ØNSKET: Leserbrevets innsender ønske seg Toni Kroos til sommeren.

Ryktehysteriet

Andy Mitten røper at Toni Kroos ikke signerer for United, og tar samtidig et oppgjør med «silly season».

Publisert Sist oppdatert

Transfer-vrøvl

Mittens column in english is at the end of this page.

Av: Andy Mitten

Toni Kroos kommer ikke til å skrive under for Manchester United.

Hvordan vet jeg det? Jo, fordi noen som vet slike ting, noen jeg stoler på, fortalte det til meg. Det var ikke Toni Kroos selv, siden jeg aldri har møtt eller snakket med ham. Det var heller ikke broren hans, Tom, og ikke Cruz Beckham. Fordi han er åtte år gammel.

Bayern Muenchen v SC Freiburg - Bundesliga

Det var heller ikke Fred the Red, selv om Uniteds maskot nok vet mer enn de fleste på nettet som nå later som de vet noe.

Som United-fans er det lett å bli forvirret for tiden, siden ryktene er mange og ting endrer seg fort. Overgangsrykter innen fotball er riktignok ikke noe nytt, men måten informasjonen spres på er det.

Da Sir Alex Ferguson overtok United kom nyhetene stort sett fra tabloidavisene. Det var enklere å få i stand avtaler, færre journalister og de som fantes var enklere å forholde seg til. Ferguson var selv venner med flere av dem, og han ga dem små biter med informasjon. Manchester Evening News-journalisten David Meek pleide å ringe Fergie hver morgen på kontoret for å få siste nytt direkte fra han, men det er lenge siden sånt var mulig.

Torsdag skrev Daily Mail følgende: «Manchester United er enige om en avtale om et kjøp av Bayern Münchens Toni Kroos, og kommer til å gjøre et stort forsøk på å hente hans lagkamerat, Arjen Robben. En overgangssum på 20 millioner pund for Kroos ble avtalt da David Moyes fortsatt var sjef på Old Trafford, og hans etterfølger, tidligere Bayern-sjef Louis van Gaal, har gitt grønt lys for at overgangen kan skje.»

Journalisten, Chris Wheeler, er kjent som en god journalist, og han er langt ifra en fyr som bare er ute etter oppmerksomhet på twitter-folket. Han ville aldri konkludert så klart om han ikke hadde fått informasjonen fra en kilde han stoler på.

This article is copyrighted to United.no. If it gets copied and pasted onto another website, we’ll act accordingly for copyright infringement.

Uniteds tidligere administrerende direktør, David Gill, brukte lite tid på journalister, men hans erstatter, Ed Woodward, oppdaterer journalister jevnlig om hva som foregår. Eller for å si det på en annen måte – han gir sin side av saken. Hans versjon kan jo være ganske så annerledes enn det som faktisk foregår, siden det er så mange ulike parter involvert i en overgang.

Oppdateringene kan også skape problemer, slik tilfellet var med Cesc Fabregas forrige sommer, men nyheter fra England blir fort nyheter i Spania, og der begynte man i fjor med en gang å diskutere om Fabregas burde dra eller ikke. Fansen ble dermed forberedt på at han kunne dra – noe som kunne hjulpet begge klubbene i forhandlingene. Meldingene om Kroos gjorde også en del United-fans opprømte.

Andre medier gjentok det, men mindre enn 12 timer senere skrev the Guardian følgende på sin nettside: «Louis van Gaal har trukket Uniteds interesse i Toni Kroos, i det som er den nye managerens første store avgjørelse i forbindelse med oppbyggingen av United-stallen».

Igjen var språket som ble brukt veldig konkret, og igjen var det en journalist som satte ryktet sitt på spill.

Samme type språk ble også brukt da Arsenals Bacary Sagna ble koblet til United forrige helg, en sak som vil se latterlig ut om den franske forsvarsspilleren nå går til Manchester City.

