eidebou

«Her ser vi en tydelig forskjell fra tidligere managere til Ten Hag»

Publisert

Av: Øyvind Eide, UEFA PRO-trener
Følg Eide på Twitter her

Erik ten Hag bør være veldig fornøyd med hvordan dette laget utvikler seg. Det er ikke bare på resultattavla vi kan se fremgang, vi ser det også med det blotte øye på banen.

Nå har det vært noen kamper mot ujevn motstand, men snart kommer det toppoppgjør igjen.

Ten Hag har likevel jobbet målrettet med mannskapet og bygger sakte, men sikkert sten for sten.

Pass på roteringene

bou1

BILDET OVER VISER: Ten Hag liker å rotere på litt plasser i det offensive spillet. Vi har sett det tidligere at en back ofte kan komme inn i banen. Det kan skape forvirring hos motstander, men det er ikke utelukkende positivt å drive med disse roteringene.

Her ser vi Shaw som er inne i midten, mens Casemiro er ute på backen.

Så slås det langt fra Lindelöf. Her ville Casemiro fulgt etter den lange pasningen for å vinne andreballen.

Shaw derimot, har ikke dette i blodet, og jogger ut på backen sin.

bou2

BILDET OVER VISER: Når stopperen header den ballen ut, så ser vi hvor mye rom som Shaw nå har etterlatt.

Dette kan by på store utfordringer.

bou3

BILDET OVER VISER: Og det gjør det også når Bournemouth kan stå helt i ro og fred og ta ned ballen, og dermed starte et angrep.

bou4

BILDET OVER VISER: Her ser vi derimot hvordan det skal se ut når Casemiro er på rett sted.

Shaw slår langt. Casemiro er gående på vei MOT Shaw. Men likevel så har snur han etter ballen, fordi han vet så godt hva som er hans oppgave når ballen går over hodet hans.

bou5

BILDET OVER VISER: Når midtstopper nå header ballen ut, så ser vi Casemiro på full fart fremover. Den ballen står det hans navn på.

bou6

BILDET OVER VISER: Det ender med en duell som, selvfølgelig, Casemiro kommer ut av med ballen i.

Det er fordeler og ulemper med begge deler når det gjelder denne roteringen.

Ja, det kan skape bevegelse hos mostander i forsvar, som igjen åpner rom. Men det kan også skape trøbbel, slik vi så på første bilde i denne serien.

Og for å forsterke disse bildene ytterligere: Om United hadde rotert i denne situasjonen, så hadde ikke de scoret på frisparket til Eriksen.

Dette er nemlig situasjonen i forkant av fellingen til Rashford, som Casemiro scorer på. Casemiro vinner ballen, og ballen havner ute hos Rashford til slutt, som blir holdt igjen og får frispark.

Donny van de Beek

Målet mitt var å se litt på hvordan DVB deltar i angrepsspillet til United, men med hans skade rett før pause, så ble det nok en trist sorti for hollenderen.

Han sliter med å sette fotavtrykket sitt i dette laget.

bou7

BILDET OVER VISER: Llikevel kunne vi se antydninger til hva han kan bidra med. Vi har i mange tidligere analyser sett at Fernandes er god på å komme på løp gjennom backleddet til motstander.

DVB viser at han kan gjøre det samme, og det ville vært berikende for spillet til United om det var flere spillere som kunne ta på seg noen dybdeløp igjennom kampen.

Her ser vi et godt bilde på timingen hans. Han starter perfekt fra dypt i banen, mens ballen er på vei til sentral spiller.

bou8

BILDET OVER VISER: Det gjør at han får plass mellom motsatt back og stopper, mot et ryggende forsvar. Pasningen er også veldig god.

bou9

BILDET OVER VISER: Det mangler bare en halvmeter på at han får kontroll på ballen og er alene gjennom.

Det krever mye å få til denne timingen, og han gjorde det flere ganger. Det demonstrerer ferdighet, ikke tilfeldighet.

Men som så mange ganger før med DVB, det blir ikke noe sluttprodukt.

bou10

BILDET OVER VISER: Litt senere så er han på løp igjen, denne gang mellom back og stopper på ballside. Igjen posisjonerte han seg mens ballen ble spilt til Shaw. I utgangspunktet har både back og stopper hos motstander en spiller hver seg, som de passer på.

