– Endret for sent. Hadde god tid til å justere før 2-0

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide
Følg Eide på Twitter ved å klikke her.

Valg av formasjon skulle bli skjebnesvangert for Ole Gunnar Solskjær.  Han valgte å starte kampen i 5-2-1-2, mot en slags 5-3-2.

Med et backledd som ikke beskyttet rommet på utsiden av de to sentrale midtbanespillerne, så ble det masse plass sentralt i banen.

United ble rett og slett vendt bort de første minuttene av kampen.

Trøbbel for midtbanetoeren

Med denne duoen går ikke beinflyttingen like fort. Vi ser her at ballfører kan stå upresset i siderom og crosse ballen. Legg merke til overtallet RB Leipzig får på motsatt side.

I tillegg er det ingen sjanse til å vinne evt andreballer her, da midtbanen til United er dratt over til venstre.

Dette er forspillet til 1-0. AWB kan ligge bredere også, men siden det kommer et løp bak ryggen på Lindelöf så må han inn for å hjelpe. Han må imidlertid lese vendinger tidligere, slik at det blir en duell i luften og ikke én mot én langs bakken.


Identisk situasjon:

Dette er risikoen laget bærer, når de spiller med to sentrale midtbanespillere, og tre foran der som ikke skal ha ansvar ned i banen.

I dette tilfellet måtte Wan-Bissaka tyvstarte så han rekker å lage en duell i luften. Her er det ingen løp som går mellom stopper og back, så han kunne hatt en bredere utgangsposisjon.

Wan-Bissaka rakk imidlertid aldri i press, og det endte med et innlegg.

2-0-scoringen

Spilleren i midtsirkelen får ballen.

Her er ser i tydelig hvor smalt hele laget til United er.

Da ender det slik det må; innlegg og scoring på bakre stolpe.

Så endelig – justering i presset

Dette var noe de burde gjort fra start, i etterpåklokskapens lys, men ikke minst etter at de blir kjørt voldsomt i starten.

Det hadde de tid til før 2-0.

BILDET OVER VISER: Etter justeringen kunne United, som her, bryte motstander. På den måten fikk de her én av flere gode kontringer.

BILDET OVER VISER: McTominay spiller Rashford rett gjennom på mål, men han kløner dessverre med ballen. Dette presset stoppet Leipzig, og gav United noen muligheter til å komme tilbake i kampen.

Det var et riktig grep, men kom for sent.

Litt bedre også i 2. omgang

BILDET OVER VISER: United fortsetter å støte i mellomrom. Dette gav United en helt annen kontroll i det defensive spillet i andre omgang.

BILDET OVER VISER: En helt annen intensitet over forsvarsspillet gav United mer initiativ. United skviser ballfører med tre spillere. Dette kan de gjøre når det er bra press på ballfører.

Den defensive delen av spillet var avgjørende for United sin del, for i det hele tatt ha sjanse til å komme inn i kampen.

Men Leipzig er gode

BILDET OVER VISER: Her ser vi at Maguire har spilt ballen til Shaw, og Leipzig markerer de nærmeste spillerne. Shaw har få valg.

BILDET OVER VISER: Matic får ballen, og er allerede godt pakket inn. Det er ikke mange valg Matic har her.

BILDET OVER VISER: Matic mister ballen, og vi ser at Leipzig har pakket inn Matic med tre spillere. Leipzig var svært dyktige i forsvarsspillet sitt, slik som dette eksemplet her viser.

3-0-scoringen

BILDET OVER VISER: Her er innlegget som fører til 3-0. Det kunne vært unngått på en veldig enkel måte. Regelen i slike tilfeller er – ansvar for spiller i front.

Det vil si i dette tilfellet at Maguire skyver nærmere nummer 9, og Williams må skyve inn der hvor Maguire står nå.

BILDET OVER VISER: Da ender Kluivert helt alene foran mål, og kan score enkelt.

Opphentingen

Pogba fikk en del plass på midten når McTominay dro på flere løp frem i banen. Sammen Van de Beek så skapte de to mer rom for Pogba. Pogba er også bedre til å posisjonere seg enn Matic, og han fikk dermed mer plass utover i omgangen. Pogba slår denne ballen på første berøring.

United var bedre til å posisjonere seg i mellomrom, som her, og til å true flere rom samtidig. Det ender med corner, som Pogba scorer på.

Konklusjon:

Nå er det såpass mange kamper på rad at inngangen til kampene er svake. United havner ofte bakpå, og ofte ganske tidlig i kamper.

Starten av kamper sier noe om hvordan lag har forberedt seg til kamp, og når de til stadighet havner bakpå tidlig  så er det nå på tide å lure på hva slags forberedelser denne gjengen gjør.

Det positive her er at de nok en gang greier å gjøre endringer til det bedre. Men de vil ikke greie å hente inn 1, 2 eller 3 mål i hver kamp.

Det dette laget leverer nå for tiden er altfor ustabilt.

Prestasjonene svinger for mye, fra kamp til kamp, men også innad i en enkelt kamp. Det er den største utfordringen Solskjær har nå slik jeg ser det; å stabilisere laget. De har vist at de kan være gode. Men akkurat nå så er det helt 50/50 hva de kommer til å prestere, uansett motstander.

Dette er Øyvind Eide:

Du kan følge Eide på Twitter her.

Les alle hans taktiske analyser for united.no her.

Powered by Labrador CMS