60 år med Sir Bobby

6. juni 1953. Det var dagen en ung Bobby Charlton første gang dukket opp på Old Trafford.

Publisert Sist oppdatert

Den knapt 16 år gamle «geordien» fra Ashington i Northumberland, like nord for Newcastle, hadde lenge vært et yndet objekt for flere av storklubbene. Likevel var han fast bestemt på å flytte hjemmefra for å søke lykken i Matt Busbys Manchester United.

Opp- og nedturer

Og på Old Trafford skulle Charlton få oppleve mange triumfer som fotballspiller. Han vant FA Youth Cup i hver av sine tre første sesonger, og fulgte opp med å vinne ligaen i sin første seniorsesong, 1956/57.
Siden ble det både FA-cuptriumf (1963), ytterligere to ligamesterskap (1965 og 1967) og Europacupen for serievinnere (1968). I tillegg kunne han smykke seg med VM-tittel for England i 1966.

I motsatt ende av denne lykkeskalaen, opplevde Charlton også München-ulykken i 1958. Selv hørte han til de heldige som slapp unna med bare lettere fysiske skader. De psykiske arrene derimot, har aldri helt forsvunnet. Selv i dag, 55 år etter ulykken, vedgår Charlton at hans liv fortsatt er preget av hendelsene fra den gangen.

Rekordholder

Bobby Charlton spilte sin siste kamp for Manchester United i april 1973. Det var samtidig hans 758. opptreden, en klubbrekord som ble stående inntil for bare fem år siden, da den ble overtatt av Ryan Giggs.

Én klubbrekord innehar imidlertid Charlton fortsatt: Han scoret nemlig 249 mål i løpet av sin aktive Old Trafford-karriere..
Men ikke nok med det: Charlton scoret 49 landslagsmål før han i 1970 spilte sin siste kamp for England. Også den rekorden gjelder den dag i dag.

60 år etter at han innledet fotballkarrieren på Old Trafford, er Sir Bobby Charlton «still going strong», nå som klubbambassadør.

Vil du vite mer om United-legenden?
Da kan du klikke deg inn på spillerprofilen hans.

Powered by Labrador CMS