Dette skaper et rom for DVB.

bou11

BILDET OVER VISER: Han får ballen og setter fart inn i rommet. Stopperen glir ut, og nå er det bare en spiller som forsvarer foran mål. Slike løp skaper rokkeringer hos forsvaret, og en 1v1 situasjon mot en stopper her ute er en god situasjon å være i – selv om dette ender resultatløst.

Rett før pause går DVB av banen. Hva fremtiden hans i United er, lurer jeg fortsatt på. Denne omgangen gav ingen svar.

Han har noen iboende egenskaper som åpenbart er svært gode. Og han har bevist at han kan levere målpoeng. I Nederland. Og det er vel kanskje det som er svaret; Nivået i England er for høyt. Det blir aldri noe sluttprodukt.

2-0-scoringen

Denne scoringen er veldig interessant, og viser en tydelig endring fra tidligere managere i United: hvordan de spiller ut mot høyt press.

bou12

BILDET OVER VISER: Den røde pilen viser United sin løsning, som de ofte tydde til i flere sesonger: korte pasninger foran presset til motstander.

Dette forenkler presset deres, og er en farlig måte å spille seg ut på.

Derimot så velger United nå å spille etter den svarte pilen; gjennom presset til motstander. Dermed er hele midtbanen til motstander spilt av på én pasning.

bou13

BILDET OVER VISER: Shaw følger egen pasning og kommer plutselig rettvendt på backleddet.

bou14

BILDET OVER VISER: Dermed kan United angripe 6v4, og scorer et lekkert mål. Stor gevinst  på enkel løsning.

bou15

BILDET OVER VISER: Ny situasjon, der United denne gang spiller over presset, men med det samme resultatet: De har spilt bort alle motspillere som er gått i press på hver sin United-spiller.

bou16

BILDET OVER VISER: Dermed havner United nok en gang i en gunstig posisjon. Dette enkle grepet med å spille over eller gjennom det høye presset til motstanderne er utrolig effektivt.

Et nødvendig bytte

bou17

BILDET OVER VISER: Bournemouth fikk en god periode midtveis i andre omgang. Noe av årsaken var kollektiv hjerneblødning av United, men at det var en dårlig balanse i laget ble synlig utover i omgangen.

Her ser vi ett eksempel, der Casemiro er oppe og presser, med Eriksen som også er fremme.

Dermed ender de helt flatt, og blir spilt ut på én pasning.

bou18

BILDET OVER VISER: Hadde en bedre motstander kommet i denne posisjonen, så hadde det blitt scoring. Kun et svakt innlegg nekter en stor målsjanse imot.

Det riktig grepet var å sette Fred inn, som kan og vil dekke rommet sentralt i banen.

Konklusjon

Ofte er vaktbikkje-jobben til Casemiro veldig usynlig, men i denne kampen var han til de grader synlig! Og første omgangens soleklare beste spiller!

Han brøt angrepene til Bournmouth, og slo pasninger til spillere ingen andre på banen kunne se. Og kroner det med scoring!

Utover det, så ser vi et lag som begynner å ta fasong.

Det blir tydeligere og tydeligere hva fremskrittene har vært siden Ten Hag overtok.

At kampen åpner seg litt utover i andre omgang er ikke så rart. Det er et tett kampprogram, og mange spillere får sjansen. Både de som er i form, og de som ikke er det. Det gjør noe med balansen i laget.

Det fylles likevel på med gode kamper nå, og det er en solid og viktig grunnmur å ta med seg inn i en travel vår.

Øyvind Eide:

Øyvind Eide er sportsdirektør for Norges Toppidrettsgymnas. UEFA PRO trener, veileder UEFA A og Mentor i prosjekt kvinnelige topptrenere. Trener i norsk toppfotball i ti år. Han rykket blant annet opp til Tippeligaen med Kongsvinger høsten 2009, og var trener for Stabæk kvinner mellom 2012 og 2016.

Her kan du lese flere tidligere analyser fra Eide. 

Powered by Labrador CMS