Joe DAVIES

Midtbane

Fullt navn: Josiah Davies
Født: 12. juli 1864, i Cefn Mawr, Wales
Nasjonalitet: Wales
Høyde: Ukjent
Fra: Druids, 1886
Debut: FAC, 30. okt. 1886, Fleetwood (b) 2-2
Siste kamp: FAC, 18. jan. 1890; Preston (b) 1-6
Til: Wolverhampton, aug. 1890
Landskamper/mål: Wales 7/0
Død: 7. okt. 1943, 79 år gammel

Walisisk FA-cupvinner

Da half-back Joe Davies ankom Newton Heath fra Druids i 1886, hadde han nettopp vunnet de to siste sesongenes walisiske FA-cup med sin tidligere klubb, Druids.

Der hadde han spilt sammen med fire av sine brødre, hvorav tre – i tillegg til Joe Davies selv var, eller ble, landslagsspillere for Wales.

Ingen FA-cupsuksess i England

Nyheten om overgangen til Heathens ble tatt imot med vrede i hans tidligere klubb. Druids klaget saken inn for FA, med begrunnelse at Heathens hadde fisket spilleren opp på ulovlig vis.

FA avviste imidlertid klagen med den strålende uttalelsen at «slike metoder er noe klubber bare må venne seg til».

Det skulle snart vise seg at Joe Davies dessverre aldri skulle komme i nærheten av å gjenta cupsuksessen fra hjemlandet på  engelske side av grensen. Vel hadde jernbaneklubben fra Newton Heath nettopp blitt funnet verdige å stille i den engelske FA-cupversjonen for aller første gang men, skulle det vise seg – i denne sammenheng skortet det på mer enn bare lagets kvaliteter på fotballbanen. Det manglet nemlig en del også på ledersiden. Det kom tydelig frem da Heathens stilte til 1. rundekamp borte mot Fleetwood Rangers.

Joe Davies var en av de elleve som løp ut foran de 2.000 fremmøtte på Fleetwood Park, hvor Jack Doughtys to scoringer reddet 2-2 etter 90 minutter. Men så brøt  levenet ut. Ifølge regelverket ventet det 2×15 minutter med ekstraomganger, men det kunne ikke Heathens, med kaptein Jack Powell i spissen for spillerne, gå med på. De hadde aldri hørt om disse «vanvittige reglene» og nektet plent å spille videre. De ville heller ha en innbringende omkamp hjemme på North Road. Da dette kravet ikke ble etterkommet, gikk Fleetwood isteden videre på walk-over!

Knust på Deepdale

Spillenekten førte til at FA utestengte Heathens fra turneringen i de neste to sesongene. Senterhalf Davies skulle imidlertid få en sjanse til da klubben i 1889/90 ble trukket ut til bortekamp på Deepdale mot selveste Preston North End, de regjerende liga- og FA-cupmesterne.

Her ble det så absolutt ikke snakk om ekstraomganger, til det var Preston altfor overlegne. Da dommeren omsider blåste av sto det 6 til hjemmelaget og 0 til gjestene.

Til Wolverhampton

De to FA-cupkampene ble Joe Davies’ eneste i obligatorisk sammenheng for Newton Heath. Vel spilte han 21 førstelagskamper i League Alliance, uten at de teller med i denne sammenhengen. Da Heathens ble tatt opp i ligaen fra 1892, var Davies for lengst borte. Han hadde allerede i 1890 forlatt klubben og dratt videre til Wolverhampton.

Med tiden dro Joe Davies hjem til Wales hvor han avsluttet fotballkarrieren med en kort periode i gamleklubben Druids. Senere drev han en gård – og en slakterforretning – på hjemstedet Cefn Mawr.

Sesong Totalt Liga FA LC EC Andre
1886-891-0-01-0-0
1889/901-0-01-0-0
Totalt:2-0-02-0-0

Powered by Labrador CMS