Vi er imidlertid i silly season, og hvem skal vi skylde på? Pressen elsker overgangsspekulasjoner, og når det ikke er noen kamper å skrive om så fyller ryktene et tomrom i avisene. Og hvis leserne ikke elsket disse historiene så ville avisene heller ikke trykket dem. Men de trykker dem – de trykker mer overgangsrykter enn noe som helst annet.

Overgangsrykter gir leserne et glimt inn i det som er en potensielt bedre fremtid med nye spillere. Det blir som en flukt fra hverdagen, og etterspørselen etter rykter er stor.

Selv de minste eller dårligste overgangsryktene kan bli en toppsak på nettet om den involverer en toppklubb. Sosiale medier bygger opp om det hele, og noen supportere er så hektet på rykter at man får inntrykk av at de heller vil ha noe nytt om en spiller på vei inn enn at United skal vinne treble igjen.

Noen fans ønsker også å tro alt som kommer frem. Da jeg, i et intervju med Ed Woodward, spøkte om at United kom til å hente Arturo Vidal fra Juventus i januar – og gjorde det helt klart at det bare var en spøk – så var det fortsatt noen som trodde på det og fortalte det videre som en sannhet. Kanskje var det bare fordi de ønsket å tro det, men jeg kan si ganske så klart at jeg ikke har noen som helst bevis for at Vidal kommer til å ende opp i United.

Men her er det viktigste. United ønsket virkelig Kroos, og David Moyes og Ed Woodward møtte agenten hans flere ganger. Glazer-familien trenger også et United som spiller i Champions League hver eneste sesong, og vet at det må investeres i laget. Det kommer også til å skje.

Det er også plass til nye spillere siden høytlønnede spillere som Vidic, Ferdinand og Giggs forsvinner ut, men det virker som om Kroos til slutt sa nei til United. Nå handler det om å redde ansikt hos begge parter, og dermed vil sannheten utad fortelles fra hver parts side. Det skjer ofte i det som kan være meget kompliserte avtaler.

This article is copyrighted to United.no. If it gets copied and pasted onto another website, we’ll act accordingly for copyright infringement. 

United kommer imidlertid til å kjøpe spillere i sommer. Hadde de ikke gjort det kunne de egentlig bare lagt opp som fotballklubb. Men de kommer til å kjøpe. De må det. Det har Fred the Red fortalt meg.

Måten United går frem på i forhandlinger har endret seg. Med Gill og Ferguson ved roret så foretrakk klubben å jobbe i all hemmelighet. De belønnet også klubber som ikke lekket informasjon.

Javier Hernandez’ forrige klubb ble belønnet med en treningskamp fordi de ikke røpet hans overgang. Hadde de røpet noe kunne prisen på spilleren imidlertid gått opp.

Offisielt sier United ingenting før en avtale er i boks. De ville sett dumme ut hvis de sa det samme som Daily Mail sa om Kroos bare for at det hele endte med at Kroos likevel ikke kommer.

Derfor er det media som snakker på Uniteds vegne, men det er selvsagt også en risikabel strategi all den tid media ikke er Uniteds PR-byrå. Pressen liker heller ikke å trykke ting som i ettertid får dem til å virke dumme.

Det er også verdt å tenke på hvordan nyheten presenteres på. Det er lite trolig at journalister tweeter eksklusivt overgangs-nytt. Ja, de vil kanskje lenke videre til en av sine egne nettsider, men hva er egentlig poenget med å jobbe for å få eksklusiv informasjon bare for å gi den bort gratis?

Den problemstillingen stopper imidlertid ikke tusenvis av klovner eller personer som ønsker å være journalister eller agenter fra å gjøre nettopp det.

Selv kjenner jeg en rekke agenter. Noen av dem er på twitter, men de fleste er ikke det. De som er på twitter forsøker som oftest også å holde en så lav profil som mulig der, og de lekker definitivt ikke informasjon om spillerne sine, selv om de regelmessig snakker med journalister for å sette klientene sine i best mulig lys.

