Champions League-mestere !

Manchester United slo Chelsea 7-6 etter ekstraomganger og straffespark i Moskva, og er demed Champions League-mestere i 2008.

Chelsea 7-6 (1-1) (1-1)

21.05.2008 20:45

Turnering: CL-finale
Bane: Luzhniki, Moskva
Tilskuere: 69 552

Målscorere:
Fotball1-0 Ronaldo (26)
Fotball1-1 Lampard (45)
Fotball2-1 (str.) Tevez (-)
Fotball2-2 (str.) Ballack (-)
Fotball3-2 (str.) Carrick (-)
Fotball3-3 (str.) Belletti (-)
Fotball3-4 (str.) Lampard (-)
Fotball4-4 (str.) Hargreaves (-)
Fotball4-5 (str.) A. Cole (-)
Fotball5-5 (str.) Nani (-)
Fotball6-5 (str.) Anderson (-)
Fotball6-6 (str) Kalou (-)
Fotball7-6 (str.) Giggs ()

Kort:
Gult kort Makelele, Chelsea (22)
Gult kort Scholes, MU (22)
Gult kort Ferdinand, MU (43)
Gult kort Carvalho, Chelsea (45)
Gult kort Vidic, MU (111)
Gult kort Ballack, Chelsea (116)
Gult kort Tevez, MU (116)
Gult kort Essien, Chelsea (118)
Rødt kort Drogba, Chelsea (116)

 

Velkommen til Moskva…

Stemningen var høy, spenningen stor og temperaturen cirka 12 grader på gigantiske Luzhniki Stadion i Moskva denne onsdags-kvelden. Klokken 20.45 europeisk tid tok de to finale-lagene avspark. Det tok ikke mange minuttene før man ante at gressmatten ikke var av beste kvalitet. Spillerne mistet fotfestet og ballen trillet sakte på det myke underlaget. Etter 13 minutter valgte Ashley Cole å bytte fottøy.

United-dominans

Etter de obligatoriske 15 minutter uten de store hendelsene, fant United-spillerne ut at de skulle ta tak i kampen. Uniteds venstreside, med Ronaldo og Evra, kom flere ganger til gode innlegg. Alle forsøkene endte dessverre med at innlegget var litt for hardt eller ble klarert av stopperne Carvalho og Terry. Likevel følte vi at United var i ferd med å få et overtak som kunne resultere i scoring.

United-mål

United-presset måtte gi tellende resultat. Michael Essien hadde flere ganger blitt lurt av Ronaldo på venstresiden. Etter 26 minutter fikk Chelsea-backen erfare at portugiseren ikke bare kan varte opp med lekre finter, men også må voktes inne i feltet. Etter et United-innkast og en fin kombinasjon mellom Scholes og Brown, slo United-backen et perfekt innlegg inn i Chelsea-feltet. Der viste igjen Ronaldo hvilken styrke og spenst han har. Bakerst i feltet raget han høyest, og headet utagbart – utenfor Cech sin rekkevidde. Essien ble nok en gang tilskuer til Ronaldos enestående prestasjon.

United-sjanser

Etter 1-0 scoringen måtte Chelsea fremover på banen. Dette åpnet kampen for for begge lag. Brown og Ronaldo var på farten igjen etter 29 minutter, med en nesten-kopi av 1-0 målet. Denne gang headet imidlertid Uniteds 7er inn igjen foran Chelsea-keeper, og ballen ble klarert foran støvelen til Tevez. Fem minutter senere skapte londonerne sin første sjanse i kampen. Kommunikasjonssvikt mellom Van der Sar og Vidic førte til at Drogba fikk headet inn igjen i feltet til Ballack på 5-6 meter. Van der Sar fikk imidlertid en hånd på headingen fra tyskeren, og slo ballen til hjørnespark.

Dobbelt-sjanse

Den påfølgende corneren bokset Van der Sar ut til Rooney, som sendte en fin stikker til Ronaldo på venstrekanten. Innlegget landet perfekt på hodet til en liten argentiner, som headet knallhardt mot mål fra 8-10 meters hold. Cech reddet mesterlig, men vi var sikre på scoring da ballen trillet ut til Carrick. Midtbane-spilleren traff hardt og presist, men Cech reddet igjen.

Åtte minutter senere var Rooney på farten nok en gang, og nå gjorde han hele forarbeidet selv. Ristet av seg tre-fire Chelsea-spillere, denne gang på høyrekanten. Det lave, presise innlegget trillet, fortvilende nok, over en utstrakt Tevez-fot.

