Paddy O’CONNELL

Midtbane

patrrick

Fullt navn: Patrick Joseph O’Connell
Født: 8. mars 1887, i Dublin
Nasjonalitet: Irland
Høyde: 180 cm
Fra: Hull City, mai 1914; £1.000
Klubbkaptein: 1915-17
Debut: Div. 1, 2. sep. 1914, Oldham (h) 1-3 Debutmål: 1
Klubbkaptein: 1914-15
Siste kamp: Div. 1, 26. apr. 1915; Aston Villa (h) 1-0
Før United: Belfast Celtic, Sheffield W, Hull
Til: Dumbarton, aug. 1919
Landskamper/mål: Irland 6/0
Død: 27. februar 1959, 71 år gammel, i London

Uniteds første irske kaptein

Irske Paddy O’Connells United-karriere ble ikke helt slik han hadde tenkt seg den da han i 1914 ankom fra Hull City. 1. verdenskrig var like om hjørnet, og takket være den ble det bare én ligasesong på Old Trafford for Dublin-mannen.

For O’Connell personlig ble det en god start på United-karrieren, for selv om debutkampen mot Oldham endte med 1-3-tap, var det han som satte inn rødtrøyenes mål. Han fikk også æren av å bli Uniteds første irske kaptein. Og det var som kaptein han hadde den tvilsomme ære å lede United til 2-0-seier over Liverpool i et Old Trafford-oppgjør på selveste Langfredag i Det herrens år 1915. Tvilsom, fordi resultatet viste seg å ha blitt avtalt dagen før, på puben Dog & Partridge, mellom ikke aldeles hederlige spillerrepresentanter for de to klubbene.

På stillingen 2-0 til hjemmelaget, presterte den vanligvis så treffsikre O’Connell å blåse et forsøk fra straffemerket flere meter utenfor. Dermed blåste han også liv i ryktene som florerte, om at kampen var «fikset».  Det kan du for øvrig lese mer om i denne saken.

Dette var den siste sesongen før ligaen ble innstilt som følge av 1. verdenskrig, noe som  naturligvis betød avkorting og/eller slutt på mange fotballkarrierer.
For Paddy O’Connells del innebar krigen slutt på tiden som United-spiller. Isteden stilte han opp til  gjesteopptredener for henholdsvis Clapton Orient, Rochdale og Chesterfield. I 1919, da krigen omsider var over, dukket han opp i skotske Dumbarton, før turen gikk videre til den lille amatøklubben Ashington utenfor Newcastle.

Manager i La Liga

Etter spillerkarrieren, som altså ble avsluttet i Ashington, dro O’Connell i 1922 til Spania, hvor han innledet en lang karriere som manager. Etter fem sesonger i Racing Santander og tre i Real Oviedo, gikk turen i 1931 til tilsvarende jobb i Real Betis. Der ledet han i 1934/35 laget sitt helt til topps i La Liga; da som nå, landets øverste divisjon.
Med spansk ligamesterskap i beltet, ble veien kort til Katalonia og managerjobben i FC Barcelona. Der fulgte han straks opp med å føre sin nye klubb til seier i det katalonske mesterskapet, samt til finalespill mot Real Madrid i den spanske cupen.

Reddet Barcelona fra ruin

I 1937 førte borgerkrigen i landet til innstilling av La Liga. Likevel forble O’Connell i jobben som Barςa-manager frem til 1940, noe som siden aldri har blitt glemt. O’Connell ble også tilkjent æren for at krigsårene ikke endte med økonomisk ruin for den katalanske storheten, ikke minst takket være både idé og gjennomføring av en pengeinnbringende turné til Nord-Amerika.

Etter perioden i Barça, ble O’Connell i 1942 hentet til Andalucía-klubben Sevilla, før han i 1949 avsluttet managerkarrieren etter korte perioder i to av sine tidligere klubber, Real Betis og Racing Santander.

Trist slutt

Med tiden vendte O’Connell tilbake til Storbritannia, hvor han dessverre skulle få et tragisk endelikt.

Han døde, 71 år gammel, blakk og alkoholisert, på et herberge ved St. Pancras i London. Han ligger gravlagt i irske Kilburn.

Sesong Totalt Liga FA LC EC Andre
1914/1535-0-234-0-21-0-0

Powered by Labrador CMS