Noen av late-som-journalistene på twitter har også fått mange som følger seg. Én, IndyKaila, har 134.000 personer som følger ham. Det er 134.000 personer som enten vil lures, rett og slett er dumme, ikke forstår engelsk eller synes det er verdt å følge ham siden det hele bare er tøys.

Problemet er at noen personer faktisk tror på ham, og det selv om han aldri er blitt sett på en eneste kamp av noen andre journalister, og til tross for at han aldri har jobbet for noen med et visst rykte i bransjen. To ganger tweetet han nylig om spilleren han hadde stemt på i fotballjournalistenes «Årets Spiller». Det er verdt å merke seg at han ikke en gang er medlem der…

Samtidig ser jeg ordentlig, hardtarbeidende journalister, som jobber med overganger hele livet, bli omtalt som om de ikke har peiling.

Det hele er egentlig latterlig, dette jaget etter å virke som om man vet noe. Og så da? Ja, hva om du vet mye? Da kan du uansett ikke skrive halvparten en gang av det du vet, siden alt handler om tillit. Som journalist får man imidlertid flere biter av puslespillet på den måten.

Forrige uke har jeg både blitt fortalt hvilken klubb David Moyes nå ønsker å overta og hvilken ex-spiller som ikke synes at Van Gaal er en god idé. Ingen av de som fortalte meg dette ønsker imidlertid at dette kommer ut.

Tusenvis av timer vil denne sommeren bli brukt av personer som leser historier uten noen sannhet i seg – bare fordi de håper at de skal bli sanne. Tenk om all den tiden ble brukt til noe produktivt i stedet? Det vil imidlertid ikke skje, siden folk er avhengig av overgangsrykter. Selv de falske.

Forresten, United signerer Lionel Messi på tirsdag….

Andy Mitten

Transfer-vrøvl

Toni Kroos is not signing for Manchester United. How do I know that? Because someone who knows these things, someone whom I trust, told me. It’s not Toni Kroos himself, as I’ve never met him or spoken to him. Nor is it his brother Tom, nor Cruz Beckham. Because he’s eight.

It’s someone on the United side, but if I told you who he was then he’s never going to speak to me again is he?

No, it’s not Fred the Red. Yet United’s mascot probably has a better idea than most of the people passing off information online.

These are confusing times for United fans, with changes aplenty and rumours rife. Football transfer speculation is nothing new, but the manner in which it’s being delivered is. When Sir Alex Ferguson took charge, news mainly would come through tabloid newspapers. Deals were simpler to conclude, journalists more limited in number and easier to deal with. Ferguson was friends with several and would give them nuggets of information.

The Manchester Evening News reporter David Meek used to call Fergie at his office each morning to hear news from the horses’ mouth. Those days are long gone.

On thursday the Daily Mail reported: «Manchester United have agreed a deal to sign Bayern Munich midfielder Toni Kroos and are set to make a stunning move for his team-mate Arjen Robben. A £20million deal for Kroos was agreed when David Moyes was still in charge at Old Trafford and his successor, former Bayern coach Louis van Gaal, has said the move can go ahead.»

This article is copyrighted to United.no. If it gets copied and pasted onto another website, we’ll act accordingly for copyright infringement.

The journalist, Chris Wheeler, is an adept operator and far from a Twitter blagger. He wouldn’t have used such assured language had he not been given the information from a source he trusted. While former chief executive David Gill had little time for journalists, his replacement Ed Woodward regularly briefs what’s going on. Or his version of what’s going on. Which can be very different to what is actually going on when several parties have a vested interest in a potential deal.

Briefs can help unsettle a player, as was the case with Cesc Fabregas last summer. News reported in Britain soon travelled to Spain, where it instigated conversations about whether Fabregas should or shouldn’t go. Subconsciously, fans got used to the idea of him leaving – which can help both clubs in negotiation.

