eideevert

«La oss se på det United er blitt verdensklasse på»

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide, UEFA PRO-trener
Følg Eide på Twitter her

Du kan nå velge å lese den taktiske analysen under eller se den på video åpent for alle her med en gang, hvor Dag Langerød og Øyvind Eide snakker seg gjennom noe av den taktiske dimensjonen i Everton-kampen.

MERK: Hvis du ikke får fullskjerm-mulighet i videospilleren rett under så kan du trykke her for å se episoden i videosystemet vårt – med fungerende fullskjerm-mulighet!

Åpningen av Everton-kampen gav noen veldig gode eksempler på hvorfor United har scoret flest mål av alle på kontringer.

fa1

BILDET OVER VISER: I forrige analyse pekte jeg på noe som var blitt en ganske stor endring for United i spill mot høyt press. Det samme er ofte starten på alle disse gode kontringene: spill tidlig gjennom eller over presset.

Dere kan selv her telle hvor mange motspillere som blir spilt bort på kun én pasning.

fa2

BILDET OVER VISER: I neste fase så kobles ofte farten til United på; Rashford og Antony har så stor fart, så om timingen stemmer, slik som her, så er de umulig å stoppe.

fa3

BILDET OVER VISER: Rashford stopper litt opp for å ta ned farten på forsvareren, deretter rykker han. Antony sklir inn en scoring på bakre stolpe.

fa5

BILDET OVER VISER: Det samme skjer like etterpå: halve laget til Everton blir spilt av på én pasning.

fa6

BILDET OVER VISER: Den flikkes videre i rommet der Antony kan bruke farten sin.

fa7

BILDET OVER VISER: Da vil ofte bildet se slik ut, der United kan angripe mot langt færre forsvarere og med høy fart.

fa8

BILDET OVER VISER: Et siste eksempel på det samme: Eriksen spiller ballen tidlig ut av den sonen de vinner ball i , og 6 (!!) Everton-spillere er satt ut av spill.

fa9

BILDET OVER VISER: Martial kobler på Fernandes i støtte som deretter kan sette opp Rashford eller Antony med sin fart.

fa10

BILDET OVER VISER: Det ender med en perfekt timet pasning fra Rashford til Martial, som kommer alene med keeper.

Casemiros betydning

Så til en annen viktig faktor for kontringsspillet: Casemiro.

fa11

BILDET OVER VISER: Denne situasjonen viser veldig godt hans inntreden i laget. Her ruller Everton opp en kontring. Legg merke til Casemiro som har orientert seg, selv med ryggen til, hvor medspillerne til ballfører er.

Dermed «lukter» han hvor pasningen kommer, og ikke minst han forstår NÅR pasningen kommer.

Så, med perfekt timing, tar han steget frem for å bryte ballbanen.

Han gjør det akkurat rett før tilslaget til ballfører, så det er for sent for Everton-spilleren til å ombestemme seg.

fa12

BILDET OVER VISER: Dermed kan Casemiro bryte ballbanen, og ta med ballen frem.

fa13

BILDET OVER VISER: Casemiro har også en meget god pasningsfot, og setter opp Rashford i bakrom.

Casemiro er en utrolig viktig faktor i kontringsspillet til United, fordi han er så utrolig dyktig på nettopp det vi ser her: å bryte ballbanen og ha et godt overblikk for offensive bevegelser.

1-1-målet

Målet til Everton kommer på en klønete måte fra De Gea.

Likevel er det sånn at mål i mot ofte kommer etter en rekke små eller større feil hos flere spillere. La oss se på alt som skjer her.

fa14

BILDET OVER VISER: Den første feilen peker på ankepunktet ved Shaw som stopper: duellspill.

Han er for langt unna, noe som gjør at motspiller får headet ballen inn i 16-meteren til United. Det kommer en lang ball fra Evertons venstre side, noe som gjør at Shaw har tid til å posisjonere seg. Om han hadde gått i kroppen på motspiller, så kan jeg garantere at den ballen ikke blir headet inn i feltet på denne måten.

fa15

BILDET OVER VISER: På feil nummer to er jeg litt urettferdig mot Casemiro: Han starter sitt press et par meter bak motspiller, som gjør at han i utgangspunktet ikke rekker frem og bryte ballbanen her.

