eidetakf

«Flere lag vil ta United på samme måte nå»

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide, UEFA PRO-trener
Følg Eide på Twitter her

På halen av en lang rekke med kamper for United så møtte de et Fulham-lag som hadde brukt treningsuken sin godt. De kom ikke bare med friskere ben enn United, de hadde også en tydelig plan.

Mitrovic

fac1

BILDET OVER VISER: Fulham bygget opp spillet sitt mye rundt Mitrovic. Den store spissen er duellsterk, spesielt i luften. Innlegg var derfor noe Fulham søkte ofte. Fulham brukte særlig to virkemidler for å komme til innlegg, og her ser vi midtbanespilleren Reid som er på vei igjennom backleddet til United.

Shaw er dratt langt ned på motstanders halvdel, og Martinez har fulgt Mitrovic sin møtebevegelse. Da havner Martinez i undertall 2v1.

Slike løp skal følges fra midten til annen beskjed blir gitt. Det vil si at Martinez for eksempel gir beskjed om at han kan overta løpet. Men her følges ikke løpet fra midten til United, og Martinez er uansett ikke i posisjon til å overta løpet.

Dette gav en del utfordringer.

fac2

BILDET OVER VISER: Martinez havner på etterskudd i løpsduellen siden han må snu fra feilvendt posisjon.

fac3

BILDET OVER VISER: Reid kommer da alene gjennom på kanten mot et forsvar i ubalanse.

fac5

BILDET OVER VISER: Et annet eksempel på hvordan Fulham kom til innlegg: Her gjør McTominay det jeg nevnte i forrige bildesekvens: han følger løpet til Reid fra midten.

Da angriper Fulham bredere i banen, ofte bak Uniteds høye kanter. Jeg har tidligere skrevet om de høye kantene til United i forvsarsspillet. Det er en del rom bak dem, og én måte å utnytte dette på er ved å ta med sin egen back i angrep og skape overtall mot Uniteds back.

fac4

BILDET OVER VISER: Sancho kommer for sent inn i situasjonen, og Wan-Bissaka får problemer med å time bevegelsen sin ut mot kanten.

fac6

BILDET OVER VISER: United ble utfordret i disse situasjonene, og vi ser stadig fler lag som prøver seg på å komme bak kantene til United. Innleggene endte aldri med mål, men det ble ofte vanskelige situasjoner.

0-1-målet

fac7

BILDET OVER VISER: Mitrovic skulle derimot få målet sitt etter en corner. Shaw har fått oppgaven med å markere Mitrovic, og er det rett mann mot motstanders beste hodespiller?

Uavhengig av det så gjør Shaw generaltabben: ballwatching. Ballen lander først en gang i feltet, og flikkes videre. Regelen er at man skal markere til situasjonen er avklart. Den er på ingen måte avklart, men Shaw ligger ikke mellom mål og motstander, så han kan se både ball og Mitrovic samtidig.

fac8

BILDET OVER VISER: Dermed kommer Mitrovic helt alene for en enkel scoring.

United med kladdeføre i angrep

fac9

BILDET OVER VISER: Det var ikke like mye trøkk over bevegelsene til United i denne kampen. Fulham utnyttet dette ved å presse høyt, og dermed styre deler av kampen gjennom presset sitt.

fac10

BILDET OVER VISER: United hadde få bevegelser bak det første presset til Fulham, noe som gjorde at Fulham fremsto veldig kompakte i forsvar.

fac11

BILDET OVER VISER: En løsning som av og til United brukte var å gå direkte i bakrom. Det var ikke like mange bevegelser i dette rommet som vi er vant til å se, men vi ser også på dette bildet hvor stort rom det er bak øverste presset til Fulham.

Her burde det være spillere som kan tilby bevegelse, slik at Fulham må forholde seg til flere bevegelser samtidig.

fac12

BILDET OVER VISER: Fernandes er en veldig god eksponent for å true bakrom, og kommer seg her gjennom backleddet.

fac13

BILDET OVER VISER: Det ble noen slike situasjoner, men uten at det førte til noe stort.

fac14

BILDET OVER VISER: Her ser vi igjen Uniteds manglende evne til å tilby bevegelse i det store rommet midt i banen. Dette gjør det enklere for Fulham å presse høyt.

fac15

BILDET OVER VISER: Weghorst er spilleren som blir oppspillspunktet, men dras for langt ut til siden. Dette skjer fordi Fulham leder spillet til en side, og da United ikke har noen bevegelse bak det første presset så er United ganske enkle å styre mot en side. Der låste Fulham spillet helt. Det ble egentlig ingen god løsning på dette, før Fulham fikk sine utvisninger.

