– Snakket mer om United!

Sir Bobby Charlton om sitt møte med City-eier Sjeik Mansour, sitt syn på Citys fremgang, Sir Alex’ karriere og mulighetene for ny CL-triumf.

Publisert Sist oppdatert

I morgen er det duket for nok et Manchester-derby – en kamp som høyst sannsynlig er vinn-eller-forsvinn for Citys muligheter til å vinne Premier League-trofeet. I forkant av oppgjøret forteller Sir Bobby Charlton i et intervju med The Telegraph om sitt møte med Citys eier.

– Jeg hadde en gang gleden av å snakke med en av sjeikene, forteller Sir Bobby Charlton om sitt møte med Sjeik Mansour i forbindelse med Verdensmesterskapet for klubblag i 2008.

– Jeg satt ved siden av mannen som hadde kjøpt City, og jeg er sikker på at han snakket mer om United!

Mansours investeringer har gjort Manchester City til en klubb som er med i tittelkampen, noe som øker kvaliteten på Manchester-fotballen og intensiteten i derbyene. Sir Bobby er allikevel ikke glad for at City har tatt steget opp blant de fremste utfordrerne til United om ligatrofeet.

– Nei, men jeg regner med at dere journalister synes det. Dere tenker ‘Vi må oppmuntre City til å få det til, de har sprøytet så mye penger inn i fotballen’. Vi har et annet syn på det, sier Charlton, og forteller at han mener det er en større prestasjon å vinne ligatrofeet med ‘United-modellen’ enn slik City eventuelt vil gjøre det.

– Når en klubb bruker så mye penger på så kort tid tar det tid før laget setter seg. Målet er å vinne de store trofeene, og Premier League-trofeet er mål nummer én. Men det kan fortsatt vinnes av et lag som produserer sine egne spillere og får dem inn i førstelaget. Jeg føler en viss tilknytning til klubber som får til dette istedenfor å sprøyte inn store penger. Det er dette som skjer i United.

– ‘Når skal det ende?’

Charlton inrømmer at starten av 90-tallet var unikt. Spillere som Giggs, Beckham, Scholes, Neville-brødrene og Butt kom alle fra klubbens ungdomsavdeling og spilte seg inn på førstelaget. Han mener imidlertid at klubben fortsatt produserer mange gode, unge spillere, og mener Sir Alex vet nøyaktig når han skal la ungguttene få sjansen.

Ferguson har nå vært manager for Manchester United i snart 25 år. Sir Bobby ser allikevel ingen tegn på at manageren som er klar for sitt 35. byderby er i ferd med å synge på siste verset.

– Han kan fortsette så lenge han vil. Det er ikke noe ved kropsspråket hans som tyder på at han ikke nyter hvert minutt slik han alltid har gjort. Han er et geni i det han gjør, og han vil fortsette.

– City-supportere spør meg ‘Når skal det ende?’. Den gjennomsnittelige lengden for en managerkarriere er 3,5 år, og Alex har vært her i 25. Han har fått frem så mange lag, og han leker fortsatt med spørsmålet ‘Hva blir det neste?’. Det er fantastisk.

United-legenden, med 758 kamper i United-trøya, gir også Sir Alex skryt for hvordan han taklet Rooney-situasjonen i høst, og mener at man man skal nyte at United har en så talentfull spiller som Wayne Rooney i troppen.

Skryter av Barcelona

Til tross for at United nå har tatt igjen Liverpool i antall ligatitler, mangler det fortsatt to trofeer i den gjeveste europacupen før scouserne er tatt igjen også på kontinentet. 23. februar begynner United sluttspillet i Champions League med bortekamp mot Marseille. Sir Bobby mener Barcelona er det store hinderet på veien mot ny suksess i Europa, og mener klubbens suksess henger sammen med dens fantastiske ungdomsavdeling.

– Barcelonas unggutter er hver sommer med i ungdomsturneringen vi har på Old Trafford, og de tre siste årene har de vunnet den. Dette har blitt lagt merke til blant flere klubber i England – de har fått et lite forsprang på oss.

– De har vunnet Europacupen, og de kan se frem til å introdusere mange unge spillere fra akademiet sitt på førstelaget. Vi må vente litt før vi er i en slik situasjon, men jeg har sett at trenerne våre – som vet at vi må bli like gode som dem på ungdomsnivå – presser på for å vise spillerne hva som trengs for å bli en toppspiller. Barcelona er foran resten på dette området, men kanskje ikke for så lenge.

United og engelsk fotball

Mannen med flest mål for United (249), har nå fylt 73 år. Hans entusiasme for United og engelsk fotball er imidlertid ikke blitt noe svakere med årene.

– Når jeg er i Asia, Afrika, eller hvor som helst, forteller folk meg at de følger med på den engelske ligaen, og jeg tenker ‘Hvorfor ser du på engelsk fotball istedenfor spansk eller tysk?’. Da sier de ‘Fordi det alltid er kamp til siste minutt’.

– Kampen mot Wolves er et godt eksempel: vi var desperate etter å få tak i ballen, mens de var desperate etter å holde nullen. Det gjør vondt en liten stund, men man kommer over det.

– Uansett hva som skjer; når du skal møte Manchester United ser du frem til det. Man får følelsen av at det er den viktigste dagen i livet, avslutter legende og gentleman Sir Bobby Charlton.

Powered by Labrador CMS