– Elendig business av United

Den tidligere United-treneren Rene Meulensteen er svært kritisk til Uniteds aktivitet på overgangsmarkedet.

Publisert Sist oppdatert

Av Rene Meulensteen, fortalt til Lars Morten Olsen


For å være ærlig, så har dette transfervinduet vært elendig business av Manchester United – igjen!

Se på lag som Everton, Liverpool, Manchester City og Chelsea, de gjorde sine spillerkjøp ganske tidlig i vinduet mens United stresset i vei på deadline-dagen.

Når United banker på døren så blir det av en eller annen grunn en langdryg prosess. Det er ikke første gang vi opplever det, og det må være veldig frustrerende for supporterne.

SPENNENDE TILVEKST: Facundo Pellistri ble klar for United på overgangsvinduets siste dag. Tidligere United-trener Rene Meulensteen ville imidlertid helst ha sett en spiss komme inn dørene på Old Trafford. Foto: Skjermbilde, manutd.com
SPENNENDE TILVEKST: Facundo Pellistri ble klar for United på overgangsvinduets siste dag. Tidligere United-trener Rene Meulensteen ville imidlertid helst ha sett en spiss komme inn dørene på Old Trafford. Foto: Skjermbilde, manutd.com

Jeg skrev det i forrige spalte, og jeg gjentar det nå:

United behøver en skikkelig spiss, en ordentlig nummer 9. En som Erling Braut Haaland.

Bare se på Bayern München hvor viktig spissen er for dem. Spør Tottenham eller Leicester hva en spiss betyr. For meg er det merkelig at ikke en spiss har vært hovedmålet til United.

Marcus Rashford kan spille spiss, men han er ikke en typisk spiss. Anthony Martial kan besørge mål, men han er ingen målscorer.

Nå signerte Edinson Cavani, men jeg synes ikke Manchester United burde se etter en 33-åring på den siste dagen av overgangsvinduet.

Cavani har en imponerende scoringsstatistikk, men han vet ingenting om Premier League. Jeg håper virkelig han tilpasser seg fort og kommer i gang.

I min tid i United var det slik at når Sir Alex og David Gill ønsket en spiller, så sørget de for at omverdenen fikk vite minst mulig om det. Nå virker det som om det nesten er omvendt. Alt, absolutt alt er i media.

Det er vanskelig å forstå hvordan United havner i den posisjonen at de må haste rundt etter spillere på deadline-dagen. Donny van de Beek gikk i orden ganske kjapt, men det var fordi han kom fra Ajax og Ajax har Edwin van der Sar, som var innstilt på å bidra slik at handelen gikk glatt og raskt.

I min tid i United var det slik at når Sir Alex og David Gill ønsket en spiller, så sørget de for at omverdenen fikk vite minst mulig om det.

virker det som om det nesten er omvendt. Alt, absolutt alt er i media.

BØR STARTE: Rene Meulensteen mener Ole Gunnar Solskjær må finne plass til Donny van de Beek på laget.
BØR STARTE: Rene Meulensteen mener Ole Gunnar Solskjær må finne plass til Donny van de Beek på laget.

Jeg vet ikke om klubben lekker til pressen bevisst, men du har agenter og andre folk som har interesser der. Kjøp og salg er blitt et eget fag og du må ha god kunnskap om det for å få en overgang gjennomført.

Omtrent daglig i dette vinduet, var det rykter om Jadon Sancho. Nå ble ikke den handelen noe av uansett, men min oppriktige mening er at Sancho ikke er hva United først og fremst trenger. Det å bruke så mye penger på en sånn spiller, reiser mange spørsmål.

Da tiden gikk helt til like før deadline, virket det for meg usannsynligat det skulle skje helt på tampen.

Et av dem er hvilken rolle skulle Mason Greenwood ha spilt? 

En annen ting med denne transfersagaen er at dersom Dortmund hadde vært klare til å selge han, så hadde de solgt han tidligere på sommeren, slik at de hadde hatt tid til å hente en erstatter.

Da tiden gikk helt til like før deadline, virket det for meg usannsynlig at det skulle skje helt på tampen.

Dortmund har vært veldig standhaftige hele veien, men min ærlige mening er at Sancho ikke er verdt 100 millioner pund.

