eideom

«Dere har ikke rett til å være skuffet etter dette»

TAKTISK ANALYSE: Resultatet imponerte ikke, men Øyvind Eide mener at United gjorde mye riktig, og at kampen viste at United har mange virkemidler å ta i bruk.

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide, UEFA PRO-trener

Dette ble en kamp med et skred av sjanser.

United greide ikke spille seg gjennom via overtall mot backleddet slik vi er blitt vant til å se de. Derimot viste laget frem andre kort i kortstokken.

Omonia stengte for overtall

takan1

BILDET OVER VISER: Vi har sett av tidligere analyser at United under Ten Hag er opptatt av å skape overtall mot backleddet til motstander.

Omonia var dyktige til å skyve mange nok spillere over der hvor ballen var, slik vi ser på dette bildet, da United er i undertall 2v3 på siden.

Da er det små sjanser for å komme seg gjennom her.

takan2

BILDET OVER VISER: Det samme ser vi sentralt i banen, der Omonia komprimerer inn tre spillere rundt ballfører.

Det blir riktignok rom av dette andre steder, men så var det det med å få ballen dit da…

takan3

BILDET OVER VISER: Nok et eksempel der United havner i undertall. Dette skjer spesielt i de tilfellene der United spiller pasning tidlig ut i bredden.

De gangene de greier å holde ballen sentralt litt lenger, så åpner det seg litt mer rom på sidene.

takan4

BILDET OVER VISER: Ved noen tilfeller så greide United å løse opp i dette presset. Her har United spilt ut Omonia. De er overtall 5v3 i ballsonen. I tillegg er United i overtall motsatt.

Over 90 minutter så vil det komme øyeblikk der det går for fort for motstander, og de ikke greier å dekke rom. Samtidig så krever det bevegelse fra United for å komme i disse situasjonene.

Her er det både back som er kommet opp, Rashford som er gått inn og Fred som er på vei gjennom.

takan6

BILDET OVER VISER: I stedet for å rulle opp overtall på ballside så vender United spillet. Der ligger Casemiro og får overtall 2v1 ytterst. Dette kommer altså etter vending av spill høyt i banen.

Omonia spiller med 3 på midten, så vending av spill er svært gunstig.

Det ble ikke like godt utnyttet hele tiden, fordi backene trekker mye innover. Det er nok ikke alltid like lurt mot et lag som forsvarer seg i 532, altså mange spillere sentralt.

Casemiro skyter her i tverrliggeren.

Hva er våpenet da?

Så hva bruker United for å skape sjanser når overtallet ikke kommer?

Vi har allerede sett ett eksempel med vending av spill.

takan7

BILDET OVER VISER: Her er bruk av bakrom et grep. Ronaldo er god på å stikke inn bak ryggen på forsvarere. I tillegg er Rashford en eksponent for å true bakrom.

Selv om motstander ligger lavt i banen så er det viktig å få disse løpene inn bak. Ikke bare for å kunne gå direkte på mål, men også for å skape rom foran backleddet.

takan8

BILDET OVER VISER: Så nære ble det på denne muligheten, det manglet ett tidel på timing for at Ronaldo var gjennom.

takan9

BILDET OVER VISER: Denne gang er det Fernandes som går i bakrom. United greide å holde trykket oppe på disse bevegelsene, og løp i bakrom var en stor bidragsyter for å komme til dette sjanseskredet.

takan10

BILDET OVER VISER: Rashford fikk sin andel av sjansene i denne kampen, og en av de virkelig store kom etter en ganske typisk bakromssituasjon for Rashford.

Men hovedpoenget her er ikke at det spilles i bakrom, men at det utnyttes ubalanse hos Omonia.

Legg merke til hvor alene Rashford er på venstre kant. Når denne åpningen først kom, så tok de den.

Det er ikke alltid like lett å være så gjennombruddshissig når lag ligger så lavt og kompakt, men dette var godt utnyttet ubalanse når muligheten bød seg.

takan13

BILDET OVER VISER: Rashford fikk dermed en gigantisk mulighet til å score på et av sine etterhvert karakteristiske løp i bakrom.

takan11

BILDET OVER VISER: Et annet viktig grep er dybdeløp inn i 16 meteren, og da selvfølgelig etterfulgt av innlegg.

