Samstemt redaksjon før City-kampen: – Kan ikke stole på Pogba

United.no-redaksjonen deler optimismen til Ole Gunnar Solskjær til tross for Champions League-exit og mener Paul Pogba må vrakes mot Manchester City.

Publisert Sist oppdatert

Dag Langerød, Lars Morten Olsen, Tobias Hafrom og Bjarte Valen svarer på fire spørsmål om Manchester-derbyet, Solskjær-prosjektet og Paul Pogba.

Hvor avgjørende er det å komme seirende ut av Manchester-derbyet, og hvor stor er troen på at det skjer?

DAG: – Det er lite som er avgjørende i Premier League slik det ser ut nå. Uansett hva noen kanskje tror så sparker ikke United en manager som har så god heng på teten etter en fjerdedel av sesongen.

– En seier vil imidlertid bety mye. To tap på en uke nå mot gode lag, to tap som sendte United ut av Champions League, negativiteten har begynt å blomstre igjen, kritikerne hevder igjen at de har hatt rett hele veien, så en positiv kamp med poeng eller seier mot City – og så flere poeng mot Sheffield United og Leeds i de neste kampene – vil være viktig. Det vil være ødeleggende om Champions League-exiten følges opp av at United mister kontakten med de beste i ligaen.

LARS MORTEN: – Sir Alex Ferguson sa en gang at det er ikke det å tape som er viktig, det viktige er måten du responderer på et tap. Det er kloke ord fra en klok mann. Dømt ut fra det resonnementet er det uhyre viktig at vi slår City, men likevel vil jeg ikke gå så langt som å si at det er avgjørende med seier. Kampene står i kø på denne tiden av året og det er nok av muligheter til å rette opp tidligere poengtap.

– Troen på at det faktisk skjer er stor. Vi slo dem både hjemme og borte i fjorårssesongen og selv om mye har skjedd og det har rent mye vann gjennom Irwell siden McTominay dundret inn det deilige målet i regnet i mars, ser jeg ingen grunn til at mulighetene for seier er mindre nå. Det største argumentet for at det ikke skjer er at det nå ikke er 75 000 fans som kan skyve laget over mållinjen, men jeg er likevel optimist.

TOBIAS: – Skulle City vinne vil vi være to poeng bak dem etter elleve serierunder. Hadde jeg fått tilbud om det før sesongstart, hadde jeg tatt det imot med begge hender. Jeg tror vi får se et revansjesugent United-lag lørdag kveld, men det er ikke avgjørende å vinne denne kampen med hensyn til tabellsituasjonen.

– Det handler mer om å «reise kjerringa» etter fadesen i Champions League og gå inn i juleprogrammet med en god følelse. Jeg tror kampen kan bikke begge veier, men at United drar det i land til slutt. Det jeg derimot ikke liker er at Pep Guardiola hvilte mange spillere i midtuken. Vi må huske på at denne kampen er viktig for City også. Taper de mot oss er de virkelig ute og kjører.

BJARTE: – En seier lørdag vil være viktig, men samtidig er ikke kampen definerende for om United skal ha en god sesong eller ei. Det viktigste for United nå er å bygge videre på den gode trenden i Premier League der vi står med fire strake seirer, og vi trenger å slå tilbake etter nedturen mot RB Leipzig. Nesten like viktig som tre poeng er det at spillergruppen får en genuin tro på at United kan være med i tittelkampen før vi skal ut i kamper mot Sheffield United, Leeds, Leicester, Wolverhampton, Aston Villa og Fulham.

– Jeg ser på kampen som en 50/50, men lever i utgangspunktet godt med uavgjort. City har vist tegn til bedring, men er enn så lenge ikke på sitt sedvanlige nivå. Dette blir en mental test for United-spillerne mer enn noe annet.
SKOTTEN SCOTT SCORET: Scott McTominay jubler for scoring mot Manchester City på Old Trafford i forrige sesong.

I US-intervjuet forklarer Solskjær hvorfor han er sikker på at langtidsprosjektet vil slå ut i full blomst en dag. Deler du optimismen?

DAG: – Ja. Enkelt sagt: Husker noen hvor vi var da han overtok? At vi reiste til Liverpool noen dager før vel vitende om at vi var sjanseløse, at vi kom til å tape. Så er det etter to år fortsatt mye som kan bli bedre, men det er også mange glimt av storspill. Ta PSG-kampen. For to år siden tapte vi 0-2 hjemme uten å ha skapt en sjanse. Nå tapte vi igjen, men i deler av kampen var det som om vi møtte WBA. Vi spilte dem ut. Så er det store spørsmålet om Solskjær – gitt tid – kan gi oss lengre perioder med toppspill og mindre perioder med ustabilitet i prestasjonene. Jeg tror det. Det er svært få eksempler på at et Premier League-lag har gått fra å være Englands femte beste lag – som United har vært etter Sir Alex – til å bli det beste laget.

– Så vet jeg at det er helt urealistisk å sammenlikne med Jürgen Klopp i Liverpool, men det sier en del at han – etter nøyaktig to år i jobben, i oktober 2017 – lå på 8. plass i Premier League. Samtidig er to år en god periode, og det sier seg selv at kalenderåret 2021 blir et viktig år for United og Solskjær, både på banen, treningsfeltet og spesielt i sommerens overgangsvindu. Han har fått seks såkalte «større» signeringer. Det er egentlig ikke så mye, selv om vi selvsagt kan drømme om at noen av de unge kjøpene, kanskje spesielt Diallo, tar nivået raskt.

