eidebrentfordtakt050423

«Ten Hag gjorde noen viktige grep»

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide

Kampen mot Brentford hadde noen spenningsmomenter for min del: Hvordan ville United se ut med tanke på utfordringene jeg tok opp i forrige analyse, og vil de kunne komme tilbake på seierssporet, i en kamp der spillet flyter bedre?

Spørsmålene ble bare delvis besvart.

Høydepunktene fra 1-0-seieren:

Meget tett forsvar

1

Brentford lå svært kompakte i 5-3-2. De lå så lavt med spissene at United sjelden kom inn i rommet mellom spiss og midtbane. Dette er et viktig rom for United å komme inn i, for å kunne styre spillet.

2

Det ble ofte slik som dette: United som slår langt. Brentford går opp og følger United spillerne. Når United da slår langt så møter de sterke midtstoppere i luften.
Brentford ønsket altså at United skulle slå langt. Men da lå også muligheten der til å komme inn i rommet mellom spiss og midtbane. For det skapte litt strekk i laget til Brentford.

3

Og det gjorde United etter hvert. Her har de flyttet Shaw inn på sentral midtbane, et trekk vi har sett fra United en del ganger.

4

Det åpnet igjen rom mellom forsvar og midtbane. Det viktige trekket var nok kanskje ikke at Shaw gikk inn, men at det var truende bevegelse mellom spiss og midtbane. Da lokkes neste ledd opp, så ville United trenge inn i neste rom, slik vi ser her når Shaw er i mellomrom.

5

Brentford gjorde en liten justering til andre omgang. De fortsatte med å markere United-spillere, men løftet indreløper opp i press på sideback, og det åpnet hele midtbanen til Brentford. United kunne derfor oftere tre gjennom presset til Brentford.

6

Et annet moment var vending av spill, men United fikk ikke utnyttet dette ofte nok, og det hang nok sammen med et moment jeg skal beskrive lenger ned i analysen; balanse i laget. Men rommene var der etter vending! Her crosses ballen til Dalot, som er utenfor bildet. Legg merke til bevegelsen til Antony, som går i rommet mellom stopper og back, mens ballen er på vei. Dette er en gjenganger når United vender spill. Backen til motstander går ofte i press på ytterste spiller, og etterlater ofte rom bak seg.

7

Da kan Antony spilles gjennom.

8

Dermed kommer McTominay til en meget god avslutning etter vending av spill. Det strekker motstander sideveis, selv når de spiller med fem bak.

9

Vi fikk begge de ovennevnte momentene med vending av spill og utnyttelse av rommet mellom spiss og midtbane utover i kampen: Her lokker United frem midtbanen til Brentford, og Sabitzer får plutselig mye rom i mellomrommet.

10

Fra den posisjonen så vender han spillet høyt i banen, og United kan bruke overtall motsatt.

Disiplin og balanse

11

Selv om United fikk en del gode angrep, så hadde de ikke samme gjennombruddskraft som vi har sett tidligere, og det henger sammen med at Ten Hag har hatt fokus på balanse i angrepsspillet. Slik som vi ser her når United misser på en pasning høyt i banen.

12

Brentford får lov til å spille seg ut av det første presset, og kan få med spillere i kontringen.

13

Men det viser seg å bli vanskelig, for de møter et disiplinert United-lag som er i veldig god balanse for å stå i mot kontringene til Brentford.

14

Vi så det hele veien gjennom kampen: United misser her igjen en pasning høyt i banen.

15

Sekunder senere så er United nok en gang disiplinerte, og er i overtall bak i banen.

Konklusjon

Jeg innledet med noen spørsmål jeg hadde til kampen:

Hvordan ville United se ut med tanke på utfordringene jeg tok opp i forrige analyse, og ville de kunne komme tilbake på seierssporet, i en kamp der spillet flyter bedre?

Utfordringene fra forrige analyse ble ikke besvart. Brentford er ikke dyktige nok til å kunne gjenta taktikken til bedre lag. Dermed vil det fortsatt være et usikkerhetsmoment for min del.

Derimot så fikk United en seier. Ikke basert på et forrykende spill, med mange sjanser, men gjennom en disiplinert tilnærming til kampen der laget skulle angripe med balanse, og stoppe kontringene til Brentford. Dermed så ble det en kamp med få sjanser.

Ten Hag gjorde noen viktige grep:

  • Balanserte laget i angrep
  • Strammet opp disiplinen
  • Truet de rette rommene mot en 5-3-2-formasjon
  • Spilte med fem bak på slutten da Lindelöf kom inn for å sikre seieren

Når et lag er litt i urytme, slik som United har vært, så kommer underholdningsverdien i andre rekke. Å sikre poeng er det viktigste. Så på grunn av balansen i laget, så er det flere spillere bak ballfører, enn det vi har vært vant til å se. Da blir det vanskeligere å angripe. Men en litt mer «defensiv» tilnærming til kampen sikret tre poeng. Dermed kan United slippe litt av presset, og kan til neste kamp fokusere på å også få mer flyt i angrepsspillet.

Øyvind Eide:

Øyvind Eide er sportsdirektør for Norges Toppidrettsgymnas. UEFA PRO trener, veileder UEFA A og Mentor i prosjekt kvinnelige topptrenere. Trener i norsk toppfotball i ti år. Han rykket blant annet opp til Tippeligaen med Kongsvinger høsten 2009, og var trener for Stabæk kvinner mellom 2012 og 2016.

Her kan du lese flere tidligere analyser fra Eide.

Powered by Labrador CMS