Taktisk analyse: – Går neppe i den samme fellen igjen

En hel rekke ting gikk galt mot Sheffield United. Alt fra ekstremt slurvete pasninger og valg, via svakt keeperspill, til dårlig press og bevegelse.

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide


Dette var kvelden der United viste hvor svake de kan være på en dårlig dag.

Det er en utfordring, og har vært det tidligere.

Bunnivået til de beste lagene er høyere enn dette, og det må United jobbe med.

EKSPERT: Øyvind Eide er sportsdirektør for Norges Toppidrettsgymnas. UEFA PRO trener, veileder UEFA A og Mentor i prosjekt kvinnelige topptrenere. Trener i norsk toppfotball i ti år. Han rykket blant annet opp til Tippeligaen med Kongsvinger høsten 2009, og var trener for Stabæk kvinner mellom 2012 og 2016.

Slurv

Bildet nedenfor er typisk for denne kampen: Rashford møter, ned i et rom der det er SHU-spillere som okkuperer. Mens de som har rom, Pogba  og Martial, står i ro. Matic må også komme seg ut av pasningsskygge. Det er i realiteten kun én bevegelse her, og det er feilvendt spiller.

I det neste bildet pakkes Rashford inn, og SHU vinner ball. Men nå ser vi tydelig hvilke rom som burde vært truet. SHU har sju spillere i dette bildet, og er således sårbare for vending. Mot 5-3-2 krever det mer av spillerne, Pogba og Martial MÅ ta slike bevegelser som markert her. Bevegelse er den eneste måten å skape rom på mot slike lag. Da kan United utnytte 1v1, eller vending av spill osv.

Nedenfor vinner United ball lavt i banen og Pogba kan spille en enkel ball til Fernandes, som hadde gitt United en god kontringsmulighet. Leddet til SHU er helt flatt, og gir rom i mellom seg.

I stedet spiller Pogba denne ballen faktisk rett til motspiller. Vi må kunne forvente mer fra en spiller av Pogbas kaliber. Her kunne United spilt seg gjennom hele seks spillere på én pasning. Da er det bare fire igjen som forsvarer målet. Mot lag som er så lave og kompakte i presset som SHU, så må slike øyeblikk taes godt vare på. Hvis ikke må United spille mot etablert i 90 minutter.

I bildet nedenfor er det egentlig et godt utgangspunkt for å angripe. Martial og Rashford stikker i bakrom, Telles ligger på utsiden, og Fernandes er på vei ned i det rommet som Rashford etterlater seg. Jeg kunne ønsket meg at Pogba inviterte seg litt høyere, for å skape trussel foran og bak de sentrale midtbanespillerne til SHU. I tillegg til at Greenwood kommer inn fra høyre, så får Wan-Bissaka enda mer plass for vending.

Samtidigheten i bevegelsene er åpenbart ikke gode nok for Maguire, da han velger å slå den ballen på fot til Martial, som egentlig var på vei i bakrom. I tillegg går ballen inn i en sekk der SHU har overtall 4v2. Med så dårlig rytme bryter SHU, og kan sette i gang eget angrep.

Press

Dette er et typisk press for denne kampen: United-spillere er spredt i presset. SHU har tre spillere ledig, hvor United ikke vil være i nærheten av å sette godt nok press. Dette er situasjoner der motstander får lov til å enten kontre, eller etablere spill.

Noen sekunder senere ser det tilsynelatende bedre ut. Men gjør det egentlig det? Greenwood er alene mot to. Når han er på vei i press har SHU 2v1. Martial er alene mot tre. Der blir det minst én spiller ledig, om han velger å press keeper. Sentralt i banen har United flyttet opp spillere så de har kontroll.

Det optimale her hadde vært følgende:

1. Greenwood i press.
2. Wan-Bissaka går opp i nummer 29.
3. Pogba eller Matic kommer opp i nummer 4.
4. Rashford må skyve inn fra venstre og hjelpe Martial.

Nedenfor er en annen situasjon der United har nok folk rundt ball til å vinne den. Når vi ser hvor mange SHU-spillere som er ledig, så MÅ United vinne ballen. United står i fare for at fem spillere blir spilt av, altså halve laget.

Og det er nettopp det som skjer. Fleck ser i et øyeblikk ut som Maradona og dribler av to United-spillere. Det gir SHU en god kontringsmulighet.

Valgene offensivt

Her kommer det en god vending av spill. United har 3v2 på venstre side. Mot 5-3-2  er vending av spill et meget viktig verktøy.

Noen sekunder senere har United fortsatt overtall 3v2, og bevegelsene er i gang.

I stedet for å bruke det åpenbare overtallet på utsiden på venstre, spiller Martial inn mot Rashford, der de pakkes inn 4v2.

Nedenfor er Tuanzebe på vei frem. Han har tatt et tydelig mottak av ballen ut mot høyre side, og det er et signal til SHU om at oppspillet nå kommer på denne siden. Da skyver de over så de har overtall 3v2. Om Pogba hadde flyttet seg frem i banen, ville SHU fått en utfordring rett foran seg, og avgitt rom enten til Pogba eller Fernandes.

Fernandes får ballen, og pakkes godt inn 2v1. Her ser vi tydelig det rommet som Pogba har foran seg. Tuanzebe har god vinkel inn til Pogba i det rommet, så det hadde vært et godt og åpenbart valg. Men siden Pogba blir stående, er det bare to feilvendte alternativer rett fem i banen. Enkelt for SHU.

Konklusjon

Alt var ikke bare kaos og negativt. De gjorde bare ikke de riktige tingene ofte nok.

Her har SHU hele ni spillere rundt ball, mens Greenwood står helt alene motsatt.

Vendingen kommer hurtig, og da får United overtall 2v1 på utsiden. Dette ender i et skudd fra 16-18 meter som stryker stolpen. Det kommer av vending av spill, med hardt løp av Wan-Bissaka på utsiden. SHU forsvarte seg godt, men det var absolutt muligheter for United til å gjøre dette oftere.

I kombinasjon med de andre bildene vi har sett, med svak bevegelse, svakt press, og svak presisjon, så er dette rett og slett en for svak prestasjon fra United.

Dette erkjenner de nok selv også, og de kommer nok ikke til å gå i samme fellen igjen. SHU forsvarte seg godt, men gjorde ikke noe ekstraordinært. Dette handlet i stor grad om eget spill.

NB! Alle bilder er hentet fra TV 2.

Powered by Labrador CMS