanskje ikke på høyde med Casemiro og Fred, men han er aggressiv og flink til å presse frem feil hos motspillere. Det er også en viktig egenskap å ha i laget.

De siste sesongene hos Bayern München så har ikke Sabitzer fått så mange målpoeng. Og etterhvert ikke spilt så mye heller. Basert på det vi har sett hittil, og hva vi ser av bildene, så forstår jeg hvorfor:

Han løper for ofte på trikkeskinner på banen. Med det mener jeg at han løper for mye i samme sporet, og rommet på banen, opp og ned. Han varierer lite med å gå bredt, eller droppe ned. Han løper stort sett rett frem. Samtidig så er han for ofte i samme gir. Han har få temposkifter. Det er noe monotont over spillestilen hans.

Men jeg ser at han kan være gull verdt for et lag som vet å utnytte styrkene hans i og rundt 16-meteren til motstander. Og er det noe vi vet at Ten Hag er dyktig til, så er det å utnytte styrkene til spillerne.

Øyvind Eide:

Øyvind Eide er sportsdirektør for Norges Toppidrettsgymnas. UEFA PRO trener, veileder UEFA A og Mentor i prosjekt kvinnelige topptrenere. Trener i norsk toppfotball i ti år. Han rykket blant annet opp til Tippeligaen med Kongsvinger høsten 2009, og var trener for Stabæk kvinner mellom 2012 og 2016.

Her kan du lese flere tidligere analyser fra Eide. 

Powered by Labrador CMS