tittelbilde

«Hvor ville vi vært uten Ronaldos scoringer?»

Publisert Sist oppdatert

United.no-redaksjonen gjør en grundig evaluering av det hver eneste spiller leverte i 2021/22-sesongen under Ole Gunnar Solskjær, Michael Carrick og Ralf Rangnick – samtidig som vi vurderer spillernes fremtid under Erik ten Hag.

Her tar vi for oss angrepet!

KEEPERNE:  – Tror ikke United vil bruke penger på noe bedre
HØYREBACKENE: – Dette er blitt en problemplass for United
VENSTREBACKENE: – Her mener jeg United har verdensklasse
MIDTSTOPPERNE: – Tror ikke han har det som trengs
MIDTBANEN: – Han sprenger jo Ten Hag-meteret!

🇵🇹 Cristiano Ronaldo

Portugiseren sjokkerte en hel fotballverden da han vendte tilbake til United sist sommer, men etter en fantastisk start med to mål i hans første kamp i United-trøyen på over tolv år, ble det tidlig åpenbart at både Ronaldo og United ville støte på utfordringer denne sesongen.

Ronaldo ble ofte kritisert for å være en luksusspiller som overlot grovarbeidet til lagkameratene, og han har også blitt omtalt som et av de største problemene for garderobekulturen som hersket i United denne sesongen.

Likevel skal vi ikke glemme at Ronaldo nesten egenhendig dro United videre fra gruppespillet i Champions League med sine seks scoringer, flere av dem helt avgjørende.

Med én runde igjen har Ronaldo 18 ligamål. Det er likt med antall scoringer Bruno Fernandes hadde sist sesong, og det er høyeste antall ligascoringer på én sesong siden Sir Alex Ferguson trakk seg tilbake etter 2012/13-sesongen. Kun Zlatan Ibrahimovic, Romelu Lukaku og Fernandes har scoret flere enn Ronaldos 24 mål i alle turneringer i den samme perioden.

Det er fremdeles mange som vil hevde at Ronaldo var et problem for United denne sesongen.

Men om en ser på alternativene på topp med en kronisk skadet Cavani, en Rashford uten selvtillit og Greenwood som kan ha ødelagt sin egen karriere, så bør man kanskje heller spørre hvor United ville vært uten Ronaldos mål.

Eide:  – Kunne vi egentlig forvente mer enn det vi fikk når han er blitt såpass opp i årene? Så er han langt unna sitt eget toppnivå, men fortsatt veldig, veldig bra. Ja, man kunne ønske seg et annet kroppsspråk, en bedre defensiv og at han også bidrar i andre faser offensivt, men 24 mål er godt innenfor godkjent.

– Så skal det sies at når han er blitt mer synlig i den defensive jobbingen i de siste kampene, så handler det mer om at han velger øyeblikkene sine nøye, enn at han plutselig er blitt en ny og annerledes Ronaldo.

Fremtiden: Kun Ronaldo selv vil kunne svare på om han er motivert for en sesong med Europa League-fotball og endringene som vil komme med den nye manageren. Det virker åpenbart at Ronaldo neppe vil spille like mye neste sesong om han blir værende. Til det er Erik ten Hags fotball for krevende for 37-åringen. Har kontrakt med United ut neste sesong med opsjon på enda ett år. United kan spare enorme lønnskostnader om portugiseren drar, men det som trolig vil være tungen på vektskålen er hvem og hvor mange angripere United kan få tak i denne sommeren.

Manchester United v Wolverhampton Wanderers - Premier League

🇫🇷 Anthony Martial

23 scoringer i den koronasesongen 2019/20 bar bud om at det endelig ville løsne for fullt for Martial i United-drakten.

Det som fulgte var imidlertid verre enn det de største pessimistene hadde fryktet. En ytterst svak fjorårssesong ble fulgt opp av en katastrofal innsats i den inneværende sesongen. Martials lyspunkter i United-trøyen denne sesongen kan egentlig telles på én finger, i form av scoringen mot Everton.

I januar 2019 ble Martial belønnet med en ny langtidskontrakt av United frem til 2024. Kontrakten som skulle gi forutsigbarhet og stabilitet har nå i stedet blitt Uniteds hodepine. Hvem vil overta lønnsforpliktelsene til en spiss som ikke scorer mål?

Martial skal ha blitt omtalt som Uniteds egen Pelé av Joel Glazer som satte foten ned da José Mourinho ville selge franskmannen. Martial er milevis unna en plass på laget og ble sendt på lån til Sevilla i januar. Der har det ikke gått noe særlig bedre.

