Taktisk analyse: Derfor rant målene inn

Øyvind Eide tar for seg de beste scoringene i 9-0-seieren mot Southampton.

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide


Å spille 11v10 er ikke så enkelt som mange skulle tro. Vi har sett utallige kamper der laget som er én mann mindre vinner kampen. Eller at de er så gode på å drepe kampen, at det ebber ut i uavgjort.

Jeg skal se nærmere på det United kan ta med seg videre fra scoringene i større grad enn det overordnet taktiske bildet. Det ble ganske raskt klart at United kom til å vinne kampen mot Southampton.

EKSPERT: Øyvind Eide er sportsdirektør for Norges Toppidrettsgymnas. UEFA PRO trener, veileder UEFA A og Mentor i prosjekt kvinnelige topptrenere. Trener i norsk toppfotball i ti år. Han rykket blant annet opp til Tippeligaen med Kongsvinger høsten 2009, og var trener for Stabæk kvinner mellom 2012 og 2016.

1-0

I bilder nedenfor er Southampton (SOU) én spiller i undertall.

De valgte da å spille 4-4-1, der de vanligvis spiller 4-4-2. Det gjorde at United fikk et naturlig overtall bakfra, med 4v1 spiss: to stoppere og to sentrale midtbanespillere.

Trekket til Solskjær var som vi ser her:

Én midtbanespiller, i dette tilfellet McTominay, flyttet seg opp i mellomrom. De trengte ikke fire til å spille seg forbi en spiss. Det holder med 3v1. Måten McTominay har posisjonert seg på, gjør at de også får et overtall i mellomrom. Bertrand, som er venstreback, får to spillere å forholde seg til. I tillegg kommer målscorer Wan-Bissaka på yttersiden. United posisjonerte spillerne sine slik at overtallet var nærmest mulig mål, og ikke midt på banen.

Vi skal også se at motsatt side med Cavani og Rashford truer bakrom, mens nærmeste side, med Fernandes og MacTominay truer mellomrom. Da får United trussel både foran og bak leddet til SOU. Det gjør at bakre leddet til SOU sprekker opp, der to spillere velger å stå, mens to spillere faller av.

Legg også merke til hvor langt inn Ings (nummer 9 hos SOU) må skyve når de ikke har to spisser foran seg for å nekte spill gjennom leddet. Dette skal få konsekvenser senere når Wan-Bissaka kommer på bakre stolpe.

Når Wan-Bissaka scorer på bakre stolpe her er det flere ting som er veldig bra, som United gjerne kan ta med seg videre.

For det første er det tre spillere som okkuperer hele området rundt 16 meteren. Dette er det spillet Liverpool er utrolig gode på: å vinne ballen tilbake rundt 16-meteren til motstander.

Det andre er antall spillere inne i boksen.

Det tredje er hvilke spillere det er. Jeg mener at McTominay burde vært der også, med sin hodestyrke.

Wan-Bissaka som har en meters forsprang på bakre stolpe, der kanten til SOU måtte skyve langt inn i banen på forrige bildet, gjorde at han ikke rakk ned og hjelpe forsvaret. Bertrand har fulgt løpet til Greenwood inn, og åpnet rommet på bakre stolpe.

3-0

Etter de første minuttene og scoringene senket SOU presset sitt mye.

Men se hvordan United nå posisjonerer spillerne sine for å få overtall:

Midtbanespilleren må forholde seg til både Fred som ligger foran og Fernandes som ligger innenfor. Cavani okkuperer en stopper, som ikke kan gå frem i Fernandes. I tillegg får høyrebacken et dilemma, der han både har ansvar for Greenwood og Shaw.

Som om ikke det var nok truer Wan-Bissaka bakrom som backen må følge. Det åpner siden for Rashford.

Her er det så mange gode utgangsposisjoner og bevegelser at det skal godt gjøres å greie å følge med på alt.

Nedenfor spilles det inn sentralt. Der blir det veldig trangt, men ballen ender til slutt opp hos Rashford, som står het alene. Wan-Bissaka gikk på løp i det forrige bildet, noe som åpnet hele høyre side.

Legg merke til at begge stopperne nå er ute på hver sin spiller: Cavani og Fernandes. Høyreback kom seg ikke lenger inn enn til Greenwood, og da får Fred E6 rett mot mål. Det er stor avstand mellom back og stopper motsatt.

Se også her på antall United-spillere inne i 16-meteren:

Shaw og Cavani er posisjonert for andreball ved 16-meteren. Selv om vi skulle ønske oss Cavani foran mål i stedet, så blir det noen ganger vekslinger.

Fred fortsetter sitt løp alene mot bakre stolpe, og Bednarek må kaste seg ut med en fot for å nekte Fred scoring, og scorer selv.

4-0

Her er det i hovedsak to ting vi skal se på.

Se først på bevegelsen til Rashford. Han starter inn i banen, og tar med seg to spillere på løp, noe som åpner rom for Shaw:

Det andre er utgangsposisjonen til Cavani. Han står i det vi kaller blindside, én meter bak venstre skulder til stopperen. Denne meteren vil han beholde hele veien til scoring.

Her ser vi at Shaw får mye rom, og han får god tid til å slå et presist innlegg til Cavani:

Vi ser at Cavani fortsatt har en liten meter bak skulderen til stopperen. Det vi også ser er at laget har en felles forståelse for at det nå kommer et innlegg og posisjonerer seg med tanke på dette.

Nedenfor står spillerne nærmest i kø for å score mål. Cavani har fortsatt sin meter, der han får stå helt fritt og heade inn 4-0. Bare ved å stå riktig har han fått en perfekt posisjon og trenger bare en liten bevegelse for å bli helt fri.

5-0

Her skal vi legge merke til stopperne som er veldig høyt i banen:

En ting er at de fikk plass til å utfordre helt der oppe. Det vil ikke se slik ut i andre kamper, men viljen til å utfordre var stor. Jeg ønsker at de tar med seg dette til andre kamper. Dette er et bilde vi er vant til å se fra City, der de kommer høyt med hele laget og spiller langt inne på motstanders halvdel.

Igjen skal vi se på utnyttelse av de små rommene som oppstår. Van de Beek tar på seg oppmerksomheten til den ene stopperen, og drar han over mot Uniteds høyreside, om det så er bare én meter. Det gir Martial rom for å starte sitt løp og bygge opp litt fart før han bryter offsidelinjen. Her var Martial god i denne kampen.

Men pasningen kommer ikke på første, og derfor må han gjøre noe nytt.

For å skape mer forvirring så har Van de Beek fortsatt sin bevegelse forbi Martial:

Da må også forsvarerne foreta en veksling. Dette går for tregt, og de greier ikke å fange opp Martial.

Igjen er det samhandling som skaper rom for andre. Kombinert med utsøkte pasningsføtter blir det veldig farlig foran mål.

Konklusjon

Det er mange detaljer her. Men det er detaljer som avgjør kamper på dette nivået.

Jeg skal prøve å oppsummere litt:

  • Mange spillere kommer på løp inn i boksen for å score på innlegg.
  • Spillere fyller opp rundt 16-meteren for å vinne ballen raskt tilbake.
  • Spillere posisjonerer seg bevisst for å skape overtall på de rette stedene.
  • Spillere beveger seg for å frigjøre andre spillere.
  • Bevegelse foran mål.
  • Utfordre bakfra.

Det er masse å lære fra slike kamper. I tillegg får spesielt spissene selvtillit av å score mål. Så dette kan ha vært en utrolig viktig kamp for United.

NB! Alle bilder er hentet fra TV 2.

Powered by Labrador CMS