Her er det Fred som kommer på løp, og får innlegg av Antony.

Når United ikke greier å lage overtall andre steder på banen, så var de faktisk brukbare på å skape overtall inne i motstanders 16 meter, slik som her. Det var en viktig nøkkel for flere av de gode sjansene United skapte i første omgang.

Fred header dessverre dette innlegget over mål.

takan12

BILDET OVER VISER: United starter skarpt etter pause med to store sjanser. Begge kommer etter denne type opprulling, altså et nytt virkemiddel: I stedet for å vende spillet direkte over til Antony i dette bildet, så spiller United via Ronaldo. Altså en slags håndball-opprulling, der motstander må skyve inn etter ballen, og åpner mer rom på utsiden.

Bevegelsen til ytterste forsvarer åpner rommet til Antony, og ville ikke skjedd om ballen ble spilt direkte til Antony.

takan14

BILDET OVER VISER: Se da hvor alene Antony ble til slutt. Slike opprullinger er effektive, og Fred fikk en lignende sjanse på motsatt side like etterpå.

takan15

BILDET OVER VISER: Den siste kaninen som ble trukket opp av hatten, og som ofte ble benyttet i 2. omgang, var langskudd.

Den ene positive effekten av det er selvfølgelig at de kan score direkte på skuddet. Det andre er at det skaper ubalanse i motstander når det eventuelt blir en retur fra keeper eller stolpe. Da er det mange spillere som løper mot Omomias mål.

Det tredje er at motstander må gå frem for å nekte skudd. Og da kan det bli rom bak de som støter ut.

Det siste er som vi ser på bildet over, der Dalot blir liggende helt alene på utsiden, fordi Omonia komprimerer inn i banen når McTominay lader kanonen.

Konklusjon

Omonia gjorde en heroisk innsats, og de gjorde mye riktig.

De stengte sentrale rom, der de vet United ønsker å angripe. De spilte med 5 bak, for ikke å havne i undertall mot Uniteds angrep, som de vet ønsker å skape overtall mot motstanders backledd.

Samtidig gjorde United også mye riktig.

Selv om resultatet ikke fører til at mange spretter champagnen så var de bedre i banespillet enn de fikk uttelling for.

Jeg har skjønt at det var flere ulike reaksjoner etter denne kampen, men nei, dere har ikke rett til å være skuffet etter denne kampen.

Så handler det selvsagt litt om hva man sammenlikner med, men det jeg sammenlikner med er United de siste årene. Da har de veldig ofte stanget i en forsvarsmur rundt 16-meteren.

Nå gjorde de IKKE det! De stanget i keeperen og i målet.

United gikk fra virkemiddel til virkemiddel. Når det ene ikke fungerte, så tok de i bruk noe annet. Det mest gledelige, synes jeg, var nettopp det!

De hadde mange kort å spille ut, de ble ikke stående å spinne i det samme hullet hele kampen. De endret virkemidler i angrep kampen gjennom.

De skapte sjanser i bøtter og spann. De møtte en reservekeeper som spilte sin livs kamp – en kamp han aldri vil gjenta. Med normal uttelling på cirka 30 prosent så hadde United vunnet kampen med tre-fire mål.

Og angående virkemidler – til slutt ble en dribling virkemiddlet som skulle sprenge den kypriotiske muren.

tak17

BILDET OVER VISER: Sancho utfordrer langt inn i Omonias 16 meter. Han drar på seg oppmerksomheten til mange spillere, og det åpner rom for andre.

takan18

BILDET OVER VISER: McTominay finner en liten luke, og Sancho finner McTominay i denne luken. Det tok sin tid, men United sto løpet. Og det på en bedre måte enn hva jeg har sett av dette laget tidligere i slike oppgjør.

Her kan du lese flere tidligere analyser fra Eide.

Dette er Øyvind Eide:

Her kan du lese flere tidligere analyser fra Eide.

Powered by Labrador CMS