eidebor

«Hvis man legger bort følelsene så var det veldig høy klasse over en del av det United gjorde»

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide
Følg Eide på Twitter her

Denne gangen har jeg egentlig sett bort fra kampen og resultatet i seg selv.

De fleste skjønte jo at dette kom til å bli en kamp United hadde mye ballbesittelse i, og da ville jeg heller fokusere på hva United egentlig ønsker å få til i angrep, og hvordan de utførte det.

Det var spesielt tre ting som viser hva United har drillet mye på i treningsarbeidet.

Det ene handlet om å strekke Middlesbroughs midtbane. Det andre handlet om utnyttelsen av bakrom når det ble trangt i mellomrommet og det tredje handlet om evnen til å forstå og identifisere når motstander-spillere går ut av leddet sitt.

Så vet vi alle at dette ikke ga seier mot Middlesbrough, men det ga en masse sjanser og hvis de greier å gjenskape dette utover så vil de kunne klare å skape sjanser mot absolutt alle lag.

Som tittelen sier, hvis man som United-supporter greier å legge til side følelsene i noen få minutter så var det nemlig veldig høy klasse over en del av det taktiske som United leverte fredag kveld.

La oss begynne.

bor1

BILDET OVER VISER: Hvordan United organiserer seg i forsvar, og hvordan United stort sett stod med midtbanespillerne sine når de skulle angripe.

Se spesielt på McTominay og Pogbas posisjon.

United begynte imidlertid på en litt annen måte, som de heldigvis gikk raskt bort fra.

De begynte nemlig med å gjøre som på bildet under.

bor2

BILDET OVER VISER: United startet nemlig med å trekke McTominay ned i backrekka for å spille 3 mot 2 mot Middlesbroughs spisser.

De kom imidlertid ikke noen vei med dette.

Selv om de hadde overtall ble de stort sett låst fast, og derfor gikk de raskt bort fra dette.

Det er det resten av denne analysen kommer til å handle om, og da går vi tilbake til hvordan det så ut på det første bildet – med McTominay og Pogba lenger frem – mot Middlesbroughs midtbanetreer. De spilte jo 5-3-2.

1. Strekke motstanders midtbane

bor3

BILDET OVER VISER: Middlesbroughs tre midtbanespillere er ringet inn.

Disse tre midtbanespillerne skulle dekke hele banebredden, noe som gjorde at de kom til å få store utfordringer med å være kompakte nok hvis United var dyktige nok til å spille ballen hurtig – slik de kommer til å være her.

Se på avstandene mellom disse tre midtbanespillerne.

Se også på Bruno Fernandes, nest øverst til høyre av United-spillerne, som har plass og rom og kommer ned i mellomrommet.

Se hva som da skjer.

boro4

BILDET OVER VISER: At Middlesbrough ikke rekker å flytte hele midtbanen sin hurtig nok for å dekke Bruno.

Bruno var altså ledig nok til å få ballen, men det er da også McTominay – som får ballen fra Bruno igjen.

Da har McTominay igjen muligheten enten å spille gjennom midtbanen deres til Ronaldo eller på utsiden til Pogba.

Jeg trekker frem dette siden dette for meg var noe United gjorde ofte og veldig bevisst. De ønsket å flytte Middlesbroughs midtbanespillere over til en side, for så å vende via midtbanen, som med McTominay her.

Og se hva som da skjer videre.

bor5

BILDET OVER VISER: McTominay slår så ballen til en ledig Ronaldo, som dermed får true rettvendt i mellomrom.

Så var det gode bevegelser foran ham igjen.

Diogo Dalot ligger høyt oppe, han truer bakrom, og bare det var en klar justering fra det vi så for bare et par kamper siden.

Forrige gang United møtte 5-3-2 så hadde vi en analyse av at backene generelt lå for lavt i banen. Nå er Dalot med, og Shaw er vel med på motsatt kant også, mens Rashford truer mellom stopperne.

Alt dette er gode posisjoner som United greide å spille seg inn i via måten jeg nå har forklart. Dette skapte de også en del sjanser på.

Vi tar litt mer av det samme, bare på en litt annen måte. Noe som viser hvor god forståelse United-spillerne i denne kampen virket å ha for det rommet som oppstår – i flere faser av spillet.

bor6

BILDET OVER VISER: Her tar Middlesbrough-midtbanespillerne som er ringet inn steget frem i banen – mot McTominay og Pogba.

Da blir det imidlertid rom bak dem, noe både Rashford og Ronaldo er oppmerksomme på.

