rene

«Overbevist om at de to hadde den samtalen»

Rene Meulensteen var førstelagstrener i United da Cristiano Ronaldo gikk fra å være et lovende talent til å bli verdens beste fotballspiller. For Ronaldo er det alt eller ingenting, tror hans ekstrener.

Publisert Sist oppdatert

Av Rene Meulensteen.
Fortalt til Lars Morten Olsen


Hvilket fantastisk transfervindu for Manchester United, eller hva dere?

Det er sikkert mange som er enig med meg at signeringen av Cristiano Ronaldo var det som toppet det hele. Jeg hadde mye med Cristiano å gjøre da jeg var førstelagstrener i United, og må ærlig innrømme at jeg ble oppriktig glad da jeg hørte om overgangen.

Dette er ikke noe jeg vet, men jeg tror ikke det var noen fare for at Cristiano skulle skrive under for Manchester City. Tenk dere den respekten, beundringen og standingen han har i hele den røde delen av Manchester.

United-fansen har sunget hans navn i alle år etter at han dro i 2009 selv om han spilte for Real Madrid og Juventus. Jeg kan bare ikke se for meg at han hadde vært villig til å kaste bort alt det, den statusen, bare for et par år med City på tampen av karrieren.

Manchester United Training Session
TILBAKE: Cristiano Ronaldo tilbake i United-tøy som 36-åring.

Jeg tror Cristiano egentlig har ønsket å returnere til United i mange år, og da muligheten bød seg så han det som en ypperlig måte å komme tilbake til klubben som uten tvil har en stor plass i hans hjerte. Hele dealen med Juventus, agenten og Ronaldo selv ble gjort unna nesten på rekordtid. Det forteller hvor ivrige alle parter var på at dette her skulle bli realisert.

I overgangs­saker bremser ofte samtalene opp på det økonomiske, men ikke i dette tilfellet. Jeg tipper at da Cristiano og Ole Gunnar snakket sammen før signering, så gjorde Cristiano det klart at han holdt seg i god form og hadde ingen intensjoner om å komme til United for å trappe ned. Cristiano forklarte nok at han på ingen måte var tilfreds med å sitte på benken, men ønsker å spille ofte som mulig og bidra for laget.

Dette er ikke noe jeg vet, men jeg tror ikke det var noen fare for at Ronaldo skulle skrive under for City.

Ikke minst, sånn jeg kjenner Cristiano, tenker jeg han sa til Ole at han ønsket å hjelpe United med å vinne tilbake Premier League-trofeet. Jeg er overbevist om at de to hadde den type samtale fordi det er sånn Ronaldo er.

Cristiano Ronaldo var altså bare 24 år da han forlot United, og selvsagt har han endret seg som spiller siden det. Han var en vinner før og er vinner nå, det er det samme.

Men som spiller er han i dag mye mer spiss en ving. Han skyter kanskje ikke like mange frispark som før, men har utviklet ferdighetene sine inne i sekstenmeteren. Han var god i luften også tidligere, men har trent opp en imponerende spenst.

Han har opparbeidet seg sekkevis med erfaring siden 2009. Han har vunnet en rekke trofeer, både personlige som fire Ballon d’Or, og for Real Madrid, Juventus og Portugal. Han har vendt hjem som en rutinert medaljegrossist.

Atalanta v Manchester United: Group F - UEFA Champions League
NI MÅL: Cristiano Ronaldo er lagets toppscorer så langt.

Men fortsatt setter han skyhøye krav til seg selv. Hvis du spør hvordan han i en alder av 36 år fortsatt klarer å holde på den hungeren, er svaret mitt at for Ronaldo er det å vinne, score mål og prestere på toppnivå som en besettelse, nesten avhengighet.