LARS MORTEN: – Ja, jeg deler optimismen, men det følger også med en stor betingelse: Solskjær må få 100 prosent støtte av Woodward og Glazer. Hvis Jadon Sancho er den som manageren har øverst på ønskelisten, vel, da fikser Woodward & Co. det uansett hvor utfordrende det måtte bli for et pent regnskap eller ikke. Solskjær har begynt på en massiv jobb og det arbeidet krever tid, tålmodighet og full støtte. Gir du mannen det, skal dette gå bra!

TOBIAS: – Uten tvil. Jeg mener det er for lett å sparke managere i dagens fotball. Tenker man gjennom hvem som har vært innom etter Ferguson (Moyes, Van Gaal, Mourinho, Solskjær) er det lettest å se en rød tråd hos Solskjær. Det er egentlig ikke så mye å ta han på. Han utrettet mirakler som midlertidig manager, og forrige sesong tok han oss til Champions League, samt tre semifinaler.

– Målet denne sesongen er ny topp fire-plassering og kanskje et trofé på veien. Jeg vil også trekke frem spillerkjøpene til nordmannen. Jeg mener at han ikke har bommet på noen av signeringene. Dette var kanskje den største akilleshælen til forgjengerne. Jeg støtter Solskjær, men skulle det ikke bli Champions League neste sesong er jeg redd han ryker. Det tror jeg vil være en tabbe. 

BJARTE:Solskjærs prosjekt er på rett vei. Det er jeg fullstendig overbevist om, men prosjektet trenger påfyll av positivitet i form av resultater. Utfordringen denne sesongen er at konkurransen om en plass blant de fire beste vil bli enda tøffere enn sist sesong. Både Tottenham og Chelsea har tatt steg sammenlignet med sist sesong, og det er vanskelig, om ikke umulig, å se for seg topp fire uten Liverpool eller City. Samtidig er det verdt å huske på at Uniteds toppnivå er veldig høyt.

– Utfordringen for Solskjær blir at laget presterer opp mot sitt beste i kamp etter kamp. Så enkelt, og så vanskelig, er det. Men Solskjær har Uniteds beste interesser i et langsiktig perspektiv som sitt styringsmål. Det kunne vi ikke si om de to forgjengerne. For en som husker veldig godt hvordan Sir Alex Ferguson slet de første årene er den langsiktige tankegangen en filosofi som jeg står 100 prosent bak. 

US-INTERVJUET: Slik forklarer Solskjær hvordan han tenker

OPTIMIST: Ole Gunnar Solskjær sier i et intervju med US at han aldri tar av når United vinner og aldri graver seg ned når de taper.

Bør Paul Pogba starte mot City?

DAG: – Nei. Balansen må være riktig, og mot en motstander som garantert vil ha mye ball så stoler jeg ikke helt på Pogba. Ofte brukes han også litt ut mot venstre på midtbanen, og det er i akkurat den posisjonen jeg føler at Fred er best.

LARS MORTEN: – Nei! Og det handler ikke bare om Mino Raiolas elendige utsagn om Pogba-exit tidligere i uka. Det handler vel så mye om at Pogba ikke gir det laget trenger. Det er ingen tvil om at Pogba på sitt beste er en verdensklassespiller, men dessverre er det altfor sjelden at han er påskrudd. I min bok er Pogba en fantastisk spiller å ha når det går bra, men han er ingen Robson eller Keane som kunne ta resten i kragen når det var motbakke. Det ligger ikke Pogbas gen, rett og slett.

TOBIAS: – Nei. Han var god både mot West Ham og RB Leipzig, men etter utspillene til Mino Raiola har ikke Solskjær noe valg. Han hadde nok ikke startet denne kampen uansett, for Solskjær kommer til å velge stabilitet på midten. Fred og Scott McTominay starter i denne.

BJARTE:Nei. Solskjærs «Cultural Reboot» har vært bygget på å ha spillere som virkelig ønsker å spille for United. Pogba er ikke i den kategorien nå. Her er et annet kapittel Solskjær bør hente fra «Fergusons lærebok»: Ingen spiller er større enn klubben. Punktum. 

TO PÅ RAD: Paul Pogba scoret mot West Ham og RB Leipzig.

Hvordan feirer du en seier mot City?

DAG: – Men en herlig ro og godfølelse i kroppen resten av helga, et smil om munnen på langturen med familien på søndag og en tanke om at tre poeng her var så utrolig digg. Nå handler det bare om å levere på samme måte mot Sheffield United, Leeds, Leicester og Wolverhampton i de siste kampene av 2020.

LARS MORTEN: – Jeg skulle likt å si en tur på byen, men i disse tider blir det dårlig med det. Men noe godt i glasset hjemme i Chesterfielden, det blir det nok garantert.

TOBIAS:I våres feiret jeg seieren på et utested i Berlin. Slik blir det ikke denne gangen. Skulle det bli seier blir det noen øl til kampen mellom Everton og Chelsea. Deretter blir det å se høydepunktene et tosifret antall ganger på senga. 

BJARTE:Det blir ingen storstilt feiring om vi skulle slå City, på samme måte som jeg ikke graver meg ned om det blir tap. 

Powered by Labrador CMS