martei

«Derfor kan Martial bli veldig viktig i innspurten»

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide

Martial er tilbake … og hva betyr det? 

Martial er ofte veldig vandrende, og det gjerne dypt i banen.

Ten Hag gjorde tilpasninger til dette, og utnyttet det som tidligere har gitt supportere grå hår, nemlig lange møtende bevegelser.

Samspillet Sabitzer – Martial ble et godt grep.  

Sevilla i forsvar 

Bilde1
Bilde2

BILDET OVER VISER: Her er et eksempel på Sevillas manglende evne til å dekke rom: Fernandes får stå helt alene på utsiden av de to sentrale midtbanespillerne.  

Bilde3

BILDET OVER VISER: Fra dette rommet kan han angripe rett på backleddet, og det ble en del slike situasjoner.  

Martial (og Sabitzer) 

Bilde4

BILDET OVER VISER: Men det var Martial som skulle utnytte rommene best i første omgang: slik som her, så kommer Martial i en posisjon vi har sett mye tidligere, ganske dypt i banen, foran de to sentrale hos Sevilla. Fernandes trekker seg opp i banen.  

Bilde5

BILDET OVER VISER: Martial gjør derimot noe som han ikke gjorde så mye tidligere: han snur med ballen og setter fart fremover. Tidligere har han ofte spilt ballen tilbake der den kom fra, til backleddet. Se hvor mye rom Fernandes får nå, i rommet rundt de to sentrale. Legg merke til Sabitzer sin posisjon, som har fylt opp spissplassen mot stopperne.  

Bilde6

BILDET OVER VISER: Martial drar seg elegant gjennom Sevilla sitt forsvar, og kan utfordre mot 16-meteren til Sevilla. Det ble ikke scoring her, men samspillet og bevegelsene mellom Martial og Sabitzer skulle gi uttelling.  

Bilde7

BILDET OVER VISER: Ved 1-0 så ser vi litt av det samme som forrige situasjon: Martial har denne gang trukket seg ut i siderom bak backen til Sevilla som har fulgt Sancho lavt i banen. Sabitzer har nok en gang kommet seg opp i spissposisjon. 

Bilde8

BILDET OVER VISER: United kombinerer seg frem i mellomrom, og har nå 3 spillere i meget gode posisjoner.  

Bilde9

BILDET OVER VISER: Fernandes finner Sabitzer som har plassert seg melllom to tunge og trege stoppere. De rekker aldri å reagere når Sabitzer snur fort og skyter.  

Bilde10

BILDET OVER VISER: 2-0 kommer på en kontring, men vi ser det samme samspillet mellom Martial og Sabitzer: Martial er litt heldig og utnytter en feil hos Sevilla. Sabitzer er lavt i banen, men vet hvor han skal posisjonere seg når han ser Martial får kontroll.  

Bilde11

BILDET OVER VISER: Noen sekunder senere så er Sabitzer på plass igjen mot stopperne. Martial fører ballen frem, og gjør seg klar til å slå en meget genial pasning til Sabitzer.  

Bilde12

BILDET OVER VISER: Sabitzer stikker igjen mellom de trege stopperne til Sevilla. Pasningen fra Martial er utsøkt, og Sabitzer kan igjen sette en ball i nettet.  

Bilde13

BILDET OVER VISER: Martial som feilvendt var utrolig viktig i denne kampen, der det ofte ble ledig til å spille frem til spiss. Slik som her når Wan-Bissaka klarerer ballen til Martial. Under hardt press tar han ned ballen.  

Bilde14

BILDET OVER VISER: Og Martial gjør det eneste riktige: han spiller fremover i banen.  Nettopp denne pasningen er helt avgjørende for at United skal kunne komme seg ut av press og etablere eget spill.  

Bilde15

BILDET OVER VISER: Dermed kan United kontre. Og det hele starter med Martial sin viktige og riktige involvering.  

Bilde16

BILDET OVER VISER: Da Martial gikk ut, så vi fikk se at United slet med å få flyt i spillet på samme måte. Sabitzer og Weghorst ble ofte liggende flatt. Dermed ble ikke rommet mellom forsvar og midtbane utnyttet særlig ofte. Slik som her burde Weghorst droppet ned (rød pil).  

Bilde17

BILDET OVER VISER: Dermed ble det større avstander for United i angrep, og det gjorde at Sevilla kontrollerte rommene i større grad.  

Konklusjon 

I en kamp mot et relativt svakt Sevilla-lag, så fikk Martial en god kamp. Han ser ut til å være i god form, og kan bli veldig viktig i innspurten som nå kommer.

Martial er blitt godt coachet på å utnytte riktig rom, og andre spillere fyller opp posisjonene rundt, som gjør at Martial kan spille eller vende fremover i banen.

Samtidig skal vi ikke la oss bli for optimistiske.

Det er sjeldent United møter lag som avgir så mye rom som det Sevilla avga i første omgang spesielt.

Men likefullt er det en viktig spiller å få tilbake, som nå virker å ha selvtillit til å kunne bidra på slutten av sesongen.  

Sevilla er et lag som skal slås, og når det blir 2-2 med United i undertall, så får United det tøft i Spania. Her burde United drept kampen. Det kan koste de dyrt.  

Skaden til Martinez er selvfølgelig også noe som skaper trøbbel. Han har vært helt enestående de siste ukene.

Men det er gode erstattere.

Fernandes sin karantene derimot, blir en utfordring. En ting er å spille uten Rashford, men å spille uten Fernandes i tillegg? Det blir en stor utfordring for Ten Hag.

Jeg er glad jeg ikke står i Ten Hag sine sko nå. 

Øyvind Eide:

EKSPERT: Øyvind Eide er sportsdirektør for Norges Toppidrettsgymnas. UEFA PRO trener, veileder UEFA A og Mentor i prosjekt kvinnelige topptrenere. Trener i norsk toppfotball i ti år. Han rykket blant annet opp til Tippeligaen med Kongsvinger høsten 2009, og var trener for Stabæk kvinner mellom 2012 og 2016.

Øyvind Eide er sportsdirektør for Norges Toppidrettsgymnas. UEFA PRO trener, veileder UEFA A og Mentor i prosjekt kvinnelige topptrenere. Trener i norsk toppfotball i ti år. Han rykket blant annet opp til Tippeligaen med Kongsvinger høsten 2009, og var trener for Stabæk kvinner mellom 2012 og 2016.

Her kan du lese flere tidligere analyser fra Eide.

Powered by Labrador CMS