Argentina v France: Final - FIFA World Cup Qatar 2022

«Martínez har vært strålende, men kan bli enda bedre i en ny rolle»

Publisert Sist oppdatert

Fortalt til: Lars Morten Olsen 

Før tapet for Aston Villa, hadde United en serie med ni kamper på rad uten tap.

Det er akkurat en sånn rekke United har strebet etter i lang tid.

Fotballspillere er mennesker av kjøtt og blod, og det er så enkelt som at når et lag vinner og vinner så vokser selvtilliten som igjen gjør at spillerne presterer bedre.

Derfor kom tapet på Villa Park på et uheldig tidspunkt, men United rettet det opp ved å slå nettopp Aston Villa i ligacupen og deretter Fulham borte i ligaen.

garnacho131122y
PERFEKT PUNKTUM: Alejandro Garnachos sene vinnermål mot Fulham var ekstremt viktig for å gi både Erik ten Hag og spillertroppen en god følelse før VM-pausen, skriver Rene Meulensteen.

Det sier seg selv at det var viktig for Erik ten Hag og hans spillere å ta pause da laget var på en opptur, og seieren mot Burnley i ligacupen gjør at United nå er klare for kvartfinalen mot Charlton.  

David de Gea, som fylte 32 år i november, har spilt glimrende. Det skal bli spennende å se om klubben benytter seg av klausulen som gjør at han blir i United til sommeren 2024.

Diogo Dalot har også virkelig slått an. Hvem hadde trodd det for et par år siden da Aaron Wan-Bissaka så ut til å kapre høyrebacken? Jeg tror Ten Hag elsker Dalots offensive spillestil.

Nå trenger definitivt United Lisandro Martínez som midtstopper, men jeg tror han ville vært perfekt i sekserrollen.

Verdensmester Lisandro Martínez har også virkelig stått frem, og jeg er ikke overrasket. I min bok kan Martínez meget vel spille i sekserrollen (defensiv midtbanespiller).

Nå trenger United han definitivt som midtstopper og han spiller der som venstrestopper nå, men jeg tror han ville vært perfekt i sekserrollen.

Han er rask, han er aggressiv, og ikke minst: Han er god med ballen i føttene, nøyaktig hva som kreves av en sekser.

Ten Hag brukte Martínez sporadisk i sekserrollen i Ajax, men nå mener manageren at Martínez gjør mest nytte for seg som venstre stopper.

Manchester United v West Ham United - Premier League
PUBLIKUMSFAVORITT: Lisandro Martínez har blitt en svært populær spiller blant Manchester United-fansen for sin oppofrende og tøffe stil.

Martinez er blitt brukt mye og han har allerede blitt en favoritt blant fansen.  

Casemiro brukte noe lenger tid enn Martínez på å tilvenne seg Premier League, i tillegg til at han trengte å forbedre det fysiske grunnlaget. Det var flere som var usikre på Casemiro og personlig lurte jeg på om Casemiro ville klare tempoet i Premier League. Ikke minst fordi det er 38 harde ligakamper i løpet av en sesong.

Det er ennå tidlig, men så langt har han tilvennet seg engelsk fotball raskere enn jeg hadde trodd.

Som jeg har skrevet tidligere har jeg stor sans for Christian Eriksen. Jeg er overhodet ikke overrasket over at han har gjort det såpass bra. Det du får med Eriksen er ren kvalitet og en spiller med stort repertoar.

En annen som har blomstret er Marcus Rashford. 

Han har vært en av Uniteds beste spillere hittil denne sesongen og har funnet formen igjen. Det gleder meg stort fordi jeg har alltid vært en stor fan av Marcus, helt fra jeg første gang så han som en ivrig og talentfull tiåring.

Wales v England: Group B - FIFA World Cup Qatar 2022
DRØMMETREFF: Marcus Rashfords frispark suser inn i nettmaskene mot Wales i VM. Rene Meulensteen gleder seg over Rashfords formutvikling denne sesongen.

Jeg har alltid ment at han har alle forutsetningene for å bli en spiller i verdensklasse. Problemene hans da han gikk gjennom en tung periode i fjor satt i hodet. Det er i hvert fall min oppfatning. En spiller som Marcus mister plutselig ikke alle sine fotballferdigheter. For Marcus handler det å skape sjanser og score mål, noe han alltid har vært god til.

Målet hans mot West Ham på Old Trafford var fenomenalt. Han gjorde alt riktig, kom i riktig posisjon og headet med kraft i eksakt rett sekund. Det målet fortalte også at han har fått tilbake selvtilliten.

Jeg har alltid ment at Marcus har alle forutsetningene for å bli en spiller i verdensklasse.

For meg virker det som om Ten Hag har gitt Marcus litt friere tøyler og med det har han fått igjen troen på det han gjør. Det har vært en turbulent tid for ham de siste par årene.

Hans fantastiske innsats for fattige barn fikk mye oppmerksomhet, men når formen svikter kom kritikerne og pressen kaster seg selvsagt på.

På meg virker det som om Marcus har kommet seg gjennom den vanskelige perioden, og derfor er jeg optimist på hans vegne. 

En som derimot ikke imponerer, er Donny van de Beek.

Han fikk muligheten mot Real Sociedad og Aston Villa, men grep dessverre ikke sjansene. For å være ærlig synes jeg oppriktig synd på Donny. Guttens selvtillit er trolig på bunn.

Da Ten Hag ble manager er jeg ganske sikker på at Donny tenkte «yes, Ten Hag kjenner meg, han vet hva jeg er god for, nå får jeg muligheten».

