19. feb. 1958: Første kamp etter München-ulykken. Kaptein Bill Foulkes foretar myntkast, mens Sheffield W’s Albert Quixall (snart United) følger med. Fotokred.: Action Images/Topham

Foulkes hyllet av Charlton

Sir Bobby Charlton hyllet Bill Foulkes i Foulkes’ begravelse onsdag.

Publisert Sist oppdatert

Ordet «legende» blir sikkert brukt for mye, men når Sir Bobby Charlton uttaler seg om Bill Foulkes (de to har for øvrig 1446 kamper til sammen for Manchester United) vil ingen protestere om en sier at det er en legende som uttaler seg om en annen legende.

Bill Foulkes’ begravelse fant sted onsdag, og lista over gamle United-helter var slettes ikke dårlig. Utenom Charlton var folk som Nobby Stiles, Bryan Robson, Alex Stepney, Denis Law og Paddy Crerand til stede i St. Vincent-kirken i Altrincham. Sir Alex Ferguson hadde ikke anledning til å være der, men var representert gjennom blomster og en hilsen fra Ferguson-familien på kortet som fulgte med.

Sir Bobby Charlton holdt altså tale for sin tidligere lagkamerat, og det var en eneste stor hyllest av en fantastisk mann og en strålende fotballspiller. Charlton fortalte at hans første Foulkes-minne var at han møtte opp med uvasket ansikt til trening på The Cliff etter å ha jobbet gruveskift, og at hans innstilling til trening inspirerte Charlton og andre spillere.

– «Billy» var en stor forsvarsspiller, og en kjempe i luften. Tøff som «teak» (en tresort, journ.anm.). Han var en av de virkelig virkelig store fotballspillerne. Når jeg sier stor mener jeg at han var stor i det han gjorde, sa Charlton ifølge Daily Mail.

Foulkes var en stor mann på andre måter også. Foulkes overlevde München-ulykken, og gjorde en heltemodig innsats den februardagen i 1958.

STOR: En helt – både på og utenfor banen.
STOR: En helt – både på og utenfor banen.

– Harry Gregg og Billy Foulkes tok på egen hånd det på seg å hjelpe på enhver måte de kunne ved å faktisk gå inn igjen i flyet. Noe jeg finner interessant er at han ikke en eneste gang nevnte det når vi snakket sammen, sa Charlton, og sa videre at Gregg og Foulkes hadde reddet mange liv, og at han og andre var svært så takknemlige.

Ti år senere vant Manchester United, med både Foulkes og Charlton på laget, Serievinnercupen, noe Charlton sa måtte ha gjort Foulkes svært tilfreds etter alt han hadde gjennomgått i München. Den som sendte United til finalen var Foulkes, med sitt høyst overraskende 3-3-mål på Santiago Bernabéu.

– Det siste målet var unikt. George Best tok ballen til dødlinja, la ballen inn, og du håpte at noen ville være der for å dunke ballen i mål. Det var noen der… i en rød drakt. Billy Foulkes var der, og jeg tenkte «hva er det du gjør? Du har ikke vært over midtbanelinjen på årevis!». Han bare sendte ballen i mål med siden av foten så elegant som noen noen gang har gjort det, og vi gikk til europacupfinalen for første gang.

– Det var stort at Billy scoret dette målet. Det vil bli husket overalt i fotballen. Det var unikt, fortalte Charlton.

Sir Bobby fortalte Bill Foulkes’ enke at han var takknemlig for at Foulkes var en venn, og at familien kunne være stolte av ham.

 

Powered by Labrador CMS