Med et kroppsspråk og intensitet som har stått til stryk denne sesongen, er det nesten umulig å se hvordan Martial skal passe inn i Ten Hags krevende system.

Fremtiden: Det beste, både for Martial selv og United, hadde vært om partene skilte lag i sommer. Vissheten om at flere av Uniteds offensive spillere både kan og vil forsvinne i sommer, gjør ting en smule komplisert. Martial kan trolig se langt etter lignende lønnsbetingelser i en annen klubb, mens United kan få trøbbel med å selge franskmannen til en akseptabel pris.

FC Barcelona v Sevilla FC - La Liga Santander

🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Marcus Rashford

Rashford gikk glipp av de første to månedene av sesongen etter skulderoperasjonen sist sommer. Da han omsider var tilbake, kom han inn i en gruppe der prestasjonene nærmest var i fritt fall med fire tap på fem ligakamper og sparking av Ole Gunnar Solskjær.

Det gjorde selvsagt ikke jobben lettere for Rashford, men 24-åringen har utvilsomt tilbakelagt sin svakeste sesong i United-trøyen i en alder der han burde blomstre.

Etter fem sesonger på rad der Rashford noterte seg for et tosifret antall mål, og over 20 i begge de to siste sesongene, er de fem scoringene hans denne sesongen et meget magert utbytte.

Det hjelper selvsagt heller ikke at han stadig må veksle mellom å spille på høyre- og venstrekanten, selv om det ikke har vært hans største problem denne sesongen. Det er det nemlig selvtillit, eller mangel på sådan, som har vært.

Rashford har virket usikker og ukomfortabel, og bare glimtvis vist hva som bor i ham. Har hatt en sesong han snarest mulig vil glemme.

Eide: – Dette er litt som det jeg sa med McTominay på midtbanen – at det har flatet ut. Det kan også hende at det vi nå ser er en spiller som er en litt enklere fotballspiller enn vi håpet at han var. Har enorm fart, et veldig bra tilslag, men ikke veldig god én mot én, ikke veldig god i lufta, scorer få mål etter innlegg og slår lite innlegg selv. Er også svak defensivt.

– Samtidig har han en spisskompetanse som kan være viktig for nesten samtlige lag i verden, med farten og timingen på løpene sine.

– Løpet er ikke kjørt, men nå handler det mye om å få brukt spisskompetansen hans riktig, og fylle rundt ham så det han er mindre god på ikke blir avslørt.

Fremtiden: Det er vanskelig å se for seg Rashford i en annen klubb enn Manchester United. Lojalitet og klubbfølelse må imidlertid være en inspirasjon, og ikke en hvilepute, og det gjelder både for Rashford og Manchester United som klubb. Kontrakten til Rashford går ut etter neste sesong. Selv om United har opsjon på å forlenge den med ytterligere ett år, føles den kommende sesongen allerede nå som ganske avgjørende. Bør profitere på en ny manager og en ny start. Ten Hags «Tough Love-tilnærming» kan være akkurat det Rashford trenger.

Manchester United v Tottenham Hotspur - Premier League

🇺🇾 Edinson Cavani

Cavanis overgang til United i 2020 ble møtt med både skepsis og kritikk. Da veteranspissen omsider kom i gang for fullt, hadde han en måte å stilne kritikken på som var mer effektiv enn noen annen. Han scoret mål.

Cavanis bidrag ble særlig viktige i Europa League, og United-fansen fikk se måltyven på sitt beste i de to semifinalene mot Roma der Cavani scoret fire av Uniteds ni mål og i tillegg hadde tre assists, inkludert et straffespark han skaffet.

17 scoringer i debutsesongen gjorde at det var forståelig at Solskjær ønsket å ha Cavani med videre. Våren 2021 overbeviste klubben veteranspissen om å ta tolv nye måneder i United-trøyen, ikke minst for å oppleve hvordan det ville være å score foran et fullsatt Old Trafford.

Den følelsen fikk Edinson Cavani imidlertid aldri. Denne sesongen har praktisk talt blitt ødelagt av skader, og det ble kun med to nettkjenninger mot Newcastle og Tottenham på bortebane.

Av de 17 kampene Cavani spilte denne sesongen, kom kun syv fra start. Som innbytter viste imidlertid 35-åringen i glimt hvor oppofrende og helhjertet han kan være, ikke minst da han hjalp United til å snu Champions League-oppgjøret mot Villarreal på hjemmebane.

