Albert PAPE

Angrep
Fullt navn: Albert Arthur Pape
Født: 13. juni 1897, i Elsecar, Barnsley
Nasjonalitet: Engelsk
Høyde: 178 cm
Fra: Clapton Orient, 7. feb. 1925; £1.070
Debut: Div. 2, 7. feb. 1925, Clapton Orient (h) 4-2 (1 mål)
Siste kamp: Div. 1, 5. sep. 1925; Arsenal (h) 0-1
Til: Fulham, okt. 1925
Før United: Rotherham, Notts County, Clapton Orient
Øvrige etter United: Fulham, Rhyl, Hurst, Darwen, Manchester Central, Hartlepool, Halifax, Burscough, Horwich, Nelson
Død: 18. nov. 1955, 57 år gammel, i Doncaster

TIDENES RASKESTE OVERGANG?

7. februar 1925 dukket London-klubben Clapton Orient (i dag Leyton Orient) opp på Old Trafford for å spille 2. divisjonskamp mot Manchester United. I troppen hadde de en 27 år gammel indreløper som flere klubber hadde vist interesse for.

Albert Pape visste godt at han var ettertraktet, men ante ingenting om at han allerede hadde spilt sin siste kamp for Orient. Ikke så rart heller, for han sto oppført som en av de elleve som skulle spille kampen mot United!

Det verken Pape eller noen utenfor klubbenes respektive innerste kretser visste, var at United-manager John Chapman hadde ringt opp sitt Orient-motstykke og fortalt om sin Pape-interesse innen London-laget satte kursen nordover.

Ved ankomst Manchester fulgte det forhandlinger i kulissene, forhandlinger som varte inntil det kun gjensto en og en halv time til kampstart på Old Trafford. Da var partene kommet frem til en avtale om en overgang verdt £1.070.
Så langt var det likevel ikke skjedd noe spesielt uvanlig.

Satte himmel og jord i bevegelse

Men så skjedde plutselig alt med lynets hastighet. Via telegraflinjene ble overgangen registrert hos Fotballforbundet og Ligaen, og deretter fikk en forbløffet Pape beskjed om å forlate bortegarderoben og begi seg over gangen til hjemmelagets!

Der inne rakk han såvidt å hilse på sine nye lagkamerater før han fikk nok en beskjed, denne gang fra sin nye manager:

– Trekk på deg den røde trøyen – du skal utpå!

Mannen som få timer tidligere var kommet til Old Trafford for å spille bortekamp for Clapton Orient, skulle nå spille hjemmekamp for Manchester United — mot spillerne som inntil en time tidligere hadde vært hans lagkamerater!

Det hører med til historien at United vant kampen 4-2 og at Pape scoret ett av målene.

(Delvis) retur til London

Etter å ha hjulpet sin nye klubb til opprykk den samme våren, ble Pape overraskende solgt til Fulham knappe to uker inn i den påfølgende sesongen.
Han forble imidlertid boende i Manchester-området, hvor han til og med trente sammen med sine gamle lagkamerater i United innimellom kampoppdragene for Fulham.

30 år gammel, etter to sesonger i Fulham-trøyen, tok Albert Pape farvel med ligafotballen. Han fortsatte imidlertid fotballkarrieren i ytterligere seks år, men nå som amatør rundt omkring i en rekke klubber.

Sesong Totalt Liga FA LC EC Andre
1924/25 16-0-5 16-0-5
1925/26 2-0-0 2-0-0
Totalt: 18-0-5 18-0-5
Tilbake til spilleroversikten