Manchester United v Leicester City - Premier League

«Her bommet Ten Hag kraftig»

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide

Mot et Tottenham lag som bidro sterkt til underholdningsverdien med svakt forsvarsspill og dårlig balansert angrepsspill, så var det aldri noe tvil om hvor seieren skulle ende.

Men dette var også en «game of two halves», som det heter.

Store rom, men de skal utnyttes

TA Tottenham1

BILDET OVER VISER: Selv om rommene var store, så skal de utnyttes også. Tottenham spilte 5-4-1, men hadde kanter som av og til ikke ville gjøre den defensive jobben, så det lignet mest på 5-3-2. Slik som her hvor de 3 midtbanespillerne som skal dekke banebredden, selvfølgelig ikke greier det. Og blir dratt over til en side. Dette var en gjenganger, hvor United kunne rulle opp angrepene på motsatt side.

TA Tottenham2

BILDET OVER VISER: Og da fortsetter utfordringene til Tottenham, de havner langt inn mot ballfører, uten å gå i press. Dermed kan United rulle videre.

TA Tottenham3

BILDET OVER VISER: Sancho utfordrer inn i banen (firkanten) og scorer. Selv om United sender en spiller på overlapp, så forblir 3 forsvarere inne mot Sancho. Ingen kommer tett nok, og Sancho får det sekundet han trenger for å fyre av.

TA Tottenham4

BILDET OVER VISER: Ny situasjon her, Sancho har stor plass og én pasning setter nærmest hele Tottenham ut av spill. Legg merke til at Tottenham er nærme United-spillerne, men så og si ingen ligger tett nok. De var til enhver tid 2-3 meter unna United-spillerne. Uvant å se et så svakt forsvarsspill i Premier League.

TA Tottenham5

BILDET OVER VISER: Fra denne posisjonen så vi ofte United rulle opp angrep. Disse rommene gjentok seg, gang på gang.

TA Tottenham6

BILDET OVER VISER: Her har United akkurat vunnet ball, og Antony har kontroll før han fører innover i banen. Legg merke til midtbanen til Tottenham, den står godt plantet ved midtstreken. Det er dumt mot et United-lag som virkelig hadde fart i bena til denne kampen.

TA Tottenham7

BILDET OVER VISER: Denne bildeserien er nok et godt eksempel på opprulling. Og vi kan gjenta det til det kjedsommelige. Men United gjorde mye riktig mot et totalt uinspirert Spurs i forsvar.

TA Tottenham8

BILDET OVER VISER: Nok en stor sjanse etter godt United spill. Det ble mange repetisjoner på angrepsfotball for United. Noe de vil nyte godt av før innspurten av sesongen.

TA Tottenham9

BILDET OVER VISER: Samme her igjen; legg merke til hvor langt unna Tottenham er i presset. Det gir United tid til å posisjonere spillere, Dalot i dette tilfellet i en god posisjon i bredden. Legg også merke til hodene til Tottenham spillerne, de er alle vendt mot Fernandes med ballen. Ingen tenker på å sjekke ut rommene og løpene.

TA Tottenham10

BILDET OVER VISER: Fernandes får frispark, men Dalot har god plass der ute. Nok en gang en opprulling for United.

Defensivt moment

TA Tottenham11

BILDET OVER VISER: Casemiro fikk en oppgave med å ha et ekstra øye med Kane. Her er det i utgangpunktet ingen grunn til at Casemiro skal droppe ned som stopper. Allikevel følger han Kane helt ned.

TA Tottenham12

BILDET OVER VISER: Her blir han værende sammen med Kane og lager 2v1 med Shaw. Dette er riktignok en mer naturlig situasjon for Casemiro å komme ned, når Lindelöf glir ut i siderom.

TA Tottenham13

BILDET OVER VISER: Litt senere i situasjonen så vinner United ball, og taper den igjen. Da oppsøker Casemiro Kane med en gang, og nekter spill til han.

TA Tottenham14

BILDET OVER VISER: Dette er i forkant av en stor Tottenham-sjanse. Den kommer av et øyeblikks uoppmerksomhet av Casemiro: Casemiro følger løpet til Kane, men Kane stopper bak ryggen til Casemiro.

