– Panikk-kjøp hjelper ikke

HVA SKJEDDE, DEL 1: Søndag er det 25 år siden Sir Alex kom til klubben. Vi ser på hva som skjedde i de dramatiske novemberdagene den gangen.

Publisert Sist oppdatert

Frem til søndagens 25-årsjubileum vil vi se på hva som skjedde i dagene før vi hentet tidenes mest suksessrike United-manager.

Vi har gravd i arkivene til lokalavisa Manchester Evening News, og de neste dagene vil vi gi dere historien – slik den stod på trykk i lokalavisa – om hva som skjedde i forbindelse med sparkingen av Ron Atkinson og ansettelsen av Sir Alex Ferguson.

Her er del 1:

– Panikk-kjøp vil ikke hjelpe

Det var overskriften i Manchester Evening News (MEN) 2. november 1986. Dagen før hadde United bare spilt 1-1 hjemme mot Coventry. Peter Davenport hadde scoret målet, men vi stod bare med tre små seirer på 13 seriekamper.

Vi flørtet med nedrykksspøkelset.

Det skjedde etter to sesonger med 4. plasser og en storstilt satsing.

Ingen var selvfølgelig fornøyd.

– Men jeg har ingen planer om å gå inn på overgangsmarkedet akkurat nå. Man ser fordelene av å ha en stor tropp når vi får skader som vi har nå – selv om det siste vi trengte akkurat nå var skader på disse tre spillerne (Bryan Robson (bildet), Gordon Strachan og John Sivebæk), sa Atkinson til MEN.

– Det er greit å si at vi burde bruke mer penger, men hvor vil jeg få tak i spillere som er bedre enn de vi allerede har i denne klubben, la han til.

Lokalavisa foreslo selv Steve Hodge (Aston Villa) eller David Speedie (Chelsea) – som begge var tilgjengelig for overgang den gangen.

Uten at United gjorde noe med det tipset.

– Kjemper for livet

Men lokalavisa ga seg ikke. Før omkampen i ligacupen, borte mot Southampton noen få dager senere, er det snakk om krise.

– United kjemper for å avverge krise, skrev MEN i tittelen på United-saken sin i siste utgave før Southampton-kampen 4. november.

I saken stod det følgende:

– Manchester United kjemper for livet i bortekampen mot Southampton. De røde er desperate etter cupsuksess etter en svak sesongstart. De vet at de må ha suksess i ligacupen hvis de skal blidgjøre alle supporterne og få bort noen av de mørke skyene som nå henger over Old Trafford, skrev David Meek.

– Klubben trenger også et publikumssnitt på 36.000 på hjemmekampene for å gå i null, og med bare 36.946 tilskuere til stede mot Coventry så nærmer klubben seg også en krise der. Forrige ukes tilskuerantall på 23.000 hjemme mot Southampton i cupen var også voldsomt lavt, og et tegn på dalende interesse.

– Manager Ron Atkinson vet at han må gi fansen noe å glede seg over hvis de skal fortsette å dra på kamper. Det er spesielt viktig for at United skal kunne håndtere de enorme lønnsutgiftene de nå har.

– Det er på tide at vi gjør det bra i ligacupen igjen, sier Atkinson i en kommentar.

– Noen gode cupkamper vil bety mye.

United reiser til Southampton uten skadde Bryan Robson, Gordon Strachan og John Sivebæk. Mike Duxbury erstatter Sivebæk på høyrebacken, og Remi Moses overtar for kaptein Bryan Robson. Det er også ventet at Colin Gibson kommer inn på laget etter en lengre periode på reservelaget. Gibson spilte sesongens to første kamper, skadet seg og har ikke kommet tilbake på laget etter det.

Og det var det i den siste saken i MEN før Southampton-kampen.

Hvordan gikk det mot Southampton? Hva skrev MEN etter kampen 4. november 1986? Det kommer vi tilbake til fredag 4. november 2011.

Powered by Labrador CMS