Samtidig er Cristiano skrudd sammen sånn at han bare kommer til å fortsette å spille så lenge han kan være en viktig bidragsyter til å vinne kamper og trofeer for laget og for seg selv. Hvis han en vakker dag innser at den gnisten ikke er der mer, da tror jeg faktisk at han slutter. Han ønsker ikke å være en passasjer, for å si det på den måten. Jeg vil i hvert fall bli overrasket hvis Ronaldo fortsetter å spille på bare et ok nivå. Han vil være med så lenge han er på topp og føler at det han gjør på banen fortsatt holder høy standard.

Er jeg overrasket over at Ronaldo har gjort det såpass bra? Overhodet ikke!

Jeg er mektig imponert over hvor bra Ronaldo har gjort det etter comebacket. Han er 36 år, og det er tolv år siden han spilte i Premier League, men har ingen problemer med å holde tempoet.

Du kunne ikke spurt om mer av Ronaldo enn det han har gjort til nå. Er jeg overrasket over at han har gjort det såpass bra? Overhodet ikke!

Fordi jeg visste at han hadde tatt godt vare på kroppen sin i alle disse årene, han har ikke mistet talentet eller hungeren, og han var og er en meget effektiv målscorer.

Den største utfordringen, slik jeg ser det, er å nyttiggjøre hans mange egenskaper enda mer. Han er en så god spiller at United bør forsøke å få han enda mer involvert, blant annet i kombinasjonsspillet. Cristiano er en spiller som kommer virkelig til sin rett på den siste tredelen av banen. United har mange gode offensive spillere som han kan spille «link-up» med.

BSC Young Boys v Manchester United: Group F - UEFA Champions League
KOMBINERER: Cristiano Ronaldo og Bruno Fernandes har produsert flere scoringer sammen denne sesongen.

Faren er at hvis United bare stoler på at han gjør jobben de få gangene muligheten byr seg foran mål, er jeg redd for at han kommer til å bli markert ut av kampen. Motstanderne er ikke dumme. De vet hvor god og effektiv han er, men hvis Ronaldo kunne få en litt friere rolle der han kunne dukke opp «her og der», vil han automatisk bli mye vanskeligere å markere. Ronaldos store spisskompetanse er å gjøre mål, men kan så mye mer enn bare det.

Ronaldo er blitt snytt for noen straffespark denne sesongen, ingen tvil om det. Som blant annet mot West Ham borte der jeg ikke kan forstå hvorfor VAR ikke grep inn da Martin Atkinson unnlot å blåse to eller tre ganger.

Kanskje, og jeg sier kanskje, er Sancho fortsatt litt overveldet av det hele.

Sånn jeg kjenner Cristiano, vil han bli irritert, spesielt når han vet at han virkelig ble tatt ureglementert. Når det er sagt, er han meget sterk mentalt. Han lar ikke sånne straffesituasjoner, der han blir snytt, plage han resten av kampen. Han legger situasjonen bak seg og fortsetter å konsentrere seg om kampen og jobben sin. Som vi så mot West Ham, tok det ikke mange minuttene mellom den første straffesituasjonen til han gjorde mål.

Når det gjelder Atkinson så tror jeg vi enkelt kan finne fram ganske mange situasjoner hvor det er lov å sette spørsmålstegn ved hans dommer­avgjørelser mot United. Jeg husker i hvert fall veldig godt kvartfinalen i FA-cupen mot Portsmouth da Ronaldo ble felt, klar straffe, og også noen oppgjør mot Chelsea. Hvis en eller annen gidder å grave fram Atkinsons kontroversielle dommer­avgjørelser mot United, så hadde nok det blitt en interessant sak å lese eller se på.

Manchester United Training Session
STERK SIGNERING: Raphaël Varane har skapt trygghet i forsvaret.

Raphaël Varane har også hatt en god innledning på sin United-karriere. Akkurat som Ronaldo, har Varane mye erfaring og er en medaljegrossist. Du skal ikke undervurdere viktigheten av å ha spillere som ikke lar seg skremme av de store anledningene, og her har United hentet inn to spillere som har «been there and done that». Både Varane og Ronaldo har som mål å vinne Premier League-pokalen i likhet med andre titler.