Det er ufattelig mye penger. 

ER HAN DET UNITED TRENGER? Rene Meulensteen er skeptisk til å bruke over 100 millioner pund på Jadon Sancho.
ER HAN DET UNITED TRENGER? Rene Meulensteen er skeptisk til å bruke over 100 millioner pund på Jadon Sancho.

Som fotballmann må jeg innrømme at jeg har vondt for å godta at en klubb, enten det er United eller en annen, betaler 100 millioner pund for én fotballspiller når du samtidig ser mange småklubber i League One og League Two som sliter tungt økonomisk, spesielt nå i disse coronatider.

Jeg mener at toppen av fotballpyramiden burde vært flinkere til å passe på bunnen. Når alt kommer til alt, er det i grasrotfotballen du finner mange av talentene som en storklubb en vakker dag ønsker å signere.

For meg er Everton den store vinneren i overgangsvinduet. Everton har gjort bra business og har hentet inn skikkelig kvalitet uten å bruke altfor mye penger. Allan (Napoli), James Rodriguez (gratis fra Real Madrid), Abdoulaye Doucoure (Watford) og Ben Godfrey (Norwich).

For meg er Thiago det nærmeste du kommer Paul Scholes i dag. Han ville vært perfekt for United!

Chelsea har brukt betydelige midler, men er fortsatt i byggeprosessen av laget og disse nye spillerne må «klikke». Med de nye spillerne har Chelsea helt klart flere alternativer offensivt, selv om Frank Lampard etter min mening mistet en meget viktig brikke i Willian, som gikk til Arsenal.

Willian blir en bra forsterkning for Arsenal, som fra før har unge, lovende Bukayo Saka. William Saliba kom ifjor og med Gabriel denne sommeren fra Lille, har Arsenal vervet bra uten å bruke så mye penger.

VILLE PASSET UNITED PERFEKT: Thiago Alcântara gikk imidlertid til Liverpool, noe som irriterer Rene Meulensteen.
VILLE PASSET UNITED PERFEKT: Thiago Alcântara gikk imidlertid til Liverpool, noe som irriterer Rene Meulensteen.

Derimot er jeg ikke så imponert av Manchester Citys vindu, ikke hvis du tenker at de har som mål å vinne Champions League eller ta tilbake PremierLeague-pokalen.

Ferran Torres fra Valencia må for eksempel vise at han er god nok for Premier League, og jeg tipper at han trenger litt tid på å omstille seg til tempo og fysikk.

Sergio Aguero er skadeforfulgt og er blitt 32 år, mens Gabriel Jesus er litt som Martial. Han kan score mål, men er ingen målscorer, og det er en stor forskjell på det.

Liverpool har ikke gjort veldig mye, men de hentet Thiago Alcantara fra Bayern München, et regelrett røverkjøp! For meg er Thiago det nærmeste du kommer Paul Scholes i dag. Han ville vært perfekt for United!

Den fasen av spillet der United sliter mest er når ballen skal gå fra forsvar til siste tredel. Den som gang etter gang underpresterer, er Paul Pogba. Thiago ville gitt en langt bedre flyt fra forsvar til midtbane og videre fram enn det Pogba klarer.

Hverken Scott McTominay, Nemanja Matic eller Fred er pasningsspillere som Thiago. Mange vil også tippe at med Pogba, Donny van de Beek og Bruno Fernandes blir det for lite defensiv balanse.

Hvis du hadde hatt Fernandes, Van de Beek og Thiago på United, så hadde de «aldri» mistet ballen.

Pogbas svakeste side er når han mister ballen og skal hjem og forsvare og forsøke å få igjen ballen. Det gir motstanderen muligheter og Pogba mister dessverre ballen for ofte.

Hvis du hadde hatt Fernandes, Van de Beek og Thiago på United så hadde de «aldri» mistet ballen. Du ville fått et helt annet tankesett. Med de tre på midten pluss tre offensive spillere, tør jeg love at United ville vært i stand til å avgjøre kamper tidlig. Jeg skulle ønske at United hadde vært på banen da Thiago ble tilgjengelig.