United-spillerne reagerte altså på Middlesbrough-spillernes bevegelser på en veldig bevisst måte, og dette var en stor del av grunnen til at United skapte så mange sjanser.

En veldig tidlig konklusjon for denne saken er altså at veldig mange av Uniteds sjanser mot Middlesbrough kom etter et veldig bevisst spill.

La oss se hva som skjer sekundet etter bildet over.

bor7

BILDET OVER VISER: Pasningen kommer inn i mellomrom til en ledig Rashford, mens Ronaldo truer i bakrom direkte.

I tillegg er Dalot såpass høyt i banen her at han truer bakrom på høyrekanten, mens Sancho gjør det samme på motsatt side.

Her er også midtbanen til Middlesbrough utspilt, og United kan angripe rettvendt mot motstanders backledd.

Det sier seg imidlertid selv at bortelaget ikke kunne tillate at United holdt på som dette. De justerte seg, men også det reagerte United bevisst på.

2. Ved lite mellomrom – bakrom

bor8

BILDET OVER VISER: For å unngå at United spilte gjennom dem i mellomrom så forsøkte Middlesbrough enten å legge midtbanespillerne lavere i banen, eller som her – å dytte backrekka opp slik at det blir mindre mellomrom.

Det var veldig ofte at backleddet gikk frem.

Da skjer det som vi ser på bildet over – hvor høyt Middlesbrough står i banen.

United-spillerne leste også denne delen av spillet, og i dette eksempelet ser vi hva som skjer to sekunder etter bildet over.

bor9

BILDET OVER VISER: Hvordan United-spillerne med en gang truer bakrom da det er bakrom å true. Her er det Fernandes, Ronaldo og Rashford som alle truer i bakrom.

Så når bortelaget forsøkte å justere mellomrommet ved å dytte backrekka opp så greide United gjennomgående å true i bakrom. Dette skapte de også mye på.

Så igjen: En veldig god evne til å forstå roller og plass fra United-spillerne – både fra de som går på løp, men også fra de som slår pasningene.

3. Identifisere når motspillere går ut av leddet

Dette synes jeg det er fint å se mer på – hvor bevisste United var på å forstå hva som måtte gjøres når ulike motstander-spillere gjorde ting.

Dette er noe av det mest krevende taktiske som er, og sånn sett synes jeg også at dette var mest interessant med kampen. United-spillerne var nemlig veldig bevisste på å utnytte små bevegelser og små forflytninger hos Middlesbrough-laget.

Her var det altså masse eksempler, og jeg har tatt med noen.

bor10

BILDET OVER VISER: Her har en Middlesbrough-stopper (ringet inn) gått et par meter ut av backrekka, noe som gir et rom bak ham.

Da går Fernandes med en gang på et løp inn i dette rommet, og her er faktisk også Pogba på vei inn i samme rom.

Det er for meg veldig tydelig at dette er noe alle spillerne har blitt drillet på, både de som beveger seg og de som slår pasningen.

Drillingen går på at så fort en motstander forlater posisjonen sin så skal det rommet utnyttes. Dette var veldig tydelig fra Uniteds side i denne kampen.

Bildet over er også en forsterkning av det forrige poenget mitt ved at når det ikke var mellomrom så truet United i bakrom.

Ett eksempel til:

bor11

Her er den høyre midtstopperen ringet inn. Han tar bare to steg frem.  Bevegelsen hans er egentlig veldig liten, men det er likevel nok til at Pogba truer inn i det rommet og så blir tatt av midtstopperen som da er på etterskudd.

Dette er rett og slett en glimrende utnyttelse av rom av både Shaw som slår pasningen og Pogba som går på løpet. Høyt nivå!

Ett eksempel til, mest for å understreke hvor bevisst dette altså var.

bor12

BILDET OVER VISER: Den høyre midtstopperen og høyre back hos Middlesbrough har plassert seg litt foran den andre stopperen.

Da er Sancho der med en gang for å true bakrom, og Fernandes slår også gjennom på løpet. Igjen, dette er høy taktisk klasse.

Ett eksempel til med Sancho:

bor13

BILDET OVER VISER: Nok en gang har stopper og back gått ut av Boros backledd.

Da truer Sancho med en gang inn i rommet bak.

Det er imidlertid enda et poeng her som gjør dette imponerende, som jeg tar med i forbindelse med neste bilde.

bor14

BILDET OVER VISER: Uniteds bevissthet i slike situasjoner, bare på en litt annen måte.

