– En liten takk til hverdagsheltene

Om United vinner eller taper, så er det noen supportere som alltid stiller opp for supporterfellesskapet. Får de den positive oppmerksomheten de fortjener?

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag 18. og onsdag 19. desember kommer for alltid til å stå med gullskrift i historien om Manchester United i Norge. Ingen ved sine fulle fem hadde tenkt tanken at Manchester United kunne få en norsk manager i 2018.

Månedene etter ansettelsen av Ole Gunnar Solskjær har bekreftet hvor stort Manchester United er i Norge og Skandinavia. Interessen er rett og slett enorm. Punktum for denne teksten settes noen få timer etter at Solskjærs United har vunnet 1-0 mot Tottenham på Wembley.

David De Gea har levert en keeperprestasjon en Champions League-plass verdig. United har spilt offensiv fotball på Wembley. Bussen ble ikke parkert fra start i en vanskelig bortekamp. Laget har vunnet sin sjette kamp på rad. Marginene var med oss denne søndagsettermiddagen, men det må være lov.

Den ytterst begredelige mandagskvelden i august da Tottenham vant 3-0 på Old Trafford kjennes som fjernt minne akkurat nå. Manchester United anno januar 2019 er nemlig synonymt med spilleglede, resultater, framsnakking, trøkk på tribunen og spillere som blør for drakta og hverandre.

Vi er mange som er nyforelsket akkurat nå. Det er dette vi vil ha. Resultater, optimisme og ikke minst Ole Gunnar Solskjær gjør at veldig mange er opptatt av Manchester United i Norge og Skandinavia akkurat nå.

TV 2, VG, Dagbladet, NRK, Aftenposten og en rekke andre medier skriver spalte opp og spalte ned om United og Solskjær. Flere av de største norske mediene har sendt egne journalister til Manchester ut sesongen, lansert studiosendinger om Solskjær og startet egne nyhetsbrev kun om nordmøringen. TV 2 melder om over 25 000 nye abonnenter på TV 2 Sumo på noen få uker.

Avisenes lesertall på saker om Solskjær er sammenlignbare med gull i vinter-OL og svært store nyhetshendelser. Supporterklubben har også sett en ekstraordinær interesse disse ukene. Mer enn 100 nye medlemmer har meldt seg inn i snitt hver eneste dag de første fire ukene med Ole Gunnar Solskjær som sjef. Turene til Manchester er solgt ut for hele våren.

Over 500 har bestilt drakt med Solskjær på ryggen. Alt dette er moro, men samtidig også en anledning til å tenke litt ekstra over hvilket supporterfellesskap vi er en del av, og særlig på dem som skaper dette fellesskapet.

Jeg tenker spesielt på hverdagsheltene.

Det er rimelig å anta at vi er mer enn 200 000 United-supportere til sammen i Norge, Sverige og Danmark (antagelig enda flere). Supporterklubben har i overkant av 40 000 medlemmer. Dette er store tall. Det er imidlertid ikke de store massene jeg tenker på når jeg snakker om hverdagshelter. Hverdagsheltene er de mellom 150-200 United-supporterne i Skandinavia som bruker store deler av fritiden sin på å gi oss andre et helt unikt tilbud om og tilgang til United.

Hverdagsheltene finnes i mange varianter:

  • Supportere som gjennom Red Army lokalt samler tusenvis av United-fans årlig til treff og kamper på lokale puber.
  • Supportere som driver og modererer Red Army-grupper på Facebook, både i og utenfor supporterklubben. Her diskuterer og debatterer tusener av supportere det som skjer i og rundtUnited hver eneste dag.
  • Supportere som deler erfaringer og hjelper andre med å få mest mulig ut av den første eller tiende turen til Manchester.
  • Supportere som stiller opp som guider/reiseledere i Manchester eller samler folk som er på tur til arrangementer både før og etter kamp.
  • Journalistene og skribentene som dekker kamper live, skriver nyhets­saker og leverer analyser og kommentarer uavhengig av om United vinner eller taper. De siste ukene har vi til og med sett eksempler på at enkelte avlyser juleferien for å gi resten av oss unikt innhold om Solskjærs start som manager i United både fra Norge og Manchester.
  • Ansatte i supporterklubbens administrasjon som trykker drakter med Solskjær, svarer på henvendelser fra medlemmer og skaffer ekstra billetter til vårens kamper mens resten av oss mesker oss med ribbe og pinnekjøtt i romjulen.Uten de utallige timene med ekstraordinær frivillig, og for noen ytterst få betalt, innsats ville tilbudet til resten av oss supporterne i Skandinavia vært mye dårligere. Supporterkulturen ville vært fattigere.

Når United får så mye oppmerksomhet og pågangen er så stor som den har vært de siste ukene, så syns jeg det er litt ekstra viktig å takke dem som alltid er der. Det er de samme supporterne som arrangerte treff for medsupportere da United røk ut mot ligacupen mot Derby i september som inviterer til toppkamp mot Tottenham nå i januar.

Nettopp fordi at noen alltid er der får vi andre komme litt tettere på United enn vi ellers ville gjort. Jeg ønsker derfor å starte året med en stor takk til hver og en av dere som gir og gjør litt ekstra for at vi andre skal få oppleve Skandinavias fineste fellesskap.

Powered by Labrador CMS