Dessverre ble bidragene hans så altfor få i den andre sesongen.

Fremtiden: Forlater etter alle solemerker Manchester United etter sesongen for å søke lykken i en annen liga.  

Manchester United v Atletico Madrid: Round Of Sixteen Leg Two - UEFA Champions League

🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Jadon Sancho

Manchester United lå formelig langflate etter den unge kreative teknikerens signatur i nesten to år og fikk endelig napp hos Borussia Dortmund sist sommer. Jadon Sanchos debutsesong har vært en berg- og dalbanetur. Fra fantastiske høyder, til urovekkende svake prestasjoner.

Sancho har imidlertid hatt en formutvikling som har gått i riktig retning etter en litt trøblete start. Fem mål og tre målgivende på 38 kamper er likevel ikke mer enn et minimum av det en kan forvente av en av tidenes dyreste United-spillere.

Men det har ikke vært lett for Sancho å briljere på et lag som altfor ofte ikke har fungert denne sesongen. Det var ventet at Sancho ble hentet for å bekle høyrekantrollen i United, men han har spilt nesten tre ganger så mange kamper som venstreving.

Har et enormt teknisk repertoar, overblikk, og to følsomme og uforutsigbare føtter som kan skape mye trøbbel for motstanderne.

Det United-fansen trenger er å se det oftere. Med en klarere definert og ballbesittende spillestil under Ten Hag bør Sancho være en av de spillerne som profiterer mest på managerbyttet i United.

Eide: – Fikk en forferdelig start på sesongen. Alle lurte på hva dette var for noe. Har imidlertid kommet seg veldig, vist potensialet og har dermed fått unna en viktig førstesesong. Har kjent på nivået, kjent på United som klubb, og jeg ser ham definitivt som en toneangivende offensiv spiller under Ten Hag. Har ikke fått vist sitt fulle potensiale, men før skaden så var det en periode med mange kamper på rad som var positive.

Fremtiden: En turbulent debutsesong i United-trøyen er over. Det vil bli endringer under den nye manageren, men Jadon Sancho kommer til å bli en nøkkelspiller for United i flere år.

Manchester United v Southampton - Premier League

🇸🇪 Anthony Elanga

Solskinnshistorien denne sesongen. En kan si mye om Ralf Rangnicks tid som midlertidig manager, men en av de første avgjørelsene tyskeren tok var å stanse et planlagt utlån for Elanga og inkludere ham i førstelagstroppen.

Den svenske unggutten har praktisk talt blitt kastet til ulvene denne sesongen, men Elanga har virkelig bitt fra seg. Innledet sesongen på U23-nivå, og hadde fem scoringer og tre målgivende pasninger før han ble hentet opp på A-laget.

Elanga er kanskje ikke det største talentet som har kommet fra Uniteds akademi, men han er en treners drøm. Hardtarbeidende, oppofrende og uselvisk. Ble også belønnet med landslagsdebuten på seniornivå for Sverige.

Ingenting tyder på at Elanga skal miste bakkekontakten og han har alle forutsetninger for å kunne ta nok et steg neste sesong. Må utvikle seg til å bli en enda mer kynisk og rå avslutter, men den svenske 20-åringen er en uslepen diamant som Ten Hag kommer til å polere for harde livet.

Strålende scoringer mot både Atlético Madrid borte, og i heksegryten på Elland Road i Leeds i en kamp der han fikk kastet både golfballer og lightere etter seg. Slike opplevelser vokser han på.

Eide:  – Har fått en viktig førstesesong, noe som igjen betyr at han nå er klar når det virkelig skal gjelde under Ten Hag. Har fin fart og god timing på løpene sine. Jeg ser ham som en spiller Ten Hag kan bruke mye. Han er nemlig også disiplinert, jukser aldri og god på å løpe inn i bakrom på små stikkere. Det er kvaliteter jeg tror Ten Hag vil verdsette.

Fremtiden: Har fått spille overraskende mye denne sesongen. Kan vente seg tøffere konkurranse neste sesong, men den er Elanga forberedt på. Har kontrakt ut 2025/26-sesongen og vil trolig bli identifisert ganske tidlig av Ten Hag som en spiller som har de fysiske kvalitetene for å lykkes med nederlenderens krevende fotball.

Brentford v Manchester United - Premier League

Powered by Labrador CMS