eidespu

«Det blir garantert bedre i neste kamp»

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide, UEFA PRO-trener
Følg Eide på Twitter her

En kamp der mye ikke stemte, en kamp der Tottenham setter United ordentlig på plass, etter en jevn første omgang. Det er et stykke frem til United er i slagkraftig form.

Onana

Jeg skrev litt om Onana sist analyse, men bør ha med noen bilder denne gang også. Det er tydelig hva United kan få fra denne mannen.

spu1

BILDET OVER VISER: En dristig situasjon der Onana finner en liten luke i presset. I stedet for at det slås en lang, ukontrollert ball opp i banen, så spiller han forbi første press.

spu2

BILDET OVER VISER: Nå må Spurs-spillerne løpe hjemover, og snu løpene sine. Wan-Bissaka har rom og tar med ballen forbi press.

spu3

BILDET OVER VISER: Sekunder senere så har United god kontroll på ball, bak første press, mot et høyt backledd. Disse situasjonene kan United få mer ut av. Det vil komme med tiden.

spu4

BILDET OVER VISER: Ny situasjon der Onana er langt ute på banen. Han drar seg forbi første press, og skaffer rom.

spu5

BILDET OVER VISER: Onana serverer en strøken pasning til Garnacho motsatt.

spu6

BILDET OVER VISER: Nettopp i disse situasjonene bør United være livsfarlige. De var sjeldent det. Men disse bildene viser klart potensialet til Onana.

Hjemmelekse fra forrige kamp

spu7

BILDET OVER VISER: I forrige analyse skrev jeg at United spilte uten midtbane. Slik vi ser her, der Wolves har masse plass mot en midtbane hos United som består av to spillere.

spu8

BILDET OVER VISER: Jeg var helt sikker på at Ten Hag kom til å ta tak i dette, og det gjorde han. Her har han samlet midtbanen sin smalt, foran Casemiro. Her er de vanskelig å spille gjennom.

spu9

BILDET OVER VISER: Når det åpner seg litt, etter at Fernandes går litt frem i press, så skal vi se at Casemiro dekker rom fra sin posisjon midt i banen.

spu10

BILDET OVER VISER: Dette er et bilde på United i balanse, med kontroll.

spu11

BILDET OVER VISER: Kantene lå for høyt i forrige kamp. Her ser vi at Antony ligger sammen med resten av midtbaneleddet. Det er i og for seg ikke spesielt imponerende, det er hva man kan forvente.

spu12

BILDET OVER VISER: Men det er disiplinen i det neste bildet som er viktig. En klar endring fra sist kamp, der Antony og Garnacho lå for høyt, så ligger Antony her i posisjon til å sikre Wan-Bissaka.

spurs13

BILDET OVER VISER: Dermed blir det et bilde der United nok en gang ligger i balanse, med kontroll.

Så hvorfor taper United kampen?

Det hjelper ikke å være på plass med spillere, i rett posisjon, om de ikke henger med i svingene når det gjelder.

spu14

BILDET OVER VISER:  Dette var en typisk situasjon fra kampen der Tottenham spiller seg gjennom. Legg merke til hvordan alle United-spillerne ser på ballfører, der Fernandes er i press.

spu15

BILDET OVER VISER: Ett sekund senere så ser fortsatt alle United-spillerne på ball. Nå er det derimot to Tottenham-spillere som har blitt fri på ett sekund. Nå er United i trøbbel. Dette sekundet er dyrbart. De følger ball og ikke spiller så tett på eget mål.

spu16

BILDET OVER VISER: Hele tre United spillere er spilt bort etter ballwatching. Tottenham har 3v1 innenfor Uniteds 16-meter.

spu17

BILDET OVER VISER: Son dribler seg etterhvert frem til en avslutning.

Slike situasjoner var det en del av. Selv om Ten Hag hadde fått mer orden på midtbanen, så var det ofte at United-spillerne ikke hang med på kombinasjonsspillet til Tottenham, slik vi så i denne situasjonen. Det skapte store utfordringer!

spu18

BILDET OVER VISER: Tottenham var smale i forvsarsspillet sitt. Det burde gitt United mange muligheter for å skape noe via de vanligvis så farlige kantspillerne sine.

spu19

BILDET OVER VISER: United kunne ofte flytte opp spillere som vi ser her, og skape overtall.

spu20

BILDET OVER VISER: Om ikke angrepet lykkes på en side, så kunne de vende spillet tilbake igjen. Dette er et godt bilde på hvor smale Tottenham var i forsvar.

spu21

BILDET OVER VISER: Men hvorfor greide aldri United å utnytte dette ordentlig? Noe av årsaken ser vi her. Vendingen av spill kommer fra Eriksen.

spu22

BILDET OVER VISER: Men så ser vi at United ikke flytter spillere raskt nok etter vendingen, og havner i undertall.

spu23

BILDET OVER VISER: United fortsetter derimot å spille på samme side, og fortsetter å være i undertall. Da blir det vanskelig å skape noe.

Igjen så ser vi at det er rom motsatt. Ny vending bør komme når de er gått seg fast på en side. Men spillet må gå raskere etter vending. Der hang Tottenham altfor godt med.

Konklusjon

Det er noe veldig «pre-season» over mannskapet til Ten Hag. De ser litt trege ut, reagerer ofte etter at situasjoner er oppstått. Både i angrep og forsvar. Tottenham så ut til å stå løpet bedre også.

Strukturen sitter ikke ennå, det er store hull begge veier. Det er en lang vei å gå før vi ser toppnivået.

Jeg tipper Ten Hag bruker tiden godt til å lage en grunnmur mens det er litt rom i kalenderen. I neste kamp vil de se bedre ut. Garantert. Men den gode perioden med mange gode kamper på rad, den vil nok ikke komme før i september. Frem til da må United legge et grunnlag fysisk og relasjonelt, som gjør at de samtidig ikke taper for mye terreng til andre lag.

Øyvind Eide:

Øyvind Eide er sportsdirektør for Norges Toppidrettsgymnas. UEFA PRO trener, veileder UEFA A og Mentor i prosjekt kvinnelige topptrenere. Trener i norsk toppfotball i ti år. Han rykket blant annet opp til Tippeligaen med Kongsvinger høsten 2009, og var trener for Stabæk kvinner mellom 2012 og 2016.

Her kan du lese flere tidligere analyser fra Eide.

Powered by Labrador CMS