Utlikning

Ettersom klokken nærmet seg 45 minutter, var det ingenting som tydet på at Chelsea skulle kunne true en fortjent pauseledelse til United. Men Essien brøt på midtbanen, og satte fart mot United-målet. Et desperat skuddforsøk fra 35 meter, endte med at ballen forandret retning i både Ferdinand og Vidic. Van der Sar ble utspilt, mistet fotefestet, men kom seg akkurat opp igjen til å være borti ballen, som Lampard vippet forbi ham. Dermed gikk lagene til pause med 1-1, etter en velspilt og underholdende 1. omgang.

cl081

Chelsea-initiativ

2. omgang startet med et friskere Chelsea-lag. De tilrev seg snart et lite initiativ, uten å skape de helt farlige situasjonene foran Van der Sar i United-målet. De blå fikk en del hjørnespark og frispark, og det er alltid skummelt mot et fysisk sterkt lag som Chelsea. United-spillerne ryddet det meste unna. Veldig nær var imidlertid Drogba ved å gi londonerne ledelsen, da han fra 18 meter skjøt hardt i Van der Sars venstre stolpe. I denne omgangen slet United med å skape de helt klare mulighetene, men både Carrick og Tevez var frempå med gode skuddforsøk. Omgangen ebbet ut med 1-1, og det var tydelig at mange spillere var slitne.

cl082

Ekstraomganger og dramatikk

Etter å ha vært bakpå i store deler av 2. omgang, kom United sterkt tilbake i tilleggstiden. De klarte å tilrive seg et lite initiativ, men fikk en vekker da Lampard satte ballen i tverrligger fra 10 meter etter bare tre minutter av første ekstraomgang. United kom imidlertid tilbake, og innbytter Ryan Giggs var nære ved å sette ballen i mål etter fint forarbeid av Evra. Cech var utspilt, og Chelsea-kaptein Terry fikk headet ballen unna på målstreken. Et par minutter senere var Tevez igjen farlig frempå, men skjøt denne gang rett på Chelsea-målvakten.

cl083Store deler av de siste femten minuttene gikk med til å tøye ut kramper hos spillerne på begge lag. Dramatikk ble det da det bare var fem minutter igjen av spilletiden. I en heftig diskusjon mellom de fleste av banens spillere, slo Drogba til Vidic med flat hånd i ansiktet. Dommer, Lubos Michel, sto like ved situasjonen, og viste umiddelbart ut ivorianeren.

Straffespark

Etter 120 kraftkrevende minutter skulle nå finalen avgjøres med straffespark. Også her ble det dramatisk. Første da Ronaldo, på stillingen 2-2, cl084sendte av gårde en straffe som Cech reddet. Dermed kunne kaptein Terry avgjøre det hele med Chelseas femte og siste straffespark.

Bildet av venstrefoten til Terry vil for alltid være brent inn på netthinnene våre. Stopperen plantet foten i gresset til venstre for ballen. Ankelen knekker litt over, og gresset ga etter. Dermed kom lagkapteinen ut av balanse, og ballen suste utenfor Van der Sars venstre stolpe. Dermed fikk vi en ny mulighet til å sikre oss trofeet. Både Kalou og Giggs gjorde jobben, før Nicolas Anelka gjorde seg klar til å ta Chelseas syvende straffe. Van der Sar gjettet riktig side, og reddet Anelkas skudd borte ved sin høyre stolpe.

Trofeet var vårt.

(Saken fortsetter under bildet)

cl085

Avgjørelsen faller. Anelka skyter, Van der Sar redder.

Oppsummering

Dette var finalen som hadde alt, og ble avgjort på minst mulige marginer. Dessverre ble den skjemmet av en dårlig/tung gressmatte. Spillerne slet hele kampen gjennom med å få fotefeste på den løse matten. Den nylagte, myke gressmatten sugde kreftene ut av spillerne. Det hører til sjeldenhetene at spillere på dette nivået får krampe etter 1 times spill.

Dommeren

Dommer Lubos Michel var godt med gjennom hele kampen, og var på høyde med situasjonene. Han burde imidlertid ha lagt listen høyere for gule kort. Han kunne neppe ha dømt i Premier League med en så raus hånd. En del av kortepisodene ville neppe ha medført annet enn tilsnakk i klubbenes hjemlige liga.

United-spillerne

Det er bare å ta av seg hatten nok en gang for en fantastisk gjeng. Samtlige la ned en kjempejobb i finalen, og de fleste var innom krampefasen. Unntakene var Evra, Hargreaves, Carrick, Ronaldo og Tevez , som fremdeles hadde noe å gi da det nærmet seg 120 minutter. Carrick spilte sin beste United-kamp noensinne, og har lagt listen høyt for sine fremtidige prestasjoner i United-trøyen. Ronaldo fikk endelig svart sine kritikere, som hevder han har til gode å prestere mot gode lag. I kveld ga han spesialoppasser Essien en skikkelig leksjon i teknisk, brilliant fotball.

Vi gratulerer et fantastisk lag og en fantastisk klubb med en kveld som nok en gang bragte suksess !

 

Chelsea: Cech, Essien, Carvalho, Terry, A.Cole, J.Cole (Anelka, 99.), Ballack, Makelele (Belletti, 120.), Lampard, Malouda (Kalou, 92.), Drogba.

Uben.innb.: Cudicini, Alex, Mikel, Shevchenko

Dommer: Lubos Michels, Slovakia