HVA SKJEDDE, DEL 2: To dager før Sir Alex fikk jobben for 25 år siden, fikk United virkelig gjennomgå i lokalavisa.

(Bildet over er av Peter Davenport, og er fra 1986)

Søndag er det 25 år siden Sir Alex Ferguson overtok United-skuta.

Vi har gravd i arkivene til lokalavisa Manchester Evening News (MEN) for å finne ut som skjedde i de siste dagene før skotten kom inn for Ron Atkinson.

Torsdag presenterte vi del 1 – om Ron Atkinsons vurderinger etter 1-1-kampen mot Coventry – uka før Ferguson overtok.

Nå har vi kommet til 4. november 1986.

United reiste til Southampton for omkamp i ligacupen.

Dette var saken lokalavisa MEN skrev etterpå:

De var heldige som bare tapte 1-4.

Manchester Uniteds 1-4-tap mot Southampton i ligacupen var mer en skam enn et tap.

3. rundekampen ga laget en mulighet til å bedre det som har vært en fryktelig seriestart. Men de viste bare halvhjertet innsats i forsøket på å ta den muligheten de hadde. I stedet gikk de på sitt største tap siden Watford slo dem 5-1 før FA-cupfinalen i 1985.

Den gangen kunne man forstå det (siden United møtte Everton i cufinalen uka etter, vår anmerkning), selv om man i rettferdighetens navn også må nevne at United pådro seg ytterligere to skader på The Dell.

Skader

Colin Gibson og Norman Whiteside måtte begge forlate banen i 1. omgang. Noe som førte til en større reorganisering. Kevin Moran ble flyttet opp på midtbanen, og unge Nicky Wood ble kastet inn i en kamp som langt ifra kan kalles ideell for ham.

Det gir ikke de andre spillerne mye ære at den 20 år gamle Oldham-gutten, som fortsatt ikke har startet en seniorkamp, var minst like god som de andre der ute.

United hadde faktisk en god periode i 2. omgang – etter at de hadde kommet seg etter reorganiseringen av laget. De måtte imidlertid tåle 0-1 like før pause. George Lawrence scoret etter fantastisk forarbeid av Jimmy Case.

Uniteds respons var altså god – en stund – men dette United-laget er skjørt for tiden. Både mentalt og fysisk. Det var tydelig i måten de lot Case – én spiller som ikke ble vurdert som god nok for Liverpool lenger – å styre det hele på. De hadde heller ingen svar på farta til Lawrence og lille Danny Wallace. Sistnevntes 2-0-mål ble starten på et mareritt de siste 20 minuttene.

Matthew Le Tissier erstattet Wallace, og scoret hjemmelagets to siste mål. Det var hans første mål for Southampton.

United scoret sitt mål et par minutter før slutt, men det var bare takket være et dårlig tilbakespill at Peter Davenport fikk sjansen til å runde Peter Shilton. Det var uansett en mager trøst for United-fansen, siden Southampton lett kunne scoret enda flere mål.

Var heldige

Colin Clarke bommet på åpent mål etter bare fire minutter. Wallace og Larence misbrukte også sjanser. United var faktisk heldig som slapp unna med 1-4.

Så dårlig var det faktisk.

Chris Nicholl, Southampton-manageren insisisterte på at det ikke hadde vært en enkel seier, men innrømmet samtidig at alle liker å spille mot United akkurat nå.

Jeg er ikke overrasket, avsluttet David Meek i MEN.

En trøblete sesongstart hadde altså blitt enda verre.