Skrevet av: Dag Langerød

Endelig seier i «den tredje Europacupen»

José Mourinho ledet United til Europacup-suksess i sin første sesong.

FORNØYDE: United etter Europa League-seieren 2017.

Nei, det var ikke Champions League, men med seier i Europa League, tidligere kalt UEFA-cupen, vant United omsider det europacup-trofeet som manglet i samlingen.

Selve finalen ble en oppvisning i effektivitet og kontroll, men United møtte noen skremmeskudd på veien frem til finalen.

Gruppespillet

United trakk tyrkiske Fenerbahce, nederlandske Feyenoord og ukrainske Zorya i gruppespillet.

Det begynte med et skuffende tap borte mot Feyenoord, men takket være imponerende hjemmeform hadde United hele veien en slags kontroll på avansementet i gruppa.

United sikret seg nemlig full pott og 9-1 i målforskjell mot de tre lagene på hjemmebane, og før siste kamp, borte mot Zorya, trengtes kun ett poeng.

Mål av Henrikh Mkhitaryan og Zlatan Ibrahimovic sikret imidlertid seieren der, og avansement som gruppas nest beste lag, ett poeng bak Feyenoord.

16. delsfinalen:

United – St. Etienne 3-0
St. Etienne – United 0-1

Zlatan Ibrahimovic sendte nærmest på egen hånd United videre i turneringen, da han scoret sitt første hattrick for United i hjemmekampen, og da Henrikh Mkhitaryan scoret tidlig i returkampen i Frankrike var all spenning over.

8. delsfinalen:

Rostov – United 1-1
United – Rostov 1-0

Henrikh Mkhitaryan var en nøkkelspiller for United på vei til Europa League-triumfen, og scoret igjen i bortekampen mot Rostov, noe som sikret et svært viktig bortemål for United.

På hjemmebane sørget et Juan Mata-mål for at United stod med bare seirer på hjemmebane i turneringen og avansement til kvartfinalen.

Angående Mkhitaryan – han scoret i alle runder unntatt semifinalen.

Kvartfinalen:

Anderlecht – United 1-1
United – Anderlecht 2-1 etter ekstraomganger

Det så lenge veldig greit ut.

United dominerte på bortebane i første kamp og hadde egentlig full kontroll etter Mkhitaryans mål før pause, men like før slutt, egentlig ut av intet, utliknet belgierne.

Hjemme sørget et nytt Mkhitaryan-mål for ro i rekkene i noen få minutter, men da Anderlecht utliknet til 1-1 ettter en drøy halvtime, 2-2 sammenlagt, steg pulsen igjen.

Den ble ikke roligere av stygge skader på både Zlatan Ibrahimovic og Marcos Rojo underveis, korsbåndet røk for begge, men i svenskens fravær ble Marcus Rashford den store helten da han sendte United videre med en scoring tidlig i 2. ekstraomgang.

Semifinalen:

Celta Vigo – United 0-1
United – Celta Vigo 1-1

United leveret en perfekt bortekamp. Full kontroll defensivt, samtidig som Rashford scoret det viktige bortemålet med et frispark fra langt hold.

Da Marouane Fellaini gjorde 1-0 hjemme tidlig i returkampen burde det vært game over, men fem minutter før slutt utliknet spanjolene og på overtid fikk Celtas svenske spiss, John Guidetti, tidligere i Manchester City, en gigantsjanse til å sette 2-1 og sende spanjolene til finalen på bortemål.

Han misbrukte imidlertid sjansen, og Mourinho, spillerne og United-fansen slapp med skrekken – i en kamp hvor Eric Bailly så rødt like før full tid, noe som betød at han måtte stå over finalen.

Guidettis bom langt inne på overtid:

Finalen:

Det burde vært Zlatan Ibrahimovic’ store kveld, foran sine egne fans på Friends Arena, men Zlatan var i Stockholm på krykker, akkurat som Luke Shaw, Ashley Young og Marcos Rojo var det.

Mourinho holdt løftet sitt til Sergio Romero, slik at David de Gea ble sittende på benken. I tillegg spilte spillere som Daley Blind og Matteo Darmian en nøkkelrolle i forsvarsrekka, mens Marouane Fellaini startet på midtbanen.

Men alle klarte seg godt.

Etter at Paul Pogba, noe heldig, sendte United foran etter bare 18 minutter, hadde United nemlig full kontroll.

Avgjørende: Paul Pogba sendte United i ledelsen mot Ajax.

Ja, Ajax hadde ball, men uten å skape noe. Mourinho traff perfekt med taktikken, og etter at Henrikh Mkhitaryan halvbrasset inn 2-0 bare tre minutter ut i 2. omgang så handlet resten om kontroll.

Jesse Lingard hadde en stor mulighet til å sette 3-0, men ble løpt opp da han løp alene med keeper over en hel banehalvdel.

I sluttminuttet kom Wayne Rooney innpå til sin siste United-opptreden, men det aller viktigste – foruten seieren – var at den kom bare noen dager etter det grusomme terrorangrepet på Manchester Arena etter en Ariana Grande-konsert.

– Vi spilte for dem, alle de som døde. Vi vant for dem, sa Paul Pogba etterpå.

Se målene her:

Her er ansvarlig redaktør Dag Langerød live fra arenaen rett etter kampslutt:

Live Friends Arena etter finaleseieren

Supporterklubben med fans utenfor Friends Arena rett etter finaleseieren.

Posted by Manchester United Supporters Club Scandinavia on Wednesday, May 24, 2017

Kampfakta:

Ajax – Manchester United 0-2

Europa League-finale, 24. mai 2017
Friends Arena, Stockholm, 46.961 tilskuere
Dommer: Damir Skomina, Slovenia

18. min: 0-1 Paul Pogba (Fellaini)
48.min: 0-2 Henrikh Mkhitaryan (Smalling)

Uniteds lag: Sergio RomeroAntonio Valencia, Chris Smalling, Daley Blind, Matteo DarmianAnder Herrera, Marouane Fellaini, Paul PogbaJuan Mata (inn: Wayne Rooney 90), Henrikh Mkhitaryan (inn: Jesse Lingard 74) – Marcus Rashford (inn: Anthony Martial 84)

Ubenyttede reserver: David de Gea, Timothy Fosu-Mensah, Phil Jones, Michael Carrick

Manager: Jose Mourinho