Jadon Sancho blir en litt annerledes signering. Han er bare 21 år, vant riktignok cupen med Borussia Dortmund, men har ikke den erfaringen som Ronaldo og Varane. Kanskje, og jeg sier kanskje, er Sancho fortsatt er litt overveldet av det hele og at han er blitt satt i skyggen av Ronaldo. Han vil trenge litt tid, som kjent hadde han aldri spilt i Premier League før nå. Kanskje er han litt overveldet over de høye forventingene, og i en klubb som Manchester United handler det bare om å leve opp til de forventningene.

I United holder det ikke å spille en god kamp i ny og ne, du må levere ditt absolutt beste i hver kamp.

Uniteds mangel på stabilitet er noe jeg klør meg i hodet over.

Men for all del: Jadon Sancho er en meget god fotballspiller og en spiller for fremtiden, og derfor er det ingen panikk fordi han ikke har spilt så mye eller så veldig bra til nå.

Min landsmann Donny van de Beek er fortsatt Manchester United-spiller. Jeg må innrømme at jeg er litt forundret over at han ikke forlot United i transfervinduet. Dersom Solskjær ikke ønsket at Van de Beek skulle dra, så hadde man forventet at han hadde fått en viktig rolle.

Jeg mener Donnys beste posisjon er enten dyp midtbane eller i rollen der Bruno Fernandes spiller, men Brunos plass på laget virker sikker. Med tanke på at Donny spilte ganske lite i fjorårssesongen og var lite med i starten av denne, hadde jeg forventet at han flyttet på tampen av transfervinduet.

Flere klubber, blant andre Everton, var interessert. Hans agent Guido Albers var i hvert fall ikke spesielt fornøyd (Van de Beek har senere byttet agent, red. anm.). Jeg kjenner Guido etter tiden hans som spiller i Ajax. For en agent er det viktigste at spilleren din er fornøyd og får spilletid. Grunnen til at Donny flyttet til United var fordi det var et stort steg opp til en mye bedre liga og til verdens største fotballklubb, men han har egentlig ikke fått være med og jeg synes synd på han for det.

Manchester United v Everton - Premier League
TRØBLER: Donny van de Beek har fått lite spilletid denne sesongen.

Hvis United har dagen, med det laget og den troppen, kan United slå ethvert lag i hele verden med to eller tre mål, ingen tvil om det.

Men: United kan også tape med to, tre mål for hvem som helst. Uniteds mangel på stabilitet er noe jeg klør meg i hodet over.

United er blitt sårbare i så måte. Motstanderne har funnet ut at det er mulig å slå United både hjemme og borte. Du skal ikke undervurdere den mentale biten. Da United var på sitt beste under Sir Alex, er det ingen tvil om at motstanderne tenkte at de ikke hadde noen sjanse. I dag, til tross for at United har en rekke meget gode spillere, tror enhver motstander at her er det en mulighet for seier.

Den eneste måten å få fjernet den tanken og følelsen hos motstanderen er å skaffe deg en serie med solide prestasjoner og seirer. Hvis United tar seier etter seier etter seier, vil motstanderen tenke «United har ikke tapt på ti kamper, så vi har ingen sjanse!».

Laget har spilt bra i noen kamper, mens andre har vært skuffende. Det har vært kamper, for eksempel mot Wolverhampton, som United var heldige som fikk med seg tre poeng. Kampen mot Leeds viste hvordan United kan spille på sitt beste. Fart, energi, gjennombrudd, men prestasjoner som det må bli regelen snarere enn unntaket.

Helt til slutt vil jeg legge til at jeg er meget glad for å se at David de Gea gjør det såpass bra. Jeg har stor sans for David og har alltid ment han er Uniteds nummer én. Han har igjen vist hvor viktig han er for laget.

Det er bra fordi mitt tips er at det blir en meget jevn sesong mellom United, City, Liverpool og Chelsea. Sånn det ser ut nå er det helt åpent.

Powered by Labrador CMS