topp4

«Det er bare én ting som kan stoppe dette laget fra topp 4»

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide, UEFA PRO-trener
Følg Eide på Twitter her

Dette var en kamp jeg var nysgjerrig på, på mange måter:

Ville Casemiro og Antony starte?

Hvordan vil laget se ut mot det beste laget akkurat nå?

Hvordan vil Malacia og Martinez løse det mot et lag med mye bevegelser og 1v1 egenskaper?

Det ble en kamp som gav flere svar enn jeg hadde ventet!

Antony

Antony kan score mål. Og det vil vi se mer av, garantert.

ar1

BILDET OVER VISER: Men en annen ting som er viktig med denne signeringen, er at nå vil det være to kanter, Sancho og Antony, som er såpass gode med ballen 1v1 at de trekker på seg to forsvarsspillere, slik som vi ser over.

Det betyr at når motstander går med to spillere mot ballfører, så vil en blir ledig hos United.

I dette tilfellet så er det Dalot som er ledig.

ar2

BILDET OVER VISER: Da kan det bli flere av slike muligheter som vi ser her, hvor de upresset kan slå innlegg inn i boksen. Her er det Eriksen som kommer på bakre stolpe.

Dette skjer etter et noe enkelt angrep hvor en kan spille trekke på seg to forsvarsspillere som frigjør en annen spiller.

Uniteds spill mot to sentrale hos Arsenal

ar3

BILDET OVER VISER: Mot topplag som spiller 4231 så vil det være avgjørende med spillet rundt de to sentrale midtbanespillerne.

ar4

BILDET OVER VISER: Da vil United ganske enkelt kunne utnytte to mot én i neste fase, eller utfordre mot forsvarsleddet.

ar5

BILDET OVER VISER: Vi så også dette eksemplet på scoringen. For det første så er det en helt eminent pasning fra Eriksen! Den skrus rundt nærmeste motspiller, før den finner Fernandes som har lagt seg mellom midtbanespillerne til Arsenal.

ar6

BILDET OVER VISER: Ballen havner hos Sancho, og spissene har da en tre mot tre-situasjon. Det elegante her er at de spiller via Rashford, og ikke direkte ut til Antony.

Hvorfor det er viktig å ta en håndballopprulling her, ser vi på neste bilde.

ar7

BILDET OVER VISER: Når United spiller via Rashford, og ruller opp angrepet  i stedet for direkte til Antony, så må Arsenal inn med sine forsvarere. Da er plutselig Antony alene med keeper.

Men alt dette her starter etter Fernandes’ posisjonering rundt de to sentrale midtbanespillerne til Arsenal.

ar8

BILDET OVER VISER: 2-1 målet er også av samme type: Det er Fernandes som legger seg på utsiden av en av de sentrale til Arsenal. Eriksen, igjen, er den som finner Fernandes inne mellomrommet. Da har Fernandes nok tid til å ta imot ballen fremover i banen.

ar9

BILDET OVER VISER: Timingen til Rashford er upåklagelig. Han har startet mens ballen var på vei til Fernandes. Da er han allerede i fart når Fernandes kan snu og bruke en berøring før han spiller Rashford igjennom alene med keeper.

Nok en gang starter det med hvordan United spiller ut den sentrale midtbanespilleren til Arsenal.

Forsvar- åpninger som bekymrer

ar10

BILDET OVER VISER: Vi har sett i tidligere analyser at United kan gi fra seg noe rom midt i banen, fordi de spiller markering med midtbanespillerne sine. Her har de tre sentrale spillerne til United ansvar for hver sin spiller.

Da vil det ofte være ledig slik som her, rett opp til frontleddet.

ar11

BILDET OVER VISER: Når Arsenal da greier å vende spillet så vil de ofte kunne få en mot en mot backene til United slik som her.

I de periodene i første omgang når arsenal styrer en del av spillet så er det nettopp dette de gjør.

De spiller enten på utsiden av midtbanen til United som er sentrert på grunn av markering, rett ut til sin kant, eller de spiller tidlig opp til Gabriel Jesus for eksempel, fordi det er ledig rett igjennom presset.

Da måtte ofte United løpe hjemover og samle seg lavere.

ar12

BILDET OVER VISER: Det United selvfølgelig håpet på og ønsker med dette forsvarsspillet, er det vi ser her: McTominay ligger og markerer sin nærmeste spiller, og venter på pasningen opp til denne spilleren.

Her er han i en god posisjon til å bryte ballen.

ar13

BILDET OVER VISER: Se det rommet som McTominay nå har foran seg. Får United slike brudd som dette her så vil det være svært gunstig å kontre. Men de skal være obs på de rommene de avgir, gode lag vil kunne spille gjennom denne midtbanen.

ar14

BILDET OVER VISER: De vil også være utsatt for et slikt spill: der McTominay i dette tilfellet, lokkes opp i press på den spilleren han markerer, og så legger Arsenal inn en spiller i rommet bak ham igjen.

ar15

BILDET OVER VISER: På den måten åpner United mye rom, slik som vi ser her.

Standard oppskrift på «ri i land seieren»

ar16

BILDET OVER VISER: Under de tidligere managerne har jeg hele tiden vært overrasket over at de ikke har noen klar plan på hvordan de ønsker å spille når de leder og kampen nærmer seg slutten.

Dette har Ten Hag en tydelig plan på.

I tidligere analyser har vi sett at han setter inn en ekstra midtbanespiller med defensive fibre.

Det som ser ut til å bli hans «oppskrift» er trioen Casemiro, McTominay og Fred sentralt i banen, når de skal ri i land ledelsen. Dette er en trio med duellkraft, og benflytting av høy klasse.

I en slik fase hvor spillet bare skal ødelegges så er dette en godt balansert midtbane!

Konklusjon

En 3-1-seier mot er formsterkt Arsenal er utrolig solid. Nå er United i rute for å kunne melde seg på i teten igjen.

Jeg har stor tro på at dette laget vil kunne havne blant topp 4 i år. Det eneste som kan stoppe det slik jeg ser det nå, er uvanlig store skadeproblemer.

De gjør så mange ting riktig nå. De er godt balansert på midten, de kontrer bra, de er ryddige i forsvarsspillet. Og de scorer jevnt med mål!

Det som jeg tror kanskje vil være en utfordring fremover mot de beste lagene er hvordan de forsvarer seg på midten, med markeringsforsvar. Der vil de beste lagene finne åpninger, slik også Arsenal gjorde i sine gode perioder.

Også må jeg trekke frem Christian Eriksen.

Jeg har savnet en spiller som kan finne de spillerne som igjen vil sette opp målscorerne. Eriksen vil sørge for at Fernandes i år får mange målpoeng, og nærme seg det han leverte i sin første sesong!

Dette er Øyvind Eide:

Powered by Labrador CMS