Her har Pogba ball, men så har venstreback og venstre stopper gått ut av backrekka.

Da etterlater de seg bakrom. Rashford går i dette rommet, får pasningen og slår selvsagt alle på farten sin.

Det jeg også vil understreke med dette er at velvilligheten til United-spillerne til å ta disse løpene i bakrom, som gjerne er maksløp, er at de løpene er av typen som tømmer energilagrene raskere enn andre løp.

Likevel var det stor vilje til dette, og selv om vi alle vet hvordan kampen endte så fikk United betalt for dette med mange sjanser.

Se hvilket eldorado det blir for Uniteds angrepsspill bare et par sekunder etter bildet over.

bor15

BILDET OVER VISER: Rashford gikk på løpet og fikk altså ball.

Da kan han gå på avslutning eller innlegg. Det er et eldorado å velge i, og det viser hva som kan skje når United er så bevisste og flinke til å utnytte rommene som oppstår underveis.

Men hva skjer utover i 2. omgang når det ikke er like bra?

Hva er det som bidrar til at United blant annet fikk noen kontringer imot? Det ser vi kort på til slutt.

Det er nemlig bare marginale forskjeller fra det vi har sett – til det som skapte mer trøbbel imot.

bor16

BILDET OVER VISER: Hva som skjer når det som ofte fungerte plutselig ikke fungerte.

Her er det jo samme mønster som før.

To Middlesbrough-spillere har trukket ut av backleddet. Shaw ser dette rommet og er på vei inn i det. Fernandes får ball, men da skjer feilen.

Fernandes slår nemlig ikke inn i bakrommet, men spiller en pasning på tvers og på fot.

Da skjer det følgende:

bor17

BILDET OVER VISER: Fernandes har spilt en tversoverpasning i stedet for å slå på Shaw i bakrom, og forskjellen er enorm.

Middlesbrough er da tett oppi presset, og bryter.

Hadde Fernandes slått i bakrom på Shaw så ville han kunne vært i én mot én på kanten av 16-meteren, og i verste fall så ville United mistet ball ved motstanders 16-meter med mange spillere rundt til å sette inn press.

Det er altså små marginer som skiller spill rundt 16-meteren og en kontring imot.

Konklusjon

Hvis man greier å legge bort følelsene for kampen og tapet, hvis man greier å se på det som faktisk presteres i angrepsspillet, så viser United i denne kampen taktiske elementer av veldig høy klasse.

Ja, motstanderen var fra Championship, men vi har sett mange kamper fra United mot denne type motstand før hvor de ikke er i nærheten av å skape like mye.

Det jeg også mener at vi ser, det jeg mener er tydelig med denne kampen, er at det er en rød tråd i arbeidet som er gjort fra treningsfeltet og til kamp.

Det er veldig tydelig at de har drillet angrepsspill.

United burde også vunnet 4-1 eller 5-1.

Så gikk det ikke slik, men United fikk uansett god trening også i kampsituasjon på dette her, og jeg har et håp om at vi kan se enda mer av dette mot Burnley tirsdag, en kamp United også vil ha mye ball i.

Hvis United greier å gjenskape dette så vil jeg si at dette er noe de vil kunne bruke til å skape sjanser mot absolutt alle lag.

Så forstår jeg at både spillerne og supportere henger med hodet da man ryker ut, men måten United skapte sjanser på fremstod veldig bevisst, hvor hovedpoenget mitt er at det var veldig høyt nivå over forståelsen av rommet som oppstår underveis i kampen, og så det å utnytte dette rommet.

Jeg tror også at spillerne, manageren og trenerne, når de har fått lagt den umiddelbare skuffelsen bak seg, klarer å se dette.

Så ble Anthony Elanga syndebukken da han bommet på sitt straffespark, men her var det så mange muligheter underveis at for meg er syndebukken i stedet hele laget som ikke klarte å avgjøre dette på 90 minutter.

Her kan du lese flere eksklusive kampanalyser fra Eide på united.no.

Dette er Øyvind Eide:

EKSPERT: Øyvind Eide er sportsdirektør for Norges Toppidrettsgymnas. UEFA PRO trener, veileder UEFA A og Mentor i prosjekt kvinnelige topptrenere. Trener i norsk toppfotball i ti år. Han rykket blant annet opp til Tippeligaen med Kongsvinger høsten 2009, og var trener for Stabæk kvinner mellom 2012 og 2016.

Dette er Øyvind Eide:

Powered by Labrador CMS