TA Tottenham15

BILDET OVER VISER: Casemiro driver ballwatching, og får ikke med seg at Kane stopper. Dermed så blir det masse rom for Tottenham, og Kane blir playmaker i angrepet.

TA Tottenham16

BILDET OVER VISER: Dermed skulle det ikke mer til, at Casemiro mister Kane ett sekund, så ble det stor sjanse til Tottenham.

Andre omgang

TA Tottenham17

BILDET OVER VISER: Tottenham kom mer med i andre omgang. Noe av grunnen var presset til Tottenham, som løftet seg. Det skulle ikke mye til for å løfte det, men det er noe annet som dukket opp i andre omgang. Se hvor tett de er og presser De Gea, og står opp i Casemiro. En helt annen avstand i presset nå.

TA Tottenham18

BILDET OVER VISER: Og plutselig da er det United som kommer bakpå. Her henger de ikke med når Tottenham vinner utspillet fra De Gea. Og det er større rom for United å dekke når de får strekk i laget.

TA Tottenham19

BILDET OVER VISER: Så er bildet helt skiftet, der Tottenham ruller opp flere angrep på rad.

TA Tottenham20

BILDET OVER VISER: Her ser vi også at presset i det lave presset er vesentlig bedre. De dobler mot Martial, fordi avstandene i laget er bedre.

TA Tottenham21

BILDET OVER VISER: Og når de vinner ball såpass aggressivt, så er det mye vanskeligere å plukke opp Kane, slik som her når Casemiro ikke har sjans til å nærme seg Kane. Det var kortere avstander i Tottenham, og da blir det enklere for de å spille seg ut av presset også.

TA Tottenham22

BILDET OVER VISER: Så er det United sin tur til å være sløve, dette i forkant av 2-2-målet. United står med mange spillere på én side av banen. Så slås det fra De Gea, motsatt av disse spillerne. Dermed er United veldig dårlig posisjonert for å vinne andreballen. Malacia blir liggende alene med to spillere.

TA Tottenham23

BILDET OVER VISER: Kane får ballen, og både Malacia og Dalot kommer på etterskudd av sine spillere.

TA Tottenham24

BILDET OVER VISER: Dermed er 2-2 ett faktum. Ute av posisjon, greier aldri United å gjenopprette kontroll.

Konklusjon

Når Tottenham byr på usedvanlig svakt forsvarsspill så skal kampen drepes.

Det skal være en kamp som dør ut i andre omgang, i stedet tar det fyr for Tottenham. Spurs løfter presset sitt og United greier aldri å matche intensiteten til Spurs.

Så enkelt kan vi si at det var. Det var en enkel analyse fra første omgang, og en ditto enkel analyse fra andre.

Ten Hag har fått mye skryt for byttene sine i år. Men han lykkes ikke alltid.

Her mener jeg han bommer kraftig.

Martial og Fred inn er to gode bytter, og nødvendige bytter. Martial for å kunne være en slags target man når United må spille over det høye presset til Tottenham. Og Fred inn for Eriksen, for å vinne andreballer og dekke mer rom.

Men så går Wan-Bissaka ut, for Malacia. I en kamp der man skal forsvare en ledelse, må den beste 1v1 spilleren være på banen. Kan selvsagt være noe jeg ikke vet om her, men dette fremstår merkelig.

Det samme kan sies om Weghorst. Jeg skjønner at det handler om dødballer og duellkraft mot slutten. Men jeg tenker at Sabitzer ville gitt mer trykk i midtbanen mot duellsterke Spurs-spillere på slutten.

Det er fristende å si at Ten Hag byttet bort seieren her, men spillet inneholder selvsagt mer enn disse byttene. Men de var definitivt med å spille en rolle.

En kamp United burde vunnet. Men når de ikke avgjør mens laget er i flytsonen, så inviterer man motstander inn i kampen igjen.

Øyvind Eide:

Øyvind Eide er sportsdirektør for Norges Toppidrettsgymnas. UEFA PRO trener, veileder UEFA A og Mentor i prosjekt kvinnelige topptrenere. Trener i norsk toppfotball i ti år. Han rykket blant annet opp til Tippeligaen med Kongsvinger høsten 2009, og var trener for Stabæk kvinner mellom 2012 og 2016.

Her kan du lese flere tidligere analyser fra Eide.

Powered by Labrador CMS