That Kroos news got some United fans excited. Other news outlets reported it, yet less than 12 hours later the Guardian wrote: «Louis van Gaal has ended Manchester United’s interest in Toni Kroos, in what represents the new manager’s first major decision regarding the rebuilding of his squad this summer.»  Again, very definite language being used and journalistic reputations being put at risk. Similar stories were written of Arsenal’s Bacary Sagna moving to United at the weekend. Which will look foolish if the French defender moves to Manchester City.

So what is going on and Kroos right? Sorry. We’re back in the silly season of transfer speculation, but who is to blame? The media loves the speculation of the transfer rumour mill. Without games to report on, it fills a vacuum whenever the transfer window is open. If the readers didn’t love the stories, the newspapers wouldn’t print them. But they do – more than any other topics.

It’s a glimpse into a potentially brighter future with new players, an escape from reality and the demand is insatiable. Even a tenuous transfer story involving a big club can come out top for sport stories online. Social media has added to this and some fans are so addicted to transfer speculation that you sense they’ve rather receive a bit of information than see United win another treble.

Some fans want to believe anything too. When I joked in an Ed Woodward interview that United were going to sign Arturo Vidal from Juventus last January – and made clear it was a joke – some people still believed it and passed it on. Maybe it’s because they wanted to believe it. Can I state quite clearly that I have no evidence whatsoever linking Vidal with United.

Here are the fundamentals. United certainly wanted Kroos and David Moyes and Ed Woodward met his agent numerous times. The Glazers need United to be playing in the Champions League every season. They know they have to invest in the team and will. There is also room for movement given that high earning players like Vidic, Ferdinand and Giggs are off the wage bill. But it looks like Kroos has turned United down. There’s a lot of face saving going on or reinterpretations of events. That happens on both sides in what can be complex deals.

This article is copyrighted to United.no. If it gets copied and pasted onto another website, we’ll act accordingly for copyright infringement.

United will buy players this summer and if they don’t they might as well call it a day as a football club. But they will. They have to. Fred the Red told me.

The manner in which United conduct transfers has changed. Under Gill and Ferguson, the club tried to conduct transfers in secret – they even rewarded clubs they worked with if they didn’t leak stories. Javier Hernandez’s former club were awarded a friendly on account of saying nothing about his transfer. Had they done so, they could have driven up the price of their player.

United don’t put out any information unless a deal has been done. They’d look very stupid saying what the Mail said about Kroos, only for Kroos not to join United. So the media talk on United’s behalf, but that’s also a risky strategy as the media are not United’s public relations department. Nor do they like to look stupid by printing something which turns out to be nonsense.

The manner in which news is delivered should be examined too. Journalists are unlikely to tweet exclusive transfer information. They may link to one of their stories, but what’s the point in them working to uncover information to then give it away for free?

That doesn’t stop thousands of spoofers or wannabe journalists/agents doing that. I know several agents. Some are on Twitter, most are not. Those on Twitter generally try and keep their profile as low as possible. They certainly don’t leak info involving their clients, though they’ll regularly talk to journalists in order to hopefully help the case of their clients.

Some of the blagger journalists on Twitter are prolific. One, IndyKaila, has 134,000 followers. That’s 134,000 people who are either very gullible, very stupid, don’t have a grasp of English or think he’s worth following because it’s one big wind up. But some people really do believe him, this despite him never having been seen at a match by any other journalists, nor working for anyone of repute. He tweeted recently about the player he voted for as the Football Writers’ Association Player of the Year. He’s not even a member of said association.

Conversely, I’ve seen full-time journalists who spend their lives working on transfers described as knowing nothing. It’s all a bit silly, this rush to be seen as being in the know. And what if you do know a lot? You can’t print half the stuff you know because it’s told in confidence, but helps build up intelligence. In the last week I’ve been told which club Moyes wants to move to and which former player doesn’t think Van Gaal is a good idea. None want that information going anywhere.

Thousands of hours will be wasted this summer by people reading stories which aren’t true in the hope that they are. Imagine if that time was put into something constructive, but it won’t be as people are addicted to transfer stories. Even if they’re false. United are signing Lionel Messi on Tuesday.

Powered by Labrador CMS