Southampton FC v Manchester United - Premier League

«Slik ble Ten Hags grep i pausen helt avgjørende»

– I pausen tok Ten Hag tak i et grunnleggende premiss for angrepsfotball, og det ble utslagsgivende for at United vant og kunne begrave bortespøkelset, skriver Øyvind Eide

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide, UEFA PRO-trener
Følg Eide på Twitter her.

Kampen åpner litt tregt og det lugger litt offensivt.

Skal United bryte ned lag som Southampton, så må det sterkere lut til enn å bare møte opp på banen.  Jeg har sett på noen årsaker til hvorfor det ser ut som det gjør, særlig i 1. omgang. Det er viktige momenter som laget må bygge videre på.

1

BILDET OVER VISER: Tidligere har vi sett at backene, med Dalot her, kan gå inn i banen. Da ser vi hvor komprimerte motstander blir, og det åpner rom på utsiden. De kan oppnå både overtall sentralt i banen, og komme seg rundt på kant med denne oppstillingen.

2

BILDET OVER VISER: Noen fine situasjoner som kan oppstå i forbindelse med denne back-bevegelsen sentralt er at av og til kommer de seg fri i mellomrommet. Dette er i forkant av de store sjansene som nærmest kom i klaseform etter innlegget mot Fernandes.

Dette er en meget gunstig posisjon, og Dalot spesielt er en del akkurat her i banen.

Legg også merke til at United er 4 mot 4 øverst i banen.

Dette skaper også trøbbel for forsvarerne, da det til enhver tid er en spiller som tar opp rommet rundt dem.

Man ønsker selvsagt at de fleste bilder ser slik ut.

3

BILDET OVER VISER: Vi ser nærmere på hvorfor det lugger litt i denne kampen, og det har også med det å gjøre at det ligger fire spillere fremme.

Vi ser her at de blir flate, og det blir store rom sentralt i banen. Om det ikke er noen form for motsatte bevegelser, der en møter og en stikker i rommet bak, på de fire fremme, så er det vrient å finne alternativer.

4

BILDET OVER VISER: Og når ballen spilles bredt i banen da, så er det lite som skal til for å ta ut spillerne til United. Her er det to spillere som havner i pasningsskygge som vi ser.

Disse kan ikke bli brukt av ballfører.

Samtidig tar de ut McTominay, og da er det låst for United. Dette henger sammen med, nok en gang, at laget blir liggende fremme med fire, og ikke har motsatte bevegelser.

United-spillerne finner seg en utgangsposisjon, og blir stående der. Sånn sett vil vi nok se en del lag som leder United ut mot sidene i forsvar, for å få slike bilder som over.

5

BILDET OVER VISER: Et annet moment som er utfordrende med å plassere fire spillere så langt fremme, er at om United slår langt, så er det få spillere som kan vinne andreballen.

Her header forsvareren til Southampton ballen ut, og passerer da alle de fire United-spillerne.

6

BILDET OVER VISER: Og med denne klareringen fra forsvaret til Southampton, så er faktisk Southampton i overtall i boksen.

Dette kan bli skjebnesvangert gjennom en sesong om ikke dette hullet midt i banen tettes.

7

BILDET OVER VISER: Det var ikke det samme initiativet vi så mot Liverpool sist kamp. Her er en soleklar situasjon der Rashford skal, må og bør stikke i bakrom.

Han ligger 1 mot 1 mot midtstopperen. Det er et kjemperom å løpe i, og Sancho har plass til å slå en enkel ball i bakrom.

I stedet for blir Rashford joggende inne i banen, og Sancho blir etter hvert alene mot tre spillere.

Dette burde instinktivt vært en 1 mot 1-duell rett mot målet til Southampton.

Andre omgang

8

BILDET OVER VISER: Noe av det første vi ser av United etter pause er nettopp motsatte bevegelser. Rashford har møtt, og McTominay er på løp i bakrom.

Se hvor store rom som åpnes på denne måten.

9

BILDET OVER VISER: McTominay kommer rett på mål og får skutt. Legg også merke til hvordan resten av beckleddet strekkes i bredderetning når det er bevegelse på angriperne.

10

BILDET OVER VISER: Nytt eksempel på motsatte bevegelser like etterpå.

Rashford trekker med seg en forsvarer, og vi ser at det åpnes et stort rom bak.

Erik ten Hag snakket også om Rashford på pressekonferansen etter kampen: – Jeg synes han var ganske effektiv, spesielt de første 15 minuttene etter pause.

Dette er altså eksempler på hva han nok da tenkte på.

11

BILDET OVER VISER: Tilbake til det som startet i forrige bilde. Elanga greier etter et par kombinasjoner å utnytte dette, og kommer nesten alene gjennom.

Nok en gang er det så lite som skal til, men likevel er det så vanskelig å få til.

Det krever at spillerne beveger seg samtidig. Det trenger ikke være store bevegelser, men de må gjøres.

12

BILDET OVER VISER: Motsatte bevegelser ble også viktig på scoringen. Sancho er på vei gjennom, og Dalot er feilvendt.

Da må forsvarerne velge, om de vil stå eller falle. Noen vil få rom her.

13

BILDET OVER VISER: Etter en kort kombinasjon så er det Dalot som får mye plass. Dalot får nok tid, som gjør at angrepet ender med mål.

14

BILDET OVER VISER: Et annet virkemiddel er det som heter første og andre bevegelse. Det vil si at det først er en bevegelse (Ronaldo) som skaper rom for neste bevegelse (McTominay).

Da åpnes mellomrommet slik vi ser her, og McTominay kan få ballen rettvendt.

15

BILDET OVER VISER: McTominay kommer i god posisjon, og får slått en kort stikkpasning til Ronaldo. Det ender i ingenting, men det er et godt virkemiddel for å bryte opp i forsvarsspillet til motstanderen.

Konklusjon

Det grunnleggende i all angrepsfotball er at det er bevegelse foran ballfører. I 1. omgang er det stillestående og ganske tafatt.

Det mangler i hovedsak motsatte bevegelser. Noe så enkelt som at en må møte og en må stikke. Dette gir hele tiden forsvarerne valg; stå eller falle?

Dette var tydeligvis et tema i pausen for Ten Hag også. Umiddelbart etter avspark til 2.omgang ser vi flere gode eksempler på disse bevegelsene. Og i det hele tatt flere initiativ.

Denne justeringen er selvsagt viktig, men det er også gledelig å se at Ten Hag gjør defensive bytter når laget bare leder med ett mål.

16

Casemiro kommer inn og får Fred og McTominay foran seg. Selv så fyller han opp i backleddet når det trengs. De danner en femmer bak ved noen anledninger, slik som her når en av midtstopperne er ute i siderom.

Sånne grep er blitt savnet tidligere. Så selv om prestasjonen totalt sett ikke er verdensklasse, så er det flere ting å spore her, som er viktig å ta med videre.

Grepene vi ser fra Ten Hag er gode. Det er spillere som leverer større entusiasme. OG ikke minst… de holder nullen og vinner på bortbane.

Et spøkelse er borte.

Powered by Labrador CMS