«Antar at Europa League rangeres høyest»

Rene Meulensteen var med å vinne blant annet Champions League og fem ligagull med United. Etter hans mening kan denne sesongen kun karakteriseres som suksess hvis United vinner en pokal.

Publisert Sist oppdatert

Av: Rene Meulensteen fortalt til Lars Morten Olsen


Januar-vinduet er alltid utfordrende og litt vrient. Jeg husker Sir Alex aldri var noen stor tilhenger av å hente inn spillere i januar, og gjorde det kun hvis han følte han måtte. Som regel satt han imidlertid stille i båten og lot januar bare passere.

Disse linjer ble skrevet mens transfervinduet fortsatt sto åpent, men enten det er i januar eller på sommeren så tipper jeg at Ole kun er interessert i å hente spillere som han mener er en del av byggeprosessen. Jeg har snakket om dette tidligere i denne spalten, men noe av det åpenbare å sette fingeren på er mangel på stabilitet. Du ser hvilket potensial som er der.

Tenk for eksempel på de fine seirene mot Tottenham og Man City før jul. Alle ble glade og optimistiske og tenkte «yes, nå er vi på gang», men så drøyde det ikke lenge før vi så noen skuffende kamper.

Jeg er sikker på at Ole og trenerstaben jobber med å finne årsaken til denne mangelen på stabilitet. Hvorfor har vi ikke mer ballbesittelse, hvorfor er det kamper hvor vi ikke angriper mer aggressivt?

Det er for mange kamper hvor laget ikke skaper nok, som mot Wolves borte i FA-cupen der United ikke hadde ett eneste skudd på mål. Mot City før jul derimot kunne United ledet 4-0 ved pause. Hvorfor kan dette fine spillet forsvinne helt til neste kamp?

Noe av svaret er selvsagt hvordan motstanderen setter opp sitt lag. United har vist gang på gang at laget gjør det bra mot lag foran dem på tabellen, lag som angriper og gir United rom. Det rommet må vi utnytte med den farten vi disponerer på topp. Dessverre sliter vi mer mot etablert forsvar som ikke gir United det rommet.

Det er edelt å vinne med kids, men det forventes og forlanges visse ting av så stor klubb med så mange fans – som eksempelvis å knive med Liverpool og Man City.

Med det som utgangspunkt mener jeg United trenger en virkelig topp, topp spiller på midten. Fred og Scott McTominay har dannet et bra midtbanepar, men vi mangler likevel en spiller som kan diktere farten på spillet og som kan bli et bindeledd mellom forsvar og angrep. En spiller som forstår når han skal spille kort og når han skal spille langt. Jeg snakker om en type som Paul Scholes. Jeg synes vi gir bort ballen altfor ofte i situasjoner der det er unødvendig, spesielt på midten (skrevet før Bruno Fernandes ble signert red. anm.).

Det gikk jo ikke en dag uten å lese i avisene at Erling Braut Haaland skulle til United, men brått skrev han under for Borussia Dortmund i stedet. Jeg synes det er litt interessant, spesielt siden Ole kjenner Haaland godt. United har så mange lovende offensive spillere som Mason Greenwood, Marcus Rashford og Anthony Martial. Jeg kan bare tenke meg at Ole ønsker å beskytte ressursene han har til rådighet fra før, men de må lære seg å leve opp til sitt potensial på et stabilt nivå.

Hvis du ser på forsvaret så har Aaron Wan-Bissaka gjort det meget bra, Victor Lindelöf og Harry Maguire ser ut til å ha dannet midtforsvaret, men jeg ser på Luke Shaw fortsatt som litt 50-50 om han blir Uniteds venstreback på sikt.

KONTROVERSIELL: Paul Pogba har knapt vært involvert for United denne sesongen, men likevel fått overskrifter.
KONTROVERSIELL: Paul Pogba har knapt vært involvert for United denne sesongen, men likevel fått overskrifter.

Den store utfordringen handler imidlertid om en topp midtbanespiller. Det er det som kan løse problemene for Ole, spesielt siden Paul Pogba stadig er en «issue». Jeg vet ikke hva som foregår bak kulissene i United, men det er Ole som manager som må få siste ordet i denne saken. Så lenge han er Manchester United-spiller handler det om å få Pogba til å spille så bra som han bare kan. Pogba er en type spiller som kan gjøre en forskjell, men Pogba-greia er også en sak som er veldig, veldig vanskelig for en manager. Du blir litt presset opp i et hjørne. Ole og klubben, mener jeg, må forsøke å få hundre prosent klarhet i om Pogba skal bli værende eller ikke. Enten må de satse på ham på lang sikt, eller selge ham og få gode penger for ham og bruke disse til å investere i en ny topp spiller.

Tiden venter ikke på noen, og hvis ikke United henter inn en ny topp midtbanespiller vil vi snart se veldig varierende prestasjoner. Det er veldig mange navn som er blitt nevnt.

Sporting Lisboas Bruno Fernandes er en av mine favoritter. Jeg mener han vil passe perfekt i United. Han kan flytte fram spillet, han kan slå den avgjørende pasningen og han kan score mål. United er koblet til så mange, til og med Toni Kroos og Gareth Bale. Bale ville også gitt laget noe ekstra, ingen tvil om det. James Maddison er definitivt den type spiller som United trenger. Jack Grealish er en annen spiller jeg har stor sans for, selv om han er en fargerik person for å si det på den måten. Todd Cantwell i Norwich er en også en spennende spiller.

