Ordkrigens generaler

Historien om Sir Alex Ferguson og Rafael Benitez er lang, konfliktfylt og stappet med spenstige sitater.

Publisert Sist oppdatert

Det er liten tvil om at de viktigste duellene i fotball foregår ute på banen. Likevel er det med tiden blitt mer og mer fokus på hva som skjer på sidelinja og psykologisk krigføring er blitt et våpen i jakten på å få motstanderen i knestående allerede før kampstart.

Kranglene stammer naturligvis fra Benitez tid som manager for erkerival Liverpool. Nå er imidlertid spanjolen tilbake i England hvor han med blandet hell har tatt over Chelsea. Benitez har blant annet kritisert både fans og styret i Chelsea for manglende støtte.

Søndag er det duket for «reunion».

Sir Alex Ferguson lot seg imidlertid ikke vippe av pinnen da engelske journalister forsøkte å lure skotten ut på glattisen på pressekonferansen fredag.

– Jeg sparker ingen som ligger nede. Det er ikke min stil, sa han da han ble spurt om hva han mente om Benitez sin innsats i Chelsea.

Hvor mye et eventuelt håndtrykk betyr på søndag er opp til hver enkelt å vurdere.

Her følger uansett et sammendrag av de to managerenes innholdsrike historie som blant annet inneholder taler, gestikulering og en klovn.

Juli 2007

Som managere i to av verdens største rivaliserende klubber sier det seg selv av Ferguson og Benitez aldri har vært bestevenner. Likevel var det kanskje i 2007 startskuddet for krigen ble avfyrt.

Uniteds venstreback Gabriel Heinze legger inn overgangssøknad og ønsker seg av en eller annen grunn til klubbens største rival, Liverpool. Ferguson nekter å slippe argentineren til Rafael Benitez og aksepterer istedet et tilbud fra Real Madrid.

Januar 2009

Benitez angriper Ferguson på en pressekonferanse hvor han stiller forberedt og leser opp en ferdigskrevet tale hvor han punkt for punkt beskriver hvordan skotten behandler ligaens dommere og ikke blir straffet for det.

– Alle managere må vite at det kun er Mr. Ferguson som kan snakke om kampprogrammet og dommerne uten at noe skjer, sa blant annet Benitez.

Ferguson hadde følgende å si om talen i etterkant:

– Jeg er nødt til å lese mer Freud før jeg kan forstå alt det der. Jeg vet ikke hvor det kom fra og jeg finner det ikke spesielt interessant. Det plaget meg aldri og det plager meg ikke nå.

Se hendelsen, populært kalt «Rafa’s rant», nedenfor.

<iframe width=»542″ height=»315″ src=»http://www.youtube.com/img src=’https://cdn.united.no/uploads/united_ez/72237611.jpg’ class=’ez-size-original wp-image-38764 aligncenter’/>

September 2011

Benitez uttaler seg om «vennskapet» med Ferguson.

– Jeg møtte ham på en bar under Champions League finalen mellom Barcelona og Arsenal (i 2006) og det var ganske interessant fordi var venner. Men da vi nærmet oss United var vi ikke venner. Det er fotball og jeg vil si at jeg ikke ønsker å være venner. Hvis han vil ha et vennskapsforhold, så greit, men jeg vil vinne trofeer.

Oktober 2011

Rafael Benitez er arbeidsløs etter et mislykket opphold i Inter. Det hindrer ham likevel ikke i å kommentere Fergusons ledelse av United. På spørsmål om han mener Ferguson er årsaken til Uniteds suksess sier spanjolen følgende:

– Nei, jeg tror det er pengene de har brukt. Hvis du ser på overgangshistorikken med Rooney og Ferdinand for eksempel. 30 millioner pund for en ung spiller eller en midtstopper. Hvert år er United godt stilt. Det er ikke bare på grunn av intervjuer og pressekonferanser, det er fordi de hadde penger.

April 2012

United er midt i tittelracet, mens Benitez stadig er uten jobb. Ferguson klarer likevel å snike til seg et stikk mot sin gamle rival.

– Jeg husker for et par år siden da Liverpool slo oss 4-1 på Old Trafford. Det geniet Benitez sa de hadde planlagt å slå oss ved å slå lange baller i bakrom. Husker du det? Klovn.

November 2012

Rafael Benitez har tatt over Chelsea. Ferguson gratulerer spanjolen ved å si at han hadde flaks.

– Rafael Benitez er veldig heldig. Jose Mourinho vant trippelen med Inter; Rafa tok over og de vant verdenstittelen uten å gjøre noe særlig. Han hadde ingenting å gjøre med byggingen av laget.

<iframe width=»542″ height=»315″ src=»http://www.youtube.com/embed/124hZ4xoWPI» frameborder=»0″ allowfullscreen></iframe>

Benitez responderte på følgende måte:

– Folk prøver å vinne på ulike måter. Jeg ønsker å respektere folk, men noen ganger kan jeg ikke gjøre det fordi de dytter deg.

Januar 2013

Nytt år og nye muligheter! Vel, det virket uansett som verken Ferguson eller Benitez hadde nyttårsforsetter som gikk ut på å reparere et allerede hanglende forhold.

Benitez tar nemlig opp tråden fra «Rafa’s rant» i 2009 og anklager Ferguson for hans innflytelse på dommere og forbundet.

– Jeg så hva som skjedde før og kanskje flere nå ser det samme. Jeg vil ikke snakke så mye om det fordi det er så åpenbart. Det er opp til FA hva de vil gjøre, sa Benitez.

Ferguson var ikke spesielt interessert i å diskutere saken ytterligere og responderte:

– Jeg bryr meg ikke om hva Rafa sier for å være ærlig. Jeg har andre ting å tenke på.

Mars 2013

Hvem trekker det lengste strået – sportslig sett? Ferguson står med åtte seire mot Benitez, mens spanjolen har fire. Ett oppgjør har endt uavgjort.

Kilder: The Sun, The Guardian, The Telegraph

Powered by Labrador CMS