spanskm20182021

Kan det skje for femte år på rad?

Manchester Uniteds herrelag har ikke vunnet et trofé siden Europa League-triumfen i 2016/17 på Friends Arena i Solna, Stockholm.

Vi har opplevd store øyeblikk i Europa siden dette også, med PSG-triumfen i 2019 som det største høydepunktet, mens det også har vært store skuffelser i løpet av de årene.

Mens sesongene fra 2017/18 har vært preget av et United-lag som har variert fra det fantastiske til det helt forferdelige både i hjemlige turneringer og ute i Europa, så er det uansett én ting som er felles for de fire sesongene før denne:

Det har vært spansk motstand som har ødelagt for oss i Europa hver eneste gang.

Nå betyr jo ikke det at United taper mot spanske lag hver gang. Under Ole Gunnar Solskjær slo United ut både Real Sociedad og Granada fra Europa League på veien mot finalen i 2020/21-sesongen, mens denne sesongen kom vi oss helskinnet gjennom en gruppe som blant annet inneholdt Villarreal, med to seiere mot laget som slo oss i nevnte Europa League-finale. I 2018/19 kom Mourinhos United seg også gjennom en Champions League-gruppe med Valencia i (selv om det bare ble ett poeng på de to kampene).

Uansett er det altså slik at det til slutt har vært spansk motstand som har blitt vår bane.

Atletico Madrid v Manchester United: Round Of Sixteen Leg One - UEFA Champions League
SCORET SIST: João Félix, som er i god form.

2017/18: Sevilla

José Mourinhos United trakk Sevilla i Champions League-åttendedelsfinalen, og med portugiseren ved roret hadde mange tro på at United kunne komme seg langt i turneringen.

United trakk Sevilla i åttendelsfinalen, og var favoritter der.

Det forandret seg ikke etter 0-0 i Sevilla, selv om United ikke hadde med seg noe bortemål tilbake til Manchester.

På Old Trafford stod det lenge 0-0, men så scoret plutselig Wissam Ben Yedder i både det 74. og det 78. minutt, og plutselig måtte United ha tre scoringer. Det kom én – fra Romelu Lukaku i det 84. minutt – men det var rett og slett ikke nok. Mourinho og United var ute av Champions League.

SENDTE UNITED UT AV CHAMPIONS LEAGUE: Wissam Ben Yedder og Sevilla.

2018/19: Barcelona

United var fortsatt høyt oppe etter mirakelet i Paris, men drømmen tok igjen slutt mot spansk motstand, denne gangen Barcelona.

Barcelona var regjerende spansk ligamester, og endte opp med å vinne La Liga i denne sesongen også, og de var ganske klare favoritter mot Solskjærs United.

På Old Trafford vant Barcelona 1-0 etter at Luke Shaws selvmål ble godkjent etter at VAR gjorde om på assistentdommerens offsideavgjørelse, og på Camp Nou sørget to Lionel Messi-mål de første 20 minuttene for at det hele ble en ganske lite spennende affære. Til slutt vant Barcelona 3-0, og 4-0 sammenlagt.

Samme dag som United forsvant ut av turneringen, så scoret for øvrig både Cristiano Ronaldo og Donny van de Beek da Erik ten Hags Ajax vant 2-1 mot Juventus i Torino, og med det slo ut Juventus av Champions League, og kvalifiserte seg til Champions League-semifinalen.

SENDTE UNITED UT AV CHAMPIONS LEAGUE: Lionel Messi og Barcelona.

2019/20: Sevilla

2019/20-sesongen ble veldig spesiell, men ikke så spesiell at United ikke fant tid til å bli slått ut av spansk motstand igjen.

United møtte Sevilla i Europa League-semifinalen, en kamp som på grunn av pandemien ble spilt tidlig i august i Köln i Tyskland.

Det stod om en finaleplass mot enten Inter eller Shakhtar Donetsk (Inter, viste det seg), og det startet bra for United da Bruno Fernandes ga United ledelsen på et straffespark (skaffet av Marcus Rashford) i kampens niende minutt.

Dessverre var ikke det kampens eneste mål. Suso utlignet for Sevilla etter litt over halvspilt førsteomgang, og i det 78. minutt scoret Luuk de Jong målet som sendte Sevilla til finalen, en finale hvor et uheldig Romelu Lukaku-selvmål skulle vise seg å gi spanjolene tittelen.

United klarte altså ikke å ta hevn for det frustrerende tapet under Mourinho i 2018.

SLO UNITED UT AV EUROPA LEAGUE: Sevilla, her fra etter Susos utligning.

2020/21: Villarreal

Var den spanske forbannelsen over? United hadde slått ut både Real Sociedad og Granada på veien til Europa League-finalen, men Villarreal ble finalemotstander etter å ha slått Arsenal i semifinalen.

I finalen tok Villarreal ledelsen litt før halvtimen var spilt da Gerard Moreno scoret i Gdansk, men Edinson Cavani utlignet for United i den andre omgangen.

Flere mål ble det ikke – ikke før straffekonkurransen.

Der scoret United på ti straffer på rad, noe som vanligvis ville vært nok til å vinne en straffekonkurranse, men Villarreal scoret elleve på rad, mens David de Gea bommet på Uniteds ellevte straffespark.

Juan Mata, Alex Telles, Bruno Fernandes, Marcus Rashford, Edinson Cavani, Fred, Daniel James, Luke Shaw, Axel Tuanzebe og Victor Lindelöf scoret på Uniteds straffespark, i den rekkefølgen.

Villarreal CF v Manchester United - UEFA Europa League Final
IKKE DE GEAS STYRKE SOM FOTBALLSPILLER: United tapte Europa League-finalen etter at David de Gea var den eneste som bommet av alle 22 straffetakerne.

2021/22: Atlético Madrid?

Det står 1-1 etter første kamp mot Atlético Madrid, etter Anthony Elangas utligning i Madrid.

Hvem som er favoritter er egentlig ikke så godt å si – det går fint an å argumentere for begge lag som favoritter – men det er uansett en sjanse for United til å bryte en trend med å bli slått ut av spansk motstand.

I alle fall foreløpig. United kan jo fortsatt bli slått av Villarreal eller Real Madrid senere i turneringen, selv om det skulle bli seier her!

UTLIGNET I MADRID: Anthony Elanga, her sammen med Bruno Fernandes og Aaron Wan-Bissaka.