eidehead

«Dette tror jeg overrasket Betis»

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide, UEFA PRO-trener
Følg Eide på Twitter her

Flere ganger har vi sett at Weghorst har fått muligheten til å være bindeleddet mellom midtbanen og spiss.

Når Fernandes i denne kampen spiller i mellomrommet, så gir det laget en helt annen dynamikk.

Jeg har stilt meg undrende til at Weghorst stadig skal spille i mellomrommet. Men etter kampen mot Liverpool, så hadde ikke Ten Hag noen valg: det blir for mye rom på midten med Weghorst i mellomrommet.

De samme 11 får tillit, etter fadesen mot Liverpool. Det ligner på Ten Hags røde tråd, der han utfordrer stoltheten til spillerne, og gir de mulighet til å rette opp.

Jeg skal starte analysen med å se på to momenter fra Liverpool kampen: Stenge rom sentralt og andreballer.

Rommene på midten

Bilde1

BILDET OVER VISER: Med Weghorst fremme så er hans oppgave veldig tydelig: han skal splitte stopperne, isolere en av de alene med ball, og legge press på ballføreren. Da gjør det at de andre spillerne bak han kan stå hardt i nærmeste spiller. Slik blir laget mer kompakt i noe mer lignende en 433-formasjon.

Bilde2

BILDET OVER VISER: I tillegg så blir det enklere for midtstopperne å støte i spilleren foran seg, når spillet ledes på denne måten. Se hvor kompakte United er nå.

Bilde3

BILDET OVER VISER: Tilslutt ser vi det vi er blitt vant til å se: at United er i overtall i forsvar.

Bilde4

BILDET OVER VISER: Dette var derimot slik det så ut mot Liverpool, store rom, og ledige spillere.

Bilde5

BILDET OVER VISER: Mot Betis var dette annerledes: bedre press på ballfører, og tettere med spiller bak den som presser.

Bilde6

BILDET OVER VISER: Legg også merke til at United spillerne er foran sine markeringsspillere. De løper ikke ved siden av eller rett bak, de er foran.

Bilde7

BILDET OVER VISER: Da får også United overtall i forsvar til slutt. Legg også merke til Fred som fortsatt er foran sin motspiller. Det er en liten, men veldig viktig detalj.

Andreballer

Bilde8

BILDET OVER VISER: Mot Liverpool var United for langt unna når ballen ble slått langt. Her er det når det er United som slår langt, og ingen kommer oppi Fabinho.

Bilde9

BILDET OVER VISER: I kampen mot Betis derimot så ser vi hvor opptatt Fernandes er av å komme foran sin motspiller. Han må være tidlig i denne posisjonen for å vinne en evt andreball.

Bilde10

BILDET OVER VISER: Det er også det som ofte ble utfallet. United vant andreballen fordi de flyttet bena i forkant av situasjonen, og følger på mens ballen går.

1-1 Hva skjer når United kanskje overdriver avstandene sentralt?

Bilde11

BILDET OVER VISER: Det kunne også bli for mye av det gode. Betis trenes av en gammel ringrev, som utover i første omgang fant noe ledige rom. Det ble til slutt scoring av det: Med Uniteds tette press, så åpner det seg siderom.

Bilde12

BILDET OVER VISER: Og etter en vending så kompenserer United med å skyve ekstra mye over, og stenge rommet i midten. Det åpner rom for enda en vending.

Bilde13

BILDET OVER VISER: Dermed så får ny ballfører noen sekunder med ballen i bena, og greier å prikke ballen inn. Slik kunne vi se at Betis greide å ta momentumet i kampen en periode, når de fikk United spillerne til å løpe fra side til side, og åpne rom på den måten.

2-1 Hva skjer når United kanskje overdriver avstandene sentralt?

Bilde14

BILDET OVER VISER: Det er også positive konsekvenser av å ha så korte avstander sentralt: Det går ofte hurtig å spille seg gjennom første press. Her bryter Casemiro en pasning fra Betis.

Bilde15

BILDET OVER VISER: Han spiller hurtig videre til Fernandes, som bare er noen meter til siden for Casemiro.

Bilde16

BILDET OVER VISER: Derifra ruller Fernandes opp til Antony.

Bilde17

BILDET OVER VISER: Når spillet går så hurtig så rekker ikke Betis å få sikring på backen sin. Dermed blir det en veldig isolert 1v1-situasjon.

Samme sides relasjon

Bilde18

BILDET OVER VISER: Vi kunne også se at United hadde strammet opp samme sides relasjon. Dvs samspillet mellom samme sides back, kant og indreløper. Slik som vi ser på bildet over.

Bilde19

BILDET OVER VISER: Wan-Bissaka, Fernandes og Antony har byttet litt plasser, og tar med seg Varane i støtte.

Bilde20

BILDET OVER VISER: Varane spiller fri Wan-Bissaka, og Fernandes går på løp. Fernandes får ballen mellom back og stoppe, og får slått innlegg. Det ender med corner, som Fernandes selv scorer på.

Bilde21

BILDET OVER VISER: Det samme skjer motsatt: Der Shaw, Fred og Rashford ligger i gode vinkler. Her er det derimot Casemiro som fyller på i støtte.

Bilde22

BILDET OVER VISER: Shaw spiller fri Fred i mellomrommet. Og spiller den til Rashford.

Bilde23

BILDET OVER VISER: Fred fortsetter på løp mellom stopper og back, men Rashford avviser den bevegelsen og spiller Shaw på andrebevegelsen. Og Shaw greier å dytte den videre til Wan Bissaka som har lagt seg i mellomrommet motsatt.

Bilde24

BILDET OVER VISER: Vi fikk også se relasjonene på kjempesjansen til Antony midtveis i andre omgang: Fernandes ligger i støtte mens Wan-Bissaka, som har vært fremme med ball, spiller den til Antony.

Bilde25

BILDET OVER VISER: Som igjen spiller den bakover til Fernandes, og går på nytt løp.

Bilde26

BILDET OVER VISER: En strøken pasning setter Antony opp i meget gunstig posisjon, og kan både score og spille til andre spillere.

Konklusjon

Det var riktig beslutning å spille de samme spillerne til denne kampen, selv om noen kanskje kunne trengt litt hvile i dette meget hektiske kampprogrammet.

Men noen ganger er det viktigere å jobbe med lagmoralen og det mentale. Denne gjengen fikk revansjert seg.

Taktisk sett var det særlig det kompakte presset vi er vant til å se som spilte en avgjørende rolle.

Flere konkrete endringer var blitt gjort. Særlig fokus på avstander mellom spillerne på midten, og at de kommer seg foran sin motspiller i andreballsspillet.

Helt avgjørende var det også å få Weghorst bort fra mellomrommet. Han bidrar langt mer fremme som spiss, også i forsvarsspillet.

I en 433-formasjon så fikk United blåst litt mer liv i kombinasjonsspill på sidene. Det tror jeg overrasket Betis litt.

United kom litt bredere med spillet sitt, og satte opp gode kombinasjoner med samme sides back, kant og indreløper.

Ta en nøye titt på disse relasjonene, vi kommer til å se mer av disse fremover.

Seier er pari. Back on track.

Øyvind Eide:

Øyvind Eide er sportsdirektør for Norges Toppidrettsgymnas. UEFA PRO trener, veileder UEFA A og Mentor i prosjekt kvinnelige topptrenere. Trener i norsk toppfotball i ti år. Han rykket blant annet opp til Tippeligaen med Kongsvinger høsten 2009, og var trener for Stabæk kvinner mellom 2012 og 2016.

Her kan du lese flere tidligere analyser fra Eide.

Powered by Labrador CMS