Paddy O’CONNELL

Midtbane
Fullt navn: Patrick Joseph O’Connell
Født: 8. mars 1887, i Dublin
Nasjonalitet: Irsk
Høyde: 180 cm
Fra: Hull City, mai 1914; £1.000
Debut: Div. 1, 2. sep. 1914, Oldham (h) 1-3
Siste kamp: Div. 1, 26. apr. 1915; Aston Villa (h) 1-0
Før United: Belfast Celtic, Sheffield W, Hull
Til: Dumbarton, aug. 1919
Landskamper/mål: Irland 6/0
Død: 27. februar 1959, 71 år gammel, i London

Uniteds første irske kaptein

Irske Paddy O’Connells United-karriere ble ikke helt slik han hadde tenkt seg den da han i 1914 ankom fra Hull City. 1. verdenskrig var like om hjørnet, og takket være den ble det bare én ligasesong for ham på Old Trafford.

For O’Connell personlig ble det en god start på United-karrieren, for selv om debutkampen mot Oldham endte med 1-3-tap, var det han som satte inn rødtrøyenes mål. Han fikk også æren av å bli Uniteds første irske kaptein. Og det var som kaptein han hadde den tvilsomme ære å lede United til 2-0-seier over Liverpool i et Old Trafford-oppgjør på selveste Langfredag i Det herrens år 1915. Tvilsom, fordi resultatet var blitt avtalt dagen før, på puben Dog & Partridge, mellom ikke aldeles hederlige spillerrepresentanter for de to klubbene.

På stillingen 2-0 til hjemmelaget, presterte den vanligvis så treffsikre O’Connell å blåse ballen flere meter utenfor. Dermed blåste han samtidig liv i ryktene som florerte, om at kampen var «fikset», noe du for øvrig kan lese mer om i denne saken.

Dette var den siste sesongen før ligaen ble innstilt som følge av 1. verdenskrig. Dette betød naturligvis avkorting og/eller slutt på mange fotballkarrierer.
For Paddy O’Connells del innebar krigen slutt på tiden som United-spiller. Isteden stilte han opp til  gjesteopptredener for henholdsvis Clapton Orient, Rochdale og Chesterfield. De krigen omsider tok slutt, dukket han opp i skotske Dumbarton, før turen gikk videre til lille Ashington utenfor Newcastle.

Manager i La Liga

Etter spillerkarrieren, som altså ble avsluttet i amatørklubben Ashington, dro O’Connell i 1922 til Spania for å innlede en lang karriere som manager. Etter fem sesonger i Racing Santander og tre i Real Oviedo, ledet han i 1934/35 Real Betis til topps i La Liga.
Med spansk ligamesterskap i beltet, var ikke veien lang til managerjobben i FC Barcelona. Der fulgte han opp med å føre sin nye klubb til seier i det katalonske mesterskapet, samt finalespill mot Real Madrid i den spanske cupen.

Reddet Barcelona fra ruin

I 1937 førte borgerkrigen i landet til innstilling av La Liga, men O’Connell forble Barςa-manager frem til 1940. Det har klubben aldri glemt, for O’Connell ble tilkjent æren for at krigsårene ikke endte med økonomisk ruin for den katalanske storheten. Dette, takket være idéen om, og gjennomføringen av, en pengeinnbringende turné til Nord-Amerika.

Etter Barça-tiden ledet O’Connell i noen år Sevilla, før han i 1949 avsluttet managerkarrieren etter korte perioder i to av sine tidligere klubber, Real Betis og Racing Santander.

Trist slutt

O’Connell vendte med tiden tilbake til Storbritannia, hvor han dessverre skulle få et tragisk endelikt.

Han døde, 71 år gammel, blakk og alkoholisert, på et herberge ved St. Pancras i London. Han ligger gravlagt i irske Kilburn.

Sesong Totalt Liga FA LC EC Andre
1914/15 35-0-2 34-0-2 1-0-0
Tilbake til spilleroversikten


Tilbake til forsiden