Van de Beek har vært ute med skader, men det har også vært tider hvor han skadefri er blitt oversett. Det har sannsynligvis slått all luften ut av seilene for Donny. Da han så fikk sine to kamper virket han «lost».

eriksenvandebeek061122
ULIKE SKJEBNER: Mens Christian Eriksen har vært strålende denne sesongen, er Rele Meulensteen bekymret for landsmannen Donny van de Beek.

Han holdt ikke på ballen i tilfeller der han normalt enkelt hadde klart det. Han er 25 år nå, normalt en fin alder for en fotballspiller, men Van de Beek sliter tungt, ingen tvil om det. Det er sånn som skjer noen ganger i fotball, og jeg vil vel tro at gutten reflekterer over sin egen fremtid og om det beste kanskje er å spørre om å finne seg en ny klubb i januar.  

 Jeg kan se at United mer og mer begynner å «klikke», men laget har mer å gå på. Det er kamper hvor United burde dominert, men ikke klarer det. Jeg synes også United burde klare å skape flere sjanser.

Det har vært flere kamper denne sesongen hvor det skapes for få sjanser tatt ballinnehav i betraktning. Når det er sagt, så fortjener Ten Hag honnør fordi han har vært veldig tydelig på hva han ønsker.

Mitt inntrykk er at han er konsekvent på beskjedene han gir til spillerne. Det beste er fortsatt i vente. Noe av det jeg mener United må bli bedre på er å holde på ballen uten å miste tempoet. Når laget har ballen i mange trekk, så går tempoet ned og motstanderen får tid til å organisere seg.

Ballen må gå kjappere!

Barcelona er ikke på samme nivå som da United tapte for dem i to Champions League-finaler i 2009 og 2011, men i skrivende stund topper de La Liga og var trolig det tøffeste laget United kunne trekke.

Det handler om autoritet.

Virkelig gode lag klarer å ta mange trekk og samtidig bestemme tempoet. United derimot tar ofte fire, fem raske trekk før det stopper opp. Her er det definitivt forbedringspotensial fordi Ten Hag har spillere som bør være kapable til kjappere spill. I tillegg må de mestre å kontre raskt når den muligheten byr seg.

Jeg kan se at Ten Hag er på vei med sitt prosjekt, det er hva man kaller «work in progress».    

Det hersker liten tvil om at Ten Hag hadde ønsket å gå rett videre i Europa League. Etter at det «bare» ble 1-0-seier mot Real Sociedad i Spania gikk det imidlertid ikke slik, og som vi alle vet venter Barcelona i playoff.

Kampprogrammet var tøft nok fra før, så to kamper mot Barcelona var noe United utvilsomt kunne vært foruten. Barcelona er ikke på samme nivå som da United tapte for dem i to Champions League-finaler i 2009 og 2011, men i skrivende stund topper de La Liga og var trolig det tøffeste laget United kunne trekke.

Manchester United v Burnley - Carabao Cup Fourth Round
TIL KVARTFINALEN: Manchester United slo Burnley i onsdagens ligacupkamp og er nå klar for kvartfinale hjemme mot Charlton. Kan ligacupen bli Erik ten Hags første trofé?

Som ny manager ønsker man å henge med i absolutt alle turninger så lenge som overhodet mulig og enda viktigere: Forsøke å vinne et trofé.

Nå har United gått fem strake sesonger uten å vinne noe som helst. For Manchester United er det fryktelig lenge. Når man vinner noe, selv om det bare er ligacupen, så får du en forsikring om at det du gjør er riktig. Det skaper selvtillit, det skaper tro og det skaper en hunger etter å vinne mer.  

Jeg aner ikke hvilke midler United har til rådighet, men jeg vil tro at de også i januar­vinduet ser etter forsterkninger.

Ten Hag bør etter min mening jakte en spiss, en ren nummer 9. Anthony Martial ser ut til å alltid være utsatt for skader, og er etter min mening ingen ren spiss.

Hvis du ser på Martial og Marcus så ser du én klar fellesnevner og det er at de begge er best når de er på venstre og skjærer inn. Hadde det vært opp til meg, ville jeg rotert litt med Marcus og Martial, men uansett bør United forsøke å finne en ny spiss.

Ten Hag bør etter min mening jakte en spiss, en ren nummer 9.

Frenkie de Jong er stadig i ryktespaltene og selv om det ikke er like ofte, blir også Declan Rice nevnt nå og da. For å ta Rice først så er han en god spiller for West Ham, absolutt, men jeg er i tvil om Rice er Manchester United-materiale.

De Jong derimot, ville vært et kupp. Han er en mye bedre spiller enn Rice, har flere strenger å spille på og kan bidra både fremover og defensivt.

De Jong er ikke så ulik hverken Christian Eriksen eller Bruno Fernandes. Du må ta det med i betraktning også, men for all del: De Jong vil være en meget sterk tilvekst hvis United klarer å få tak i han. 

A-Leagues All Stars & FC Barcelona Official Fan Party and Open Training Session
BEDRE ENN RICE: Det er i alle fall konklusjonen til Rene Meulensteen som mener Frenkie de Jong har et større register å spille på enn West Hams Declan Rice.

Til slutt vil jeg kommentere at mitt navn ble nevnt som en del av trenerstaben til Michael Carrick da han fikk managerjobben i Middlesbrough.

Og ja, det stemmer at jeg snakket med Michael om en trenerrolle der. Det var hyggelig å bli spurt, men som jeg forklarte til Michael så sto jeg foran et viktig VM med Australia der jeg er assistentmanager. Jeg var fullt opptatt med det og ønsket å konsentrere meg om jobben med Australia.

Michael hadde ingen problemer med å forstå det. Min kontrakt løp ut en uke etter VM. Nå er jeg  åpen for tilbud, også fra Norge… 

Powered by Labrador CMS