Banens beste etter 29 minutter

Én mann. 100 journalister. 70.000 tilskuere. Hysteri.

Publisert Sist oppdatert

YOKOHAMA (United.no): Shinji Kagawa smilte vennlig til Supporterklubbens utsendte, ristet kort på hodet og tuslet videre ut av Nissan Stadion. Han hadde nettopp snakket lenge med en svær flokk med japanske journalister, selvsagt på japansk, og det var på tide å komme seg tilbake til hotellet.

Da fikk det ikke hjelpe om Supporterklubben og flere engelske journalister også ønsket et ord med ham.

Likevel er det ikke sikkert at vi gikk glipp av veldig mye.

Under mandagens pressekonferanse fastslo Kagawa at han ville jobbe hardt for å vinne kampen, at han håpet på en bra kamp, at det hadde vært hyggelig å treffe David Moyes og at han også ønsket å bli en japansk legende, som en av spillerne på Yokohama (Shunsuke Nakamura) er.

Ikke veldig spenstig, altså.

Etter å ha sjekket med japanske journalister om hva han sa etter tirsdagens kamp, var det ikke så mye mer spennende han kom med da, heller.

– Jeg håpet å vise mitt beste.

– Vi ønsket å vinne.

– Derfor var det skuffende å tape.

– Jeg trives både som målscorere og tilrettelegger.

Og det var stort sett det.

(Saken fortsetter under bildet).

kagawaint

Jeg spurte japanerne om de hadde spurt Kagawa om noe så trivielt som at kampens sponsorer kåret ham til bestemann – til tross for at han kun spilte 29 minutter, og heller ikke var enormt god i de 29 minuttene.

– Du vet, vi japanere, vi spør liksom ikke om sånt, var det høflige svaret.

At Kagawa blir kåret til bestemann overrasker imidlertid ikke. Jeg vil anslå at over halvparten av alle United-drakter i Japan har «Kagawa» trykket på ryggen. Da jeg var på vei ned for å ta en kopp kaffe i pausen ble jeg selv stoppet av to japanske journalister. Hva er Kagawas problem i United, var spørsmålet. De ga seg ikke før pausen var over (men jeg rakk kaffekoppen). Da Kagawa reiste seg for å varme opp etter 50 minutter, skapte det kampens til da største jubel. Da han kom inn etter 61 minutter jublet de like høyt. Da han var nær ballen like etter jublet de igjen. Da han holdt på å gjøre 3-1 tok det av, og da han spilte fri Ashley Young var det også til massiv jubel. Hver gang han var nær ballen, økte lydnivået betraktelig.

I fjor, da Kagawa gikk til United, var det japanske journalister på hver eneste pressekonferanse i mange måneder, og det var kun én ting de lurte på. Hvor fornøyd Sir Alex Ferguson var med Kagawa. Jeg var ikke til stede på alle pressekonferansene, men merket at selv en ganske så entusiastisk Ferguson mistet litt av interessen da det samme spørsmålet dukket opp på hver eneste presseseanse.

Det ble bare nesten for Kagawa i tirsdagens kamp, men uten at sponsorene altså bekymret seg over det da de delte ut man of the match. Etterpå flokket japanerne seg rundt ham i mixed zone, selv om ting kan tyde på at han altså ikke sa altfor mye. Det var faktisk så mange journalister at mange måtte gi opp. De hørte ikke et kvekk.

Jeg kan faktisk forstå oppmerksomheten. Shinji Kagawa er en fantastisk fotballspiller. Når han er på sitt beste. Og jeg håper og tror vi får se mer av det kommende sesong.

David Moyes har kun møtt og sett Kagawa i et par døgn, siden Kagawa hadde ferie frem til United-spillerne kom til Yokohama, og foreløpig er han også rund i kantene.

– Jeg har akkurat møtt ham.

– Jeg må lære ham å kjenne.

– Sir Alex snakket varmt om ham.

– Han kan bekle flere roller. Så får vi se hvor han ender opp.

Min klare mening er at Kagawa bør matches som offensiv sentral midtbanespiller. De av oss som så Kagawa i noen (eller mange) kamper i Borussia Dortmund før han kom til United, vet nøyaktig hva han kan bidra med. Vi så bittelitt av det i fjor i United. Jeg er imidlertid ganske klar på at han er nødt til å få tillit i 10-rollen over tid. Slik han fikk det i Dortmund. Ja,han kan sikkert gjøre en jobb for laget også i en kantrolle, men jeg ser gjerne Kagawa i Uniteds 10er-rolle. Fast. Så stor tror har jeg faktisk på ham.

Det sier sitt når en såpass oppegående mann som Dortmund-trener Jürgen Klopp sier at det gjør vondt helt inn i hjerterota hans å se at Kagawa spiller en såpass perifer rolle som han gjør i United. Da Kagawa skrev under intervjuet United-Supporteren hans tidligere trenere i Osaka, brasilianske Levir Culpi. Culpi mente at United måtte endre stil for å få det beste ut av Kagawa. Selv er jeg ikke sikker på om det er nødvendig, men jeg er enig i at han ikke er en kantspiller.

– Johan Cruyff, sa Culpi om Kagawa i fjor sommer.

– Han minner meg om Johan Cruyff.

Cruyff var også en legende, og får Kagawa tillit i 10-rollen i United så utelukker jeg heller ikke at han blir den legenden han ønsker å bli.

Foreløpig er det imidlertid langt igjen dit.

Selv for «banens beste» tirsdag kveld.

Powered by Labrador CMS