Det er veldig mange navn, men det viktigste for Ole er å forsøke å hente spilleren eller spillerne som gir den kvaliteten og stabiliteten som United trenger. Alle er enige i at det er stort potensial i Uniteds tropp, men med unge spillere vil det alltid være mangel på stabilitet og det er forskjellen til et virkelig topplag. Mason er bare 18 år og vi kan ikke forlange at han leverer på et høyt nivå hele tiden. Marcus og Martial derimot har så mange kamper bak seg og har vært med såpass lenge, at man snart bør kunne forvente noe høyere stabilt nivå.

Tiden venter ikke på noen, og hvis ikke United henter inn en ny topp midtbanespiller vil vi snart få se veldig varierende prestasjoner.

Mange fans viser liten forståelse for at dette er en ombygging som krever tid. Det faktum at United har falt såpass er bare trist, men for å være helt ærlig så forstår jeg litt hva disse supporterne mener.

Se på Real Madrid, Barcelona og Bayern München, klubber på størrelse med United. Ingen av dem tar seg tid til en langvarig ombygging. Real solgte Ronaldo sommeren 2018. Det resulterte i en meget skuffende 2018/19-sesong for Real. Hva gjør de? Bang! De hentet Hazard og nå er de der oppe og slåss om gullet igjen. Det samme med Bayern og Barcelona. De ville aldri i verden latt det glippe som United har gjort. Det står respekt av Uniteds fantastiske ungdomspolicy, og det er edelt å vinne med «kids», men det forventes og forlanges visse ting av en så stor klubb med så mange fans – som eksempelvis å knive med Liverpool og Man City.

EN TYPE UNITED TRENGER: James Maddison, her mot Aaron Wan-Bissaka, er den type spiller United trenger, mener Rene Meulensteen.
EN TYPE UNITED TRENGER: James Maddison, her mot Aaron Wan-Bissaka, er den type spiller United trenger, mener Rene Meulensteen.

United har vist at de er mer enn gode nok i enkeltkamper mot City og Liverpool, men tre til syv dager etter ser vi svake prestasjoner mot langt dårligere motstand, og det sier seg selv at det er vanskelig for fansen å akseptere. Når du spiller med et så ungt lag som United gjør denne sesongen vil prestasjonene svinge, men Ole og trenerne som jobber med disse spillerne til daglig er sikkert mye bedre skikket til å svare på hvorfor det varierer sånn. Jeg bare spekulerer ut fra det jeg ser.

Det smerter å si det, men Liverpool ser ut til å være der United var under de siste ti årene under Sir Alex. Vi var så proppfulle av selvtillit at det er vanskelig å beskrive. Uansett motstand så var laget trygge på at vi kunne vinne. Vi visste hvordan vi ønsket å spille, kvaliteten var der. Uansett hvem som sto på motsatt banehalvdel, sa vi «bare kom!» Nå er det Liverpool som er der og det er verste tenkelige scenario for enhver United-supporter.

Hvis du spør meg hva som vil betegnes som suksess for United denne sesongen, er mitt svar et trofé. I United har det alltid handlet om å vinne trofeer, selv om andre-, tredje- og fjerdeplassen i ligaen nå er viktig med tanke på Champions League.

Jeg vil anta at Europa League rangeres høyest. Det er stort internasjonalt trofe med billett til Champions League.

BØR SATSE PÅ EUROPA LEAGUE: United med Europa League-pokalen i Stockholm i 2017. Rene Meulensteen mener United bør gå «all in» for å vinne tilbake trofeet.
BØR SATSE PÅ EUROPA LEAGUE: United med Europa League-pokalen i Stockholm i 2017. Rene Meulensteen mener United bør gå «all in» for å vinne tilbake trofeet.

Først ute er Club Brugge. Det er et lag som på ingen måte bør undervurderes. Jeg har sett dem i noen kamper, og de har noen gode individuelle spillere. Jeg kjenner ikke altfor godt til manageren Philippe Clement, men han gjorde det brukbart med små ressurser i Genk inntil han ble hentet til Brugge i sommer.

Club Brugge har noen gode offensive spillere som kan gjøre skade hvis de får tid og rom. De har raske kantspillere og sidebacker som er villige til å flytte fram. De tapte hjemme 1-3 for Real Madrid i Champions League med tre bak. Det er interessant fordi det forteller at de er villige til å angripe, selv mot bra motstand. Mot Real spilte de 3-1-4-2 og jeg ser det som et positivt tegn for United, fordi det kan bety at Brugge vil gi fra seg rom.

Brugge klarte 2-2 borte mot Real Madrid, et tydelig bevis på at de ikke kan undervurderes. Det virker som den belgiske klubben har en fin miks av unge og rutinerte spillere. Spissen Openda er 20 år, kantspilleren Diatta er 19 og Okereke 22 år. Kapteinen Vormer på midten er 31 år, og ikke minst så har de tidligere Liverpool-keeper Simon Mignolet i mål. En erfaren keeper med over 30 A-landskamper for Belgia.

Club Brugge er på ingen måte noen enkel trekning for United, men samtidig er det slike kamper United må vinne. United bør klare å score i første møte borte. Vertene kommer til å angripe og da må United straffe dem på kontringer.

Powered by Labrador CMS