Henke LARSSON

Angrep

IMG_6854

Fullt navn: Henrik Edward Larsson, MBE
Født: 20. sep. 1971, i Helsingborg
Nasjonalitet: Sverige
Høyde: 178 cm
Fra: Helsingborg IF, 1. jan. 2007 (lån)
Debut: FAC, 7. jan. 2007 Aston Villa (h) 2-1 Debutmål: 1
Siste kamp: FAC, 10. mars 2007; Middlesbrough (b) 2-2
PL-vinner: 2007 (dispensasjon)
Til: Helsingborg IF, 12. mars 2007
Før United: Högaborg, Helsingborg, Feyenoord, Celtic, Barcelona, Helsingborg
Landskamper/mål: Sverige 106/37

Tidenes merkeligste avtale?

Da den overraskende nyheten om Uniteds låneavtale med Henrik Larsson kom offentligheten for øre i desember 2006, var det nok av dem som i befippelsen helte juledrammen ned gjennom lufterøret. I drøye to måneder skulle den 35 år gamle svenske «pensjonisten», ifølge sin temmelig sikkert lukrative kontrakt, virre rundt på Old Traffords grønne rektangel. Deretter skulle han få vende nesen hjemover mot Sveariket – for å rekke seriestarten i Allsvenskan!

Det kunne virke som en spøk, og til å begynne med var det mange som trodde at det var nettopp det det var. Hva hadde vel en hjemvendt ex-proff, mett av fotballdage, å tilby engelske ligaledere – bortsett fra å oppgi sitt bankkontonummer på klubbens lønnssentral?
Men som vi i dag vet, var det ingen grunn til skepsis. Henrik Larsson ble en suksess i den røde trøyen og en publikumsfavoritt fra dag én. Han scoret i debuten, og selv om han bare fant nettmaskene to ganger til i løpet av totalt 13 opptredener, spredte han på et avgjørende stadium i sesongen både ro, selvtillit og spilleglede rundt seg. Henrik Larsson bidro derfor i aller høyeste grad til Uniteds beste sesong på mange år.

Oppsummering 2006/07: Ny og nødvendig optimisme spredte seg i laget den dagen Henke dukket opp på Carrington. Slik sett bidro den nesten uforskammet spreke «gubben» sannsynligvis enda mer rent mentalhygienisk enn spillemessig. I kraft av sin tilstedeværelse nærmest bar han sine lagkameraer gjennom en periode som var preget av skader og slitasje. Som «leiesoldat» passet Larsson derfor perfekt inn. Han vil for alltid bli husket med glede på Old Trafford.
Terningkast: 4.

Kort tilbakeblikk på Henke Larssons karriere:

Det hele startet i Högaborgs BK i 1986, hvor han ble værende inntil Helsingborg oppdaget ham i 1992. Deretter innledet han sin fantastiske utlandsopphold i nederlandske Feyenoord i 1993. Første sesongen der ble ingen stor suksess for den unge svensken, men likevel bra nok til at han ble innlemmet i den svenske VM-troppen. I USA imponerte han og lagkameratene stort ved å gå hen og sikre bronsemedalje.

Med årene ble spillet hans i Feyenoord stadig bedre, til tross for en trener som benyttet ham på alle mulige plasser. Larsson var slett ikke fornøyd med situasjonen og ba omsider om å få forlate De Kuip. Etter mye om og men ble han i 1997 solgt til Celtic for £650,000. Fra Nederland tok han med seg to cuptitler.

Det første året i Celtic endte med 16 mål og ligatittel. Sesongen etter tok Henrik Larsson helt av og scoret totalt 39 mål, men merkelig nok uten at Celtic vant serien. Samme året ble han kåret til årets svenske fotballspiller.

I oktober 1999 var ulykken ute i UEFA-cupkampen mot Lyon. Et stygt beinbrudd resulterte i et langvarig skadeavbrekk, men etter møysommelig opptrening kom han tilbake akkurat tidsnok til å rekke EM 2000.

Siden ble Henke en legende i Celtic. 2001/02-sesongen endte med smått utrolige 50 scoringer på en sesong. Samme sommer deltok han i VM, før han etter mesterskapet bestemte seg for å legge landslagsstøvlene på hylla.

Men så, i forkant av EM 2004, krevde hele det svenske folk at han skulle gjøre comeback. Det gjorde han da også. Med 3 mål på 4 kamper førte han Sverige til kvartfinalen.

Etter 242 mål for Celtic på 315 kamper, og en haug av titler, signerte Larsson for Barcelona i 2004. Også i Barcelona opplevde han å bli satt pris på av fansen. Barca-karrieren endte på best mulig vis i mai 2006: Da kom Henke inn som innbytter og ble en sentral aktør da den katalanske storklubben snudde 0-1 til 2-1 mot Arsenal i Champions League-finalen.

Sommeren 2006 deltok han i nok et VM, hvor han denne gang opplevde å bli utslått av Tyskland i åttendelsfinalen. Deretter, 13 år etter at han forlot hjemlandet, returnerte Larsson til klubben hvor fotballkarrieren hans hadde tatt av; i Helsingborg IF. Her skulle etter planen karrieren ha endt. Det gikk ikke helt som planlagt, for mindre enn et halvt år senere banket Manchester United på døren. Den fristelsen ble for stor til å motstå – heldigvis.

Sesong Totalt Liga FA LC EC Andre
2006/0710-3-35-2-13-1-10-0-02-0-10-0-0

Powered by Labrador CMS