IKKE TIL Å KJENNE IGJEN: Rene Meulensteen har vanskelig for å forstå hvorfor laget som ikke tapte en ligakamp på tampen av sist sesong nå virker blottet for all selvtillit.
IKKE TIL Å KJENNE IGJEN: Rene Meulensteen har vanskelig for å forstå hvorfor laget som ikke tapte en ligakamp på tampen av sist sesong nå virker blottet for all selvtillit.

1-6-tapet for Tottenham var fryktelig. For meg er det vanskelig å begripe hvordan United ser ut nå sammenlignet med slutten på forrige sesong. Da spilte laget glimrende fotball, og var proppfull av energi og bevegelse med unntak av de tre semifinalene.

I semifinalene så du samme mønster som vi har sett i starten av denne sesongen. Det har vært snakk om at de er slitne etter minimal hvile. Det kan være svaret, jeg vet ærlig talt ikke, men også andre lag har hatt kort ferie og oppkjøring til sesongen. Det er en pågående prosess som handler om å forsøke å få laget i så god form som mulig.

Jeg forstår hvordan Ole tenker. Det handler om å spille fornuftig, ikke bruke krefter unødvendig.

Kampene mot Tottenham og Crystal Palace var forferdelige, og United hadde flaks som slo Brighton.

Til og med 3-0 i ligacupen var et flatterende resultat. Når du ser statistikken, kanskje spesielt i ligakampen mot Brighton, så skulle det vært omvendt.

United skulle hatt det ballinnehavet og antall skudd mot mål som Brighton hadde. Jeg må si jeg er overrasket. Det er jo ikke sånn at Ole Gunnar Solskjær nettopp har kommet inn døren. I desember blir det to år siden han ble ansatt. Han har vært veldig tydelig på hva han ønsker fra spillerne, men jeg ser ingen ordentlig identitet i spillet.

Ole sa at han ville ha det laget i Premier League som var best trent med masse energi og samtidig et lag som ikke mistet ballen så lett. Jeg forstår hvordan han tenker. Det handler om å spille fornuftig, ikke bruke krefter unødvendig. 

I stedet virker det enkelt for motstanderne å få tak i ballen og i stedet er det United som må jage. Ballbesittelsen forteller en hel del. United spiller ikke som enhet for øyeblikket.

Beskjedene om hvordan laget skal presse kommer tydeligvis ikke fram. Hvis en eller to spillere ikke «klikker», så er det umulig, og ofte er det på midten med Pogba det svikter. Hvis ikke alle spiller som en enhet, så går det rett og slett ikke.

Jeg er klar over at du har et luksusproblem når du kan starte med Van de Beek på benken, men etter min mening er han altfor god til det.

Avslutningsvis vil jeg skrive noen ord om Donny van de Beek. Jeg tror han blir en fin tilvekst for United selv om jeg fortsatt, som jeg skrev i forrige spalte, mener han ligner mye på Fernandes.

Van de Beek er god med de rette spillerne rundt seg. Han er en intelligent spiller som vet å kunne flytte seg i de rette posisjonene, litt som Fernandes. Han forstår verdien av en-touch fotball og hvor effektiv den kan være.

Du så et eksempel på det mot Brighton i ligacupen, hvordan han flikket ballen til Juan Mata. Han er fleksibel og glimrende til å løpe i lukene som motstanderne ikke ser og som igjen åpner rom for andre spillere.

VIL BLI VERDIFULL: Ole Gunnar Solskjær og United har fått en solid tilvekst i nederlandske Donny van de Beek, mener Rene Meulensteen som mener Solskjær bør bruke lysluggen fra start.

Van de Beek er dessuten en meget uselvisk spiller. Han er en virkelig lagspiller. Hvis han ser en som er i bedre posisjon har han ingen betenkeligheter med å sende ballen til han.

Dessuten kan han gjøre mål selv, som vi så mot Crystal Palace i ligapremieren.

Det var et typisk Van de Beek-mål, plutselig var han i den posisjonen fordi han selv leste spillet så bra. Det er et luksusproblem når du kan starte med Van de Beek på benken, men etter min mening er han altfor god til det. Du bruker dine beste spillere på banen, så enkelt er det bare, og de finner en måte å spille sammen på.

Jeg har et håp om at det snart snur til det bedre for Ole Gunnar Solskjær og United.

Powered by Labrador CMS