– Det blir en åpenbaring for dette United-laget

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide, for united.no

13 kamper uten tap. Det er imponerende.

Med Pogba og Fernandes sammen på banen så våkner også spillerne rundt. Denne gang viste Martial hva som bor i han.

Dette så bedre ut enn sist kamp.

To elementer stikker seg frem, to elementer som henger sammen med hverandre. Allerede nevnte Pogba og Fernandes er den viktigste,  men det var en tydeligere matchplan denne gang:

  1. Vending av spill
  2. Overtall med Pogba og Fernandes i mellomrom
  3. Overtall bakfra når Matic kom ned mot to spisser
  4. Større truing av rom mellom stopperne
  5. Løftet intensiteten på gjenvinning

Vending av spill mot 532

BILDET OVER VISER: Her ser vi presset til Sheffield United. Fem bak, med en midtbane på tre foran seg. Allerede etter én pasning i siderom så strekkes midtbanen deres. Ved hurtig vending av spill mot slike lag, så vil dette skje. Da blir det mer plass til Pogba å flytte opp, og mer plass til Fernandes til å finne plass i mellomrommet.


BILDENE OVER VISER: Her kommer vendingen. Ballen er på høyre side hos United, men så crosser de til Shaw. Ved slike hurtig vendinger så ser vi at Shaw kan gå nesten rett på ytterste spiller i backleddet. Det ble mange innleggssituasjoner av dette.

Av og til kunne Rashford blitt ute på kanten litt lenger, så hadde de fått to mot én mot backen oftere.  Dette er det mye plass til, også om Shaw hadde ligget enda bredere.

Grunnen til at Shaw lå litt smalere, var for å ta ut kontringspunkt i midtbanen til Sheffield United om United mistet ballen.

Overtall i frispilling

BILDENE OVER VISER: United brukte Matic sammen med stopperne for å skape overtall tre mot to mot spissene til Sheffield United. Da kunne de flytte en spiller opp mot neste ledd, og skape overtall igjen.

På bildet nederst så ser vi at United også løser ting bedre når ballen er i siderom, enn de gjorde det i kampen mot Tottenham. Rashford møter, og Martial er på vei gjennom. De gjør motsatte bevegelser, noe som skaper rom.

Det er dette de trenger for å bryte gjennom slike lag.

Fordelen og ulempen med Rashford på kant

Jeg har skrevet mye om Rashford sin posisjon på venstre kant. Den bringer med seg både fordeler og ulemper. I to påfølgende situasjoner i kampen fikk vi se begge deler.

BILDENE OVER VISER: Det var noen ekle situasjoner der Sheffield United holdt på å ødelegge kvelden for United, eller iallfall legge en demper på den.

Øverst ser vi at Rashford er høyt oppe, og i likhet med Tottenham så kjørte Sheffield United noen kontringer bak han. På de to påfølgende bildene så ser vi at Sheffield United ender opp med tre mot én, og det blir en farlig situasjon.

Rashford var imidlertid mer nede for å hjelpe Shaw i denne kampen, og fortjener honnør for det.


BILDENE OVER VISER: Noen sekunder senere så ser vi fordelen United får ved å «henge» litt igjen med Rashford. Det er ingen som løper ham opp i disse situasjonene, og han kan true rom høyt i banen med ball. Martial er på en av sine mange gode løp i bakrom i denne kampen, og de får vist et samspill som det lukter verdensklasse av.

Dette er jo en av de viktigste grunnene til at Solskjær velger denne løsningen. Rashford på kant i disse rommene er nesten umulig å håndtere, derfor er det kanskje verdt risikoen defensivt?

Pogba og Fernandes

BILDENE OVER VISER: Dette er vel kanskje det vi har sett mest fram til – å få de beste spillerne til United samtidig på banen.

Vi så tendensen i forrige kamp, og nå ser vi hvordan det virkelig kan se ut. I denne sekvensen så legger Pogba og Fernandes seg i mellomrom begge to. De er så gode på små flater at de kan kombinere seg gjennom ethvert forsvar.

I slike tilfeller som dette, når spillet går på en berøring, så går soneforsvaret for sakte. De havner på mellomdistanse og åpner hull i mellom seg. Her var Martial fantastisk til å ligge i rett vinkel mellom midtstopperne og vente på de små stikkerne.


Dette er ting som vi kan forvente mer av framover, når de blir bedre kjent med hverandre.

Det kommer til å være en åpenbaring for dette United-laget, som vi vet sliter vanligvis mot lag som legger seg dypt.

Det beste med 2-0 målet

Det var mange slike gode bilder i denne kampen.

Martial våknet

Jeg har ventet en stund på dette.

Vi har alle sett tendensene, hva potensialet til Martial kan være. I denne kampen får han vist mye av det han er god for. Og det beste av alt? Det er at han kommer til å bli enda bedre med Pogba og Fernandes bak seg.

Men i tillegg til de ovennevnte spillerne som ga han god støtte i denne kampen, så hadde han tatt noen grep selv for å involvere seg mer og høyere i banen:

  1. Møter ikke så dypt
  2. Vender seg fri i mellomrom
  3. Går på hardere løp i bakrom

I dette tilfellet er bakrommet til og med mindre enn 16 meter.

Konklusjon

Det var nok en motstander som ikke var på topp, men samtidig så skal disse kampene også vinnes.

Det at rekken med ubeseirede kamper forlenges viser at skuta er på rett vei. Pogba og Fernandes kan sammen gjøre noe ekstraordinært med dette laget. Da vokser også Martial og Rashford og de andre rundt.

MEN: Det var ikke bare på grunn av enkeltspillere at det ble noe forløsende i dag. Det var en tydeligere plan. Det var en mer skjerpet gjeng. Honnør til trenerteamet for denne gang. De kan ta med seg gode tendenser og gode følelser til neste hinder.

Dette er Øyvind Eide:

Øyvind Eide er sportsdirektør for Norges Toppidrettsgymnas. Han er UEFA PRO trener, veileder UEFA A og Mentor i prosjekt kvinnelige topptrenere. Han har vært trener i norsk toppfotball i ti år. Han rykket blant annet opp til Tippeligaen med Kongsvinger høsten 2009, og var trener for Stabæk kvinner mellom 2012 og 2016. Nå bidrar han også med taktiske analyser for united.no.

Følg Øyvind Eide på Twitter ved å klikke her.

Powered by Labrador CMS