En fiffig detalj

fac16

BILDET OVER VISER: United hadde også en plan. Fulham har enn midtstopper som heter Diop, som liker å ta med ballen fremover. Samtidig så legger de backen på samme side høyt i banen.

Det vil si at de går med to spillere ut av leddet sitt i angrep.

Legg merke til hvor mye rom det da oppstår bak de to, og hvordan United bevisst går frem med Rashford, og leder med Weghorst. Det er ingen tvil om at United ønsker at Diop skal gå med ballen, for så å snøre igjen sekken, og kontre i det åpne rommet.

fac17

BILDET OVER VISER: United stenger rommet for Diop, og det er nå masse rom å kontre i.

fac18

BILDET OVER VISER: Rashford får ballen litt bak seg, men har fortsatt mye rom å gå i.

fac19

BILDET OVER VISER: En ny situasjon ser vi her: Diop nok en gang på vei frem, mens backen på samme side har gått høyt i banen.

fac20

BILDET OVER VISER: United snører igjen sekken igjen, og Martinez bryter med en pasning frem i banen. Se igjen hvor mye rom det er ute på Uniteds venstre kant etter at både stopper og back er gått frem.

fac21

BILDET OVER VISER: United spiller seg gjennom igjen, og skaper en stor sjanse. Dette er situasjoner vi er vant til å se at United skaper både sjanse og mål på.

Dette ble imidlertid en kamp der ikke alt stemte, og United fikk ikke betalt for de gode forberedelsene på akkurat denne situasjonen.

2-1 og offensivt spill mot 9 mann

fac22

BILDET OVER VISER: Etter 2-1 så styrer United selvsagt dette i havn, men det er også en kunst å spille mot et lag i undertall.

United følger oppskriften til punkt og prikke på 2-1-målet: Fulham la seg i en 4-3-1-formasjon. Det betyr at Fulham avgir mye rom på en side, når de går i press på den andre siden. Slik vi ser her, der Fulham sender én av tre midtbanespillere i press i siderom.

Da er det vending av spill som gjelder.

fac23

BILDET OVER VISER: Underveis i vendingen så samles Fulham sentralt, og da får de enda mer trøbbel med siderom. Shaw har mange kvadratmeter å boltre seg på.

fac24

BILDET OVER VISER: Derifra skaper de overtall på siden, og fyller opp med spillere foran mål. Sabitzer setter sitt første mål.

Konklusjon

Dette var en kamp som nok fort vil bli husket for utvisninger, og ikke særlig annet. En kamp der mye lugger.

fac25

En oversikt over flest pasninger på motstanders halvdel viser at United ikke var der de skulle. Kun Fulham-spillere var på topp 5-listen etter ca 65 minutter. Dette er slikt vi kan forvente med dette kampprogrammet.

Men det er viktig å ikke gå for fort videre, og tenke at det var «bare slik det var i dag». Det er noen fellesstrekk som melder seg fra hvordan motstandere angriper United nå:

  • Flere lag angriper veldig bevisst bak kantene til United, siden de ofte er høye i forsvarsspillet
  • Flere lag presser United høyt, og ut i siderom. For deretter å låse spillet.

Det er fortsatt utviklingsområder for dette laget. De trenger fortsatt mer tid. Og nå kommer mottrekkene fra motstander…

Øyvind Eide:

Øyvind Eide er sportsdirektør for Norges Toppidrettsgymnas. UEFA PRO trener, veileder UEFA A og Mentor i prosjekt kvinnelige topptrenere. Trener i norsk toppfotball i ti år. Han rykket blant annet opp til Tippeligaen med Kongsvinger høsten 2009, og var trener for Stabæk kvinner mellom 2012 og 2016.

Her kan du lese flere tidligere analyser fra Eide.

Powered by Labrador CMS