taktiskanalysewhufcokt22c

Kan vi nå slå fast at «dette er Ten Hag-fotball»? Svaret er ja

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide

Det er spilt såpass mange kamper nå at jeg i denne analysen har sett på noen fellestrekk vi har sett i andre kamper, som også ble vist i denne kampen mot West Ham.

Kan vi nå slå fast at «dette er Ten Hag-fotball»?

Jeg tror vi kan det, og dette er noe av det vi ofte ser igjen i kamper.

Trender defensivt

1

Det var en kort periode hvor det sprakk skikkelig bakover for United, men i de siste kampene har det vært flere «clean sheets» og bra forsvarsspill. Noe av det som vi ofte ser, er at United skaper overtall i forsvar. Slik som her, når det starter med at West Ham spiller seg gjennom første ledd hos United. Legg merke til avstanden de røde spillerne har til ballfører her.

2

To sekunder senere, så er tre spillere så tett oppi ballfører at han ikke vet hva han skal gjøre med ballen. Utrolig bra benflytting av de røde, men også en dristig måte å forsvare seg på. Bommer de på timingen her, så er tre spillere satt ut av spill.

3

United er også blitt flinkere til å låse spillet til motstander. Med det mener jeg det vi ser på bildet over her; der Ronaldo skjærer av en side, og de andre United-spillerne okkuperer hver sin spiller. Nå er det ganske forutsigbart hvor denne ballen kommer. Enten blir det slått langt, eller så spilles det ut på kant.

4

Det spilles ut på kant, og Rashford har lest situasjonen, og kan kontre. Legg merke til hvor spredt West Ham-spillerne er etter et slikt brudd. Det er særdeles gunstig å vinne ballen i slike situasjoner.

5

Her er et lignende eksempel: United låser motstander til en side, og tar ut de nærmeste. Da er det to valg igjen; enten spille på kant, eller å slå langt.

6

Og dette blir forutsigbart for United, for bare se hvordan de har forberedt seg på en langpasning. De er tett helt bak med tre spillere, og Casemiro rett foran.

7

En siste ting når det gjelder det defensive er hvor kompakte de nå er, om de må forsvare seg lavt i banen. Her er det lite rom mellom spillere og ledd, og til og med Ronaldo er nede og dekker rommet foran midtbanen. Her var det vidåpent mot Manchester City!

Trender offensivt

8

Måten Ten Hag ønsker å bruke backen på er interessant. Dalot går inn i banen, og inn i mellomrommet. Hvordan skal motstander forholde seg til dette?

9

En av konsekvensene er at Elanga som kantspiller får en ganske isolert én-mot-én-situasjon. Siden kantspilleren til West Ham følger Dalot inn i banen, så er det en utfordring når kanten vanligvis sikrer backen. Hvem sikrer backen nå?

10

I dette tilfellet så spiller Elanga ballen inn igjen til Dalot, som fortsatt har mye rom i mellomrommet. Herfra sender han en utsøkt pasning til Rashford som header på mål. Disse rommene åpner seg når United flytter backen inn i banen. Da tvinger det motstander til å ta et valg. Noen av konsekvensene av det valget har vi sett her.

11

Noe annet vi ser er roteringer i siderom, noe som er spesielt gjeldende når Eriksen spiller. I dette tilfellet har Rashford kommet inn, og Eriksen gått opp i mellomrom, mens Shaw ligger på utsiden. Her ligger United mellom West Ham-spillere, i de små lukene.

12

Når bevegelsene så starter, så er det stor sjanse for at én av spillerne blir ledig. I dette tilfellet trekker Eriksen med seg to spillere og åpner for Rashford inne i banen. Om de vender spillet herfra, så er det mye plass da tre spillere følger i siderom.

13

Et annet bilde jeg liker veldig godt er hvordan United får motstander til å komme frem og åpne rom bak seg, før United spiller gjennom. Særlig Eriksen er god på dette. Her står Eriksen som en slags lokkemat, og får motspiller imot seg. Samtidig er spillere gått frem i Casemiro.

14

Dette ser selvsagt Eriksen, og legger ballen elegant over de to midtbanespillerne til West Ham. Legg merke til hvor mye rom det blir når Eriksen er flink til å lokke frem spillere.

15

Det siste er egentlig en defensiv handling, men det handler om beredskap i angrepsspillet – gjenvinning. I dette bildet så slås det et innlegg som ikke er særlig bra. Det blir slått lavt mot første stolpe, og det er bare en United-spiller på plass.

16

Når det blir slått mot første stolpe, så klareres ballen ofte tilbake der den kom fra, i en eller annen vinkel som vist her. Dette ser United-spillerne rundt ballen.

17

United plukker enkelt tilbake klareringen, og kan fortsette angrepet. Det er blitt mange slike eksempler etter hvert, der United vinner ballen tilbake. Noen ganger er det råskap i press, men veldig ofte er det enkle handlinger som vi ser i disse bildene.

Konklusjon

Kan vi nå slå fast at «dette er Ten Hag-fotball»? Svaret er ja. Stempelet er tydelig, og disse bildene viser bare noe av det som vi kan se, for kjennetegnene er blitt ganske sterke.

Jeg skrev tidligere i år at om dette laget holder seg unna mye skader, så blir det garantert topp 4. Like etterpå fikk de en liten periode med tap og mange mål imot, men jeg står ved det ennå. Om skadene holder seg unna, så blir det topp 4.

United virker stadig tryggere, holder nullen med jevne mellomrom, og de skaper sjanser hver kamp. Kanskje er den største bekymringen nå; hvem skal score målene?

Manchester United v West Ham United - Premier League
UNITEDS KLART STØRSTE MÅLTRUSSEL HITTIL: Marcus Rashford har scoret sju mål hittil, mer enn dobbelt så mange som neste United-spiller, og det er bare Christian Eriksen som har flere målgivende pasninger også.

Alle skjermbilder er hentet fra Viaplay.

Dette er Øyvind Eide:

Her kan du lese flere tidligere analyser fra Eide.

Powered by Labrador CMS