Men: På grunn av den avstanden så gjør han egentlig en god innsats.

Det er likevel særlig to ting jeg tenker på: 1. Når han allerede er såpass langt unna ballfører som han var så burde han blitt stående mellom mål og ballfører, og holdt han feilvendt. 2. om han likevel skal kaste seg inn så må han gjøre det fra mål-siden. Altså slik at ballfører måtte vendt utover med ballen.

Her kommer Casemiro på utsiden, og ballfører får ta med ballen inn mot mål.

fa16

BILDET OVER VISER: Den tredje feilen er Shaw igjen, som står for langt unna og gir ballfører den tiden han trenger for å gjøre det han vil. Legg også merke til Dalot og Malacia som har kun én spiller å passe på.

fa17

BILDET OVER VISER: Feil nummer fire – og den største – er selvsagt De Gea sin.

Men feil nummer fem startet i forrige bilde, der Malacia og Dalot tidlig kunne tatt ut målscoreren.

I stedet kommer han mellom United-spillerne og dytter ballen inn.

De tenker nok at De Gea tar denne, men det er noe som heter «always expect the ball». Det gjelder ikke bare for spisser, det gjelder for forsvarere også.

2-1-målet

United kan selvsagt også spille mot etablert forsvar. Og måten de angriper på, med Eriksen som dirigent, er fenomenal.

fa18

BILDET OVER VISER: Legg merke til hvordan Everton skyver hele sin smale midtbane i 5-4-1 til en side. I tillegg har de dårlig press på ballfører, og Malacia truer gjennom det bakre leddet.

Eriksen lar seg ikke be to ganger og gir ballen til Rashford som har en hel flyplass alene på siden.

fa19

BILDET OVER VISER: Når ballen går til Rashford så stormer backen til Everton ut i press, og det skaper stor avstand inn til de andre forsvarerne.

Dermed har Rashford en tydelig 1v1 situasjon utenfor 16 meteren.

fa20

BILDET OVER VISER: Rashford bruker fart og finter for å komme ned til dødlinjen. Selve innlegget er uten adresse, men heldigvis er det en Everton-spiller der inne som har lyst å score to ganger i kampen.

Legg også merke til hvor mange United-spillere som er inne feltet, og hvordan Malacia, Eriksen og Cesmiro står riktig posisjonert utenfor 16-meteren.

De er perfekt plassert, og ikke tilfeldig, for å være støtte, eller for å vinne ballen hurtig tilbake.

Konklusjon

Og bare for å befeste United som et kontringslag av ypperste verdensklasse, så kommer straffen etter samme melodi som vi har sett tidligere i kampen: først, tidlig ut av press, så å bruke farten til frontspillerne.

fa23

BILDET OVER VISER: Everton prøver på en høy gjenvinning, men Fred finner Fernandes med en kort pasning ut av det harde presset.

fa24

BILDET OVER VISER: Dermed kan Fernandes bruke sine offensive egenskaper i overgangen, nå med farten til Garnacho på sin side.

fa25

BILDET OVER VISER: Timingen er perfekt på pasningen, og Garnacho kan utfordre inn i 16-meteren.

Det synes jeg er en av styrkene til Garnacho, at han er så ivrig på å true mot og inn i motstanders 16-meter.

Det setter forsvarere i vanskelig situasjoner, slik som her når de lager straffe.

Dette gode kontringsspillet gir motstander noe å tenke på. Skal de gå høyt i gjenvinning? Med fare for å bli spilt av og møte farten til United? Skal de droppe ned og la Eriksen og Fernandes styre spillet?

Det begynner å bli vanskelig å forsvare seg mot United.

De har nå etablert så mange strenger de kan bruke i melodien i det offensive spillet. Og det har tatt omtrent så lang tid som vi forventet. Det tar ofte et halvt år å etablere en god offensiv rytme.

Her kan du lese flere tidligere analyser fra Eide. 

Øyvind Eide:

Øyvind Eide er sportsdirektør for Norges Toppidrettsgymnas. UEFA PRO trener, veileder UEFA A og Mentor i prosjekt kvinnelige topptrenere. Trener i norsk toppfotball i ti år. Han rykket blant annet opp til Tippeligaen med Kongsvinger høsten 2009, og var trener for Stabæk kvinner mellom 2012 og 2016.

 

Powered by Labrador CMS