Potensielt livsfarlig tospann på topp? Romelu Lukaku og Zlatan Ibrahimovic.

Knuser tallene til Ibrahimovic

Romelu Lukaku kan innlede sin United-karriere vel vitende om at han er en giftigere målscorer enn sin forgjenger.

Publisert Sist oppdatert

I et av sine første intervjuer som United-spiller kunne den belgiske 24-åringen fortelle at han hadde spurt Zlatan Ibrahimovic om tillatelse om å få overta drakt nummer ni, men tallene fra forrige sesong levner uansett liten tvil om at Lukaku fortjener den klassiske målscorertrøya, tidligere båret av spillere som Sir Bobby Charlton, Andy Cole og Dimitar Berbatov.

Opta-tall fra forrige sesong viser nemlig at Lukaku (25 seriemål) ikke bare scoret flere mål enn Ibrahimovic (17 seriemål), men også at den daværende Everton-spissen var langt mer effektiv foran mål og dominerende i luftrommet.

Effektiv Lukaku, sløsete Zlatan

Tilfeldighetene vil ha det til at både Lukaku og Ibrahimovic ifølge Opta hadde til sammen 25 store målsjanser i løpet av forrige sesong.

Lukaku satte 18 av sine 25 forsøk i mål, mens Ibrahimovic misbrukte tilsvarende antall og kun scoret på sju.

Det er en vesentlig differanse med hensyn til uttelling. Lukaku scoret på 72 prosent av sine store målsjanser, sammenlignet med Ibrahimovic som lå helt nede på 28 prosent.

Det er imidlertid verdt å merke seg at Lukakus siste sesong i Everton også var hans desidert beste.

I 2015/16 lå uttellingsprosenten på store sjanser på 42 prosent, mens den i 2014/15 var helt nede på 37 prosent – nesten halvparten av hva den var i fjor.

SLØSTE: Men Zlatan scoret en del viktige mål, som her da han stanget inn Herreras innlegg, og med det avgjorde ligacupfinalen.

Opta definerer for øvrig en stor målsjanse som en situasjon der det forventes at en spiller skal score, eksempelvis alene med keeper, eller fra kort hold. Med andre ord er det mange av målene som scores som ikke befinner seg innenfor denne kategorien.

Overlegen i duellene

Selv om det hører med til historien at Ibrahimovic, som spilte 830 minutter mindre enn Lukaku, i gjennomsnitt hadde flest sjanser av de to når vi tar spilletid med i regnestykket, er det vanskelig å argumentere mot at den ferske United-spissen er en giftigere målscorer enn mannen han skal erstatte.

Lukaku scoret oftere (hvert 131. minutt) enn Ibrahimovic (hvert 143. minutt), Lukaku kom til flere skudd på mål (55) enn Ibrahimovic (46), Lukaku var langt mer dominerende, både i luftrommet og på bakken (242 duller vunnet) enn Ibrahimovic (132 duller vunnet), og Lukaku skaffet flere frispark enn han forårsaket, i motsetning til Ibrahimovic.

Og det for et Everton-lag som i utgangspunktet skulle være svakere enn United på papiret.

(bruk rullegardinen til å klikke deg gjennom tallene)

25-målsgrensen

Uansett har Romelu Lukaku fortsatt en vei å gå før han kan matche seg med Zlatan Ibrahimovic i europeisk toppfotball.

24-åringen har aldri scoret mer enn 25 seriemål i løpet av en sesong. Den milepælen har Ibrahimovic nådd fem ganger i løpet av sin 18 år lange karriere.

Og med tanke på at mannen han kanskje først og fremst er tiltenkt å erstatte er tidenes United-toppscorer som nå befinner seg i Lukakus gamle lekegrind, burde det vel være nok å strekke seg etter?

 

Powered by Labrador CMS