Slik var Kagawas United-karrière

Etter en berg-og-dal-bane av oppturer og nedturer, har Shinji Kagawa spilt sin siste kamp for Manchester United.

Publisert Sist oppdatert

Da Manchester United signerte Shinji Kagawa 5. juni 2012, håpet både Sir Alex Ferguson og klubbens fans at den japanske teknikeren var det som skulle til for å revansjere titteltapet mot Manchester City i mai.

Den da 23 år gamle playmakeren hadde lagt to strålende sesonger bak seg i Borussia Dortmund-trøya, og det var knyttet store forventninger til at midtbanespilleren fra Kobe skulle levere det samme i Premier League.

Om lag to måneder senere signerte imidlertid Sir Alex Ferguson nok en spiller. Shinji Kagawa, som var tiltenkt rollen bak Wayne Rooney, ble overflødig da Robin van Persie kom for å danne et tospann med den engelske stjernespissen.

Shinji Kagawa And Nick Powell Of Manchester United Press Conference
STARTEN: Shinji Kagawa ble presentert som United-spiller i juni 2012.

Kagawa fikk sjansen fra start i åpningskampen mot Everton, og imponerte tidvis med overblikk, kreativitet og presist pasningsspill. Det var imidlertid Marouane Fellaini og Everton som kunne juble for seier, og selv ikke Van Persie, som kom inn fra benken, klarte å forhindre tap i åpningen på Goodison Park.

Allerede i andre serierunde noterte Shinji Kagawa seg for sin første nettkjenning i United-trøye, i 3-2-seieren mot Fulham på Old Trafford. Hjemmetilskuerne vil nok likevel først og fremst huske en annen nysignering, Robin van Persie, som stjal overskriftene med sin fantastiske avslutning.

Nederlenderen fortsatte å levere scoringer uke etter uke, og mange vil hevde at spissen aldri har vært bedre enn i sitt første halvår som United-spiller. Følgelig var det vanskelig å få plass til Shinji Kagawa i favorittrollen, og japaneren ble ofte plassert på kanten.

En rekke supportere raste over det de omtalte som misbruk av den offensive midtbanespilleren, som har levert sine beste kamper i rollen bak spissen. Én av disse kampene kom i 4-0-seieren hjemme mot Norwich, hvor Shinji Kagawa ble den første japaneren i Premier League noensinne til å score et hattrick.

kagawanorwich2 (650 x 358)
OPPTUR: Shinji Kagawa herjet med Norwich på Old Trafford.

Kagawas første sesong i Manchester United inkluderte både opp- og nedturer. Mangel på spilletid og opptredener på kanten ble etterfulgt av et to måneder langt skadeavbrekk. Kagawa pådro seg en vridning i kneet i 3-2-seieren mot Braga, og returnerte ikke før på nyåret.

Etter en turbulent sesong kunne Shinji Kagawa likevel juble for suksess. Da Robin van Persie smalt inn sitt fantastiske hattrick mot Aston Villa, ble han den første japaneren til å vinne Premier League. I 2-1-seieren mot Swansea 12. mai, Sir Alex Fergusons siste kamp som manager på Old Trafford, ble Shinji Kagawa kåret til banens beste spiller, før han senere kunne motta sin gullmedalje.

Manchester United Premier League Winners Parade
HØYDEPUNKTET: Shinji Kagawa kunne løfte Premier League-trofeet sammen med Tom Cleverley.

Etter beskjeden om at Sir Alex Ferguson hadde bestemt seg for å trekke seg tilbake for å nyte pensjonisttilværelsen, begynte spekulasjonene umiddelbart om hvem som ville overta etter den legendariske skotten. Jürgen Klopp, Shinji Kagawas sjef i Borussia Dortmund, var blant de nevnte kandidatene. Mange håpet at den tyske manageren kunne bygge videre på vinnerkulturen i Manchester United, slik han har gjort så godt i Dortmund.

Isteden ble det raskt klart at David Moyes skulle ta over sjefsstolen på Old Trafford, noe som skulle vise seg å ikke være til Shinji Kagawas fordel. Den skotske manageren ønsket nemlig, med vekslende hell, å spille med to rene spisser. Dette betydde at Kagawa ofte måtte ta til takke med en plass på kanten i David Moyes’ tradisjonelle 4-4-2, selv da Robin van Persie hanglet og slet med skader.

Kagawa ble aldri komfortabel med rollen på kanten, der Moyes ønsket at vingene skulle servere spissene med innlegg. Kun glimtvis fikk den japanske teknikeren vist hva han var god for, og det endte i en skuffende sesong både for Shinji Kagawa og resten av Manchester United.

Ukene kom og ukene gikk, og etter hvert ble David Moyes erstattet av Louis van Gaal. Etter et skuffende verdensmesterskap med Japan, skulle Kagawa få sjansen til å vise seg frem på USA-turneen. Midtbanespilleren ble prøvd både i rollen bak spissene og som sittende midtbanespiller, uten at han klarte å imponere nevneverdig. Kagawa fikk ikke ett eneste minutt i de to første ligakampene, før han pådro seg en hjernerystelse i det pinlige 0-4-tapet mot Milton Keynes Dons.

MK Dons v Manchester United - Capital One Cup Second Round
SLUTTEN: Shinji Kagawa trasker skuffet av banen som United-spiller for aller siste gang.

Det ble med andre ingen lykkelig slutt på Shinji Kagawas engelske eventyr, og etter en United-karrière preget av flere skuffelser enn oppturer, står han bokført med kun seks mål på 46 kamper fra start. Forhåpentligvis kan Shinji Kagawas karrière få en ny vår under Jürgen Klopps vinger. Én ting er i hvert fall sikkert: Manchester Uniteds supportere unner Shinji Kagawa suksess.

Powered by Labrador CMS