Chelsea v Manchester United - The Emirates FA Cup Final

«Ten Hag forvandlet laget med tre konkrete grep»

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide, UEFA PRO-trener


Alle var spent på hvordan det gamle trikset med ekstra trening skulle slå ut til denne kampen, men det var noe langt mer enn en ekstra løpetur som førte til en forvandling i kampen mot Liverpool.

Når man møter Liverpool er det alltid mye spenning knyttet til hvordan en greier å stå av starten, som gjerne er preget av et veldig intenst Liverpool-press!

Hvordan forsvarte United seg?

 

1-forsvar

BILDET OVER VISER: United gikk ut med markering på midten. Tre spillere skulle ta ut trioen til Liverpool. Liverpool slet med å finne ut av dette i starten.

Løsningen de gikk etter var ofte å slå opp til spiss. Denne korridoren til spiss blir åpen, slik som på bildet nedenfor, når Eriksen og McTominay blir brede med sine markeringer.

2-markeringer

BILDET OVER VISER: Det samme fortsatte i andre omgang. Dette er ofte et ganske krevende spill, også fysisk, men United greide å stå av det og fullføre kampen.

3-kampen

BILDET OVER VISER: Og når ballen ble spilt til spiss eller mellomrommet, var stopperne til United meget dyktige på å støte frem, slik som Varane her.

4-her

BILDET OVER VISER: Det samme gjelder Martinez, som også var aggressivt oppe for å støte som i bildet nedenfor. Det gjorde at United kunne beholde aggressiviteten lenger fremme i banen.

Hva skjedde på 2-1-målet?

 

5-2-1

BILDET OVER VISER: Det er nesten feil å ta Dalot etter denne kampen, men på målet til Liverpool gjør han en klassisk feil, da han ikke holder markering til situasjonen er avklart. Dermed havner han på etterskudd, og Salah får en sjanse til å score.

Hva gjorde United i angrep?

6-angrep

BILDET OVER VISER: Spesielt i starten var Fernandes på noen løpeturer frem i banen. Liverpool fulgte ikke disse løpene fra midten. Det gjorde at midtstopperen til Liverpool ble liggende alene 2v1, som her.

7-2v1

BILDET OVER VISER: I dette angrepet får Fernandes taklet ballen videre til Elanga, som setter ballen i stolpen.

Disse løpene, samt løp i bakrom, var effektive så lenge United hadde ball og var høyt oppe i banen. Utover i 1. omgang ble United spilt så lave at de ikke rakk å få spillerne høyt i banen.

Derfor fikk de færre slike situasjoner.

8-situasjoner

BILDET OVER VISER: Det var gode vinkler da United skar seg gjennom backleddet. De bygget opp fart bakfra, og timet pasningene utrolig godt.

 

9-godt

BILDET OVER VISER: Her er det Martial som spiller gjennom Rashford, som ikke gjør noen feil og scorer. Endelig fikk vi se farten til United igjen! Og mot det høye forsvaret til Liverpool var det gode muligheter for å utnytte det.

10-det

BILDET OVER VISER: Selv på overtid jaget United bakrom. Liverpool fortsatte å stå høyt hele kampen igjennom med sitt forsvar. United var dyktige på å straffe de, og burde fått enda bedre betalt for dette spillet.

Konklusjon

Litt enkelt sagt var det disse taktiske grepene som utgjorde forskjellen i denne kampen:

  • Høyt press med markering på midten.
  • True bakrom.
  • Slå langt fra keeper, så de ikke blir satt under press rundt egen 16-meter.

Men den viktigste analysen var ikke bildene.

Før denne kampen var jeg svært spent på hvordan det ville gå i starten av kampen mot det intensive presset til Liverpool. Spesielt med tanke på det vi så for en uke siden. Men aggressiviteten og entusiasmen var det absolutt viktigste grepet inn mot denne kampen.

Spesielt backene hadde en utrolig god kamp. De var på Liverpool-vingene sine som klegger!

Bortsett fra en liten periode i første omgang, hadde United stort sett så bra kontroll man kan ha mot det gode Liverpool-laget.

Ten Hag har gjort tøffe valg med laguttaket, men det måtte til for å kunne få til det engasjementet og intensiteten i spillet. Spillerne som ble tatt av, har ikke dette i seg akkurat nå. Tøft, men helt riktig.

Veldig ofte vil det være sånne kamper som dette som kan snu en trend. Dette så vi også under Solskjær. Når de hadde hatt en svakere periode, kom det gjerne en sterk prestasjon mot et godt lag som snudde trenden.

Jeg tipper vi kommer til å se en litt annen utgave av United i de neste kampene enn det vi så i de to første.

EKSPERT: Øyvind Eide er sportsdirektør for Norges Toppidrettsgymnas. UEFA PRO trener, veileder UEFA A og Mentor i prosjekt kvinnelige topptrenere. Trener i norsk toppfotball i ti år. Han rykket blant annet opp til Tippeligaen med Kongsvinger høsten 2009, og var trener for Stabæk kvinner mellom 2012 